Scenariu negru. Ce se întâmplă dacă moare Regele Charles: de la regina-văduvă la funeralii de stat

16 februarie, 2024

O cantitate masivă de pregătiri sunt luate în considerare pentru eventualitatea morții unui membru al Familiei Regale - cu atât mai mult când e vorba despre un monarh.

Regele Charles Regina Camilla jpg

Și, având în vedere vârsta înaintată a actualului rege, nu este prea devreme pentru a vorbi despre planificarea acestui eveniment sumbru.

Operațiunea Podul Menai este numele de cod pentru eventualitatea morții Regelui Charles. Acesta a devenit rege pe 8 septembrie 2022, ziua în care a murit Regina Elisabeta a II-a.

În cazul acesteia, moartea ei a purtat numele de cod Operation London Bridge și a fost planificată cu zeci de ani înainte ca suverana să părăsească această lume. Un plan similar a fost pus în aplicare pentru Regele Charles, care și-a sărbătorit 75 de ani pe 14 noiembrie 2023.

Conform celor spuse de ofițerul de protecție regală Simon Morgan, pregătirile pentru acest eveniment au început la scurt timp după moartea mamei lui Charles. Ziua în care moare un monarh este cunoscută drept Ziua D, fiecare zi care urmează fiind cunoscută drept D+1, D+2 și așa mai departe. De îndată ce operațiunea Podul Menai este în derulare, Prințul William va deveni rege, iar Prințesa Kate va deveni regină-consoartă.

Noul rege se va adresa apoi națiunii, așa cum a făcut și Charles a doua zi după moartea mamei sale. Cât despre Camilla, aceasta nu va rămâne regină, deoarece atunci când un rege moare, consoartă acestuia nu-și păstrează titlul. În schimb, ea va deveni regina-văduvă.

La fel ca în cazul Reginei Elisabeta, după decesul suveranului va avea loc mai întâi o înmormântare de stat, apoi una privată.

Regele Charles, Regina Camilla  sursa   GettyImages jpg

Numele de cod pentru moartea lui Charles provine de la primul pod suspendat din lume, construit în Anglesey, Țara Galilor. Podul se întinde pe Strâmtoarea Menai, între Insula Anglesey și continent, fiind dat în folosință în 1826.

Monarhul britanic are o legătură specială cu Țara Galilor, deoarece a deținut titlul de Prinț de Wales și a fost implicat în mai multe organizații ale acestei țări, de-a lungul anilor.

Foto: Getty Images, Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Kate în buline și William, GettyImages jpg
Kate, William și copiii lor  foto   Profimedia jpg
Prințesa Alexia a Olandei cu Regele Willem Alexander și Regina Maxima   Casa Regală olandeză jpg
Nicolae al României interviu la Prima News în emisiunea lui Ciprian Aron   captură (3) png
Prințesa Gabriella de Monaco colaj  jpg
Kate Middleton la Royal Variety colaj getty jpg
Sussex triști jpg
Prințul Harry Foto Profimedia jpg
Regina Mary Regele Frederik Foto Casa Reaglă a Danemarcei jpg
Meghan, Harry, Archie, Sussex, Profimedia (1) jpg
Charlotte Casiraghi cu Balthazar Rassam și Raphael Elmaleh   GettyImages 2185583308 jpg
Prinții Jacques și Gabriella de Monaco profimedia 0936805340 jpg
Regele Felipe și Regina Letizia au fost fotografiați de Annie Leibovitz   Instagram jpg
Alina și Nicolae ai României Facebook2 jpg
Kate Middleton timidă  sursa foto   GettyImages jpg
Majestatea Sa Margareta, Principele Radu, Principesa Sofia si Principesa Maria la 10 mai 2024   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (18) jpeg
Prințul Haakon și Prințesa Mette Marit ai Norvegiei Foto Instagram Casa Regală a Norvegiei
Regina Camilla premiată de Prințesa Anne, GettyImages (1) jpg