Sprijinul lui Margrethe a II-a după abdicare rămâne sora ei, Prințesa Benedikte
Cu o agendă publică net redusă, fosta suverană daneză îşi va petrece timpul mai mult în compania surorii sale.
De multe ori, danezii au văzut-o pe venerabila Regină Margrethe a II-a însoțită de sora ei mai mică, Prințesa Benedikte, la evenimentele regale. Chiar şi vacanţele le-au petrecut amândouă, mai ales de când a rămas văduvă, după moartea Prinţului Consort Henrik în 2018. Din păcate, din martie 2017, şi sora reginei este văduvă, după ce soțul său, Prințul Richard de Sayn-Wittgenstein-Berleburg a decedat subit.
Acum, Prinţesa Benedikte nu va mai fi doar sora şi confidenta fostei suverane, ci şi sprijinul de care va avea nevoie pentru a face mai uşoară tranziţia către o viaţă cu mai puţine responsabilităţi publice.
Alteța Sa Regală Benedikte Astrid Astrid Ingeborg Ingrid, Prințesă a Danemarcei este cea de-a doua fiică a regelui Frederik al IX-lea și a Reginei Ingrid. Sora mai mică a Reginei Margrethe a II-a, dar mai mare a Reginei Anne-Marie a Greciei, ea s-a născut la 29 aprilie 1944 la Palatul Frederik al VIII-lea, în complexul Amalienborg, Copenhaga. Venită pe lume în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Danemarca se afla în plină ocupație nazistă, forțele armate daneze n-au putut să sărbătorească nașterea sa cu tradiționalul salut cu 21 de salve de tun. Totuși, o zi mai târziu, Holger Danske, un grup de rezistență danez, a marcat nașterea Prințesei Benedikte prin detonarea a 21 de bombe la Ørstedsparken, Copenhaga.
În 1947, când Regele Christian al X-lea, a murit, iar tatăl ei a urcat pe tronul Danemarcei ca Rege Frederik al IX-lea, într-o perioadă în care succesiunea la tron urma principiile Legii Salice, care împiedicau femeile să devină monarh al Danemarcei. Abia în 1953, Constituția a fost modificată pentru a permite succesiunea feminină în absența bărbaților, ceea ce a făcut posibil ca Prințesa Benedikte și surorile sale să aibă drepturi dinastice.
Cu trei luni înainte de nunta Prințesei Margrethe și a Contelui Henri de Laborde de Monpezat, a fost anunțată logodna Prințesei Benedikte cu Prințul Richard de Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Regele Frederik al IX-lea și-a dat consimțământul pentru căsătoria celei de-a doua fiice a sa în Consiliul de Stat cu o săptămână înainte de nunta Prințesei Margrethe, dar a condiționat acest consimțământ astfel încât copiii rezultați din căsătorie să aibă drepturi de succesiune în Danemarca doar dacă erau crescuți în țară, ceea ce nu s-a întâmplat.
Nunta lor a fost sărbătorită la 3 februarie 1968, cu o ceremonie religioasă la Biserica Palatului Fredensborg, urmată de un banchet la Palat.
De-a lungul anilor, Prințesa Benedikte a avut o serie de angajamente în Danemarca în calitate de membru activ al Casei Regale, a fost prezentă la deschiderea Parlamentului și la banchetele de stat care au loc în timpul vizitelor de stat. De asemenea, ea deține patronaje care reflectă numeroasele sale interese, cum ar fi mișcarea de cercetași și caii, ea însăși fiind crescătoare de cai și călăreață de dresaj.
Prințesa Benedikte a fost desemnată și Regent adjunct al Danemarcei în absența surorii sale, a Prințului moștenitor Frederik și a Prințului Joachim.
FOTO: Profimedia, Casa Regală daneză