Tiara plătită de Napoleon care a făcut-o pe Mary Donaldson regină înainte de a fi prințesă
Setul de rubine și diamante rămâne cea mai valoroasă bijuterie pe care a purtat-o vreodată din punct de vedere istoric, sentimental, financiar și simbolic.
La 14 mai 2004 avea loc nunta lui Frederick, pe-atunci doar prinț, azi Rege al Danemarcei, cu Mary Donaldson, azi Regina Mary a Danemarcei. O nuntă care a adus la Copenhaga șefi de stat și membri ai tuturor monarhiilor europene, deoarece cel care se căsătorea era fiul cel mare al Reginei Margrethe a II-a, adică viitorul monarh al Danemarcei - un destin care s-a împlinit în mod neașteptat în ianuarie anul trecut când, după abdicarea mamei sale.
Cu ocazia nunții, Mary a fost prezentată lumii întregi: o australiană cu rădăcini scoțiene care s-a străduit să învețe daneza, a devenit prințesa Mary și, pentru ca transformarea să fie completă, înainte de nuntă, lucru care nu se întâmplă de obicei în alte monarhii, a fost văzută în două ocazii cu una dintre cele mai spectaculoase diademe pe care le are Familia Regală daneză.
Două decenii mai târziu, această tiara cu rubine și diamante este încă cea mai valoroasă bijuterie pe care a purtat-o din punct de vedere istoric, sentimental, economic și simbolic. Imaginea a fost și rămâne una memorabilă.
Momentul magic
Când portiera mașinii s-a deschis și Mary Donaldson a coborât, etalându-și ținuta regală, toată lumea a putut vedea strălucirea acelor rubine, care se asortatau cu o rochie din care se desprindea o trenă lungă. Era seara ei cea mare, ultima ca burlăciță, cu un ultim mare eveniment înaintea nunții, dintr-o lungă listă de apariții menite s-o facă mai cunoscută supușilor. Logodnica prințului a defilat pe covorul roșu, asigurându-se că toate camerele de luat vederi au o imagine bună, dominând scena. Îndrăzneala „debutantei” a atras toate privirile, revista „HOLA!” notând că: „A fost, să spunem, noaptea în care, înainte de a fi prințesă..., era deja regină”.
Această imagine a făcut înconjurul lumii și au trecut ani de zile până când s-a descoperit că emoția acelei seri a fost cu atât mai mare cu cât acea tiara pe care o purta nu se potrivea felului de-a fi al lui Mary, iar purtarea unei bijuterii de asemenea dimensiuni și de o asemenea valoare nu este deloc ușoară, mai ales dacă nu te-ai născut într-un palat.
Fiecare casă regală are propria tradiție și propriul protocol în ceea ce privește bijuteriile instituționale sau de familie, în unele monarhii, cum ar fi cea spaniolă sau britanică, unde noua prințesă are acces la cutia cu bijuterii regale abia în ziua nunții, și nu înainte. Însă monarhia daneză, la fel ca cea olandeză, a „probat” și posibilitatea ca logodnica unui prinț să poarte o tiară înainte de a păși spre altar, dacă ocazia o cere. Astfel, Mary Donaldson a fost văzută în două ocazii purtând această tiară din frunze de coacăz, care are o istorie și o simbolistică unice, deoarece a fost creată pentru încoronarea imperială a lui Napoleon care a avut loc la 2 decembrie 1804 în catedrala Notre-Dame din Paris - care tocmai ce a fost redeschisă după un amplu proces de reconstrucție, după incendiul devastator de acum 5 ani.
Și, cum anul acesta Regele Frederick și Regina Mary au sărbătorit 20de ani de căsătorie, tiara își sărbătorește 200 de ani de viață.
FOTO: Getty Images