Un oaspete de geniu! Majestatea Sa Margareta a primit un laureat Nobel la Palatul Elisabeta

26 noiembrie, 2024

Invitați de seamă ieri, la Palat, unde cuplul regal român a avut parte de-o companie și de-o conversație elevate, dintr-un domeniu aparte.

Majestatea Sa Margareta și profesorul Anton Zeilinger, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale  (3) jpeg

Nu în fiecare zi ai șansa să întâlnești un laureat al premiului Nobel. Nici chiar dacă ești cap încoronat. Așa că, atunci când se întâmplă, este un eveniment memorabil, pentru că și conversația se leagă altfel, și compania este net distinctă.

De o astfel de întâlnire memorabilă au avut parte și Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, care i-au avut ieri invitați pe laureatul Premiului Nobel pentru Fizică din anul 2022, profesorul austriac Anton Zeilinger, de la Universitatea din Viena, împreună cu soția domniei sale, Elizabeth Zeilinger.

Cei doi au venit la București pentru o conferință de Crăciun de cea mai înaltă ținută, intitulată „Christmas Lecture”, despre istoria fizicii care se ascunde în spatele acestei personalități academice, precum și despre tainele cuanticii și ale fizicii cuantice, un domeniu foarte puțin cunoscut de publicul larg, dar care atrage tot mai mult interes. Și cum întâlnirea a fost mijlocită de Andrei Dorobanțu, cercetător la Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, acesta a luat parte și la întâlnirea de la Palatul Elisabeta, împreună cu profesorul doctor Adrian Curaj, directorul general al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării.

După o discuție cu totul aparte, pe seară, savantul austriac a susținut conferința la Ateneul Român, în cea de-a XII-a Conferință de Crăciun, prestigios eveniment științific anual aflat sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Custodele Coroanei.

Cea mai spectaculoasă realizare a lui Anton Zeilinger este teleportarea cuantică (QTP) - un concept esențial în multe protocoale de informație cuantică. Pe lângă rolul său în transferul fără nici o pierdere de informație, este considerată un posibil mecanism important pentru domeniul calculatoarelor cuantice. Mai târziu, el a extins această cercetare în vederea dezvoltării unei surse pentru propagarea liberă a qu­biților (biților cuantici) tele­portați și QTP pe 144 de kilometri între două insule din Canare (1997).

Anton Zeilinger a contribuit la realizarea QE cu multe particule. Mai mult, el este interesat și de extinderea QM la domeniul macroscopic - are un program de teste fundamentale care vizează implementarea mai multor caracteristici neclasice din fizica cuantică la sisteme individuale. Astfel se poate spune că cercetările lui Anton Zeilinger deschid calea către a doua revoluție ­cuantică.

FOTO: Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale



Recente pe Ok! Magazine

regele charles camilla printesa kate middleton si printul william Foto Profimedia
Meghan Markle, Prințul Harry  foto   Profimedia jpg
Prințesa Marina Doria de Savoia   arhiva de familie a lui Emanele Filiberto jpg
Charlene și Albert de Monaco cu David Popovici foto FB jpg
Grace Kelly, Prințul Rainier de Menaco  foto   Profimedia jpg
Regina rania si Regelen Abdullah al II lea al Iordaniei nunta Printul Mostenitor Hussein al Iordaniei cu Rajwa Al Saif   profimedia 0780804182 jpg
Principesa Sofia la Universitatea Națională de Arte din București   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale  (2) jpg
Prințesa regală Anne, Profimedia (3) jpg
Kate și William, Profimedia (3) jpg
Regina Letizia 20 februarie foto Profimedia (5) jpg
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
Prințesa Madeleine, GettyImages jpg
Prințesa Charlotte cu Prințul William și Prințesa Kate, Profimedia jpg
Șeica Mahra din Dubai foto Instagram3 jpg
Prințesa Leonor   GettyImages 2161787154 jpg
Maria Teresa a Spaniei în 1653  foto   Profimedia jpg
Regele Felipe și Regina Letizia Foto Profimedia (1) jpg
Regele Charles în vizită regală, Profimedia (1) jpg