Urmaşul foştilor monarhi ai Italiei revendică în instanţă bijuteriile coroanei

1 februarie, 2022
6 emanuele filiberto di savoia nepotul regelui italiei 4 jpg jpeg

Nepotul fostului rege Umberto al II-lea a făcut toate demersurile pentru a intra în posesia preţioaselor bijuterii ale familiei sale.

Emanuele Filiberto di Savoia, Prinţ de Veneţia şi Piemont, este descendentul direct al fostului monarh al Italiei, Umberto al II-lea (care a domnit doar 34 de zile, după ce tatăl său a abdicat), şi cel îndreptăţit să reprezinte astăzi fosta familie regală. El a cerut Băncii centrale a Italiei să returneze familiei sale bijuteriile coroanei, care au fost depuse acolo de către un reprezentant al casei regale pe 5 iunie 1946, la trei zile după ce italienii au votat într-un referendum înlăturarea monarhiei, pentru a fi ţinute la dispoziţia „oricui are dreptul”. Emanuele Filiberto susţine acum că are dreptul de a intra în posesia lor. 

Secondat de avocatul său, Emanuele Filiberto di Savoia a mers la o şedinţă de mediere cu reprezentanţii bănci, întâlnire de la care au lipsit, însă, reprezentanţi ai Guvernului, aşa cum ar fi trebuit. Nu se ştie, însă, care sunt şansele de recuperare a acestor averi, din moment ce prevederea XIII a constituţiei italiene prevede că, odată confiscate, bunurilor familiei regale, bijuteriile şi toate celelalte proprietăţi ale fostei familii regale aparţin statului.

Într-un comunicat, biroul de presă al premierului a declarat că cererea familiei este „nefondată, având în vedere că se referă la bunuri care constituie „bunurile Coroanei Regatului Italiei”, nu bunuri personale ale Casei de Savoia."

Fiu al lui Vittorio Emanuele di Savoia, Prinţ de Neapole, care ar fi trebuit să-i succeadă la tron lui Umberto al II-lea, Emanuele Filiberto di Savoia s-a născut în Elveţia, acolo unde familia s-a retras în exil, după înlăturarea monarhiei. După o viaţă trăită departe de ţara strămoşilor săi, el a putut păşi pe pământ italian abia în noiembrie 2002, în urma revocării dispoziţiei din Constituţia italiană care le interzicea descendenţilor de sex masculin ai regilor Italiei să intre în ţară. La acea dată, el a vizitat în premieră Italia, împreună cu părinţii săi, fiind primit şi într-o audienţă la Vatican.

În 2003, el s-a căsătorit la Roma cu actriţa franceză Clotilde Courau, care i-a născut două fiice: pe Vittoria, născută chiar în 2003, şi pe Luisa, venită pe lume trei ani mai târziu. Cel mai probabil, Emanuele Filiberto di Savoia se gândeşte ca ele să moştenească preţioasele bijuterii de familie.



Recente pe Ok! Magazine

Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
Majestatea Sa Margareta la seara Corpului Diplomatic   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (6) jpeg
William la  Bulford, Wiltshire, GettyImages (4) jpg
Regina Mary a Danemarcei cu noua tiara   profimedia 0943842969 jpg
Familia regală suedeză la Premiile Nobel profimedia 0945173162 jpg
Kate Middleton  sursa foto   Profimedia jpg
Prințesa Amalia și tatăl său, Regele olandez, GettyImages jpg
Regina Letizia și Regele Felipe profimedia 0945368178 jpg
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
Kate Middleton Foto Profimedia (13) jpg
kate middleton pippa middleton jpg
Regina Mathilde și Regele Philippe al Belgiei, GettyImages jpg
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
Mary Donaldson, azi Regina Mary, cu coroana plătită de Napoleon   GettyImages 50833271 jpg
Prințesa Beatrice însărcinată GettyImages 2187919635 jpg
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu la Săvârșin cu Alma, 2024   Baptiste Giroudon, Paris Match jpg
Prinții Jacques și Gabriella foto Facebook jpg