Și-a încheiat vacanța mai devreme! Viitoarea regină a Suediei se așteaptă la ce e mai rău
Deși încă s-ar fi putut bucura de ultimele zile de vară, fiica Regelui Carl Gustaf e nevoită să dea rochiile estivale pe uniforma militară.
Și asta la 47 de ani! Pentru cele care încă mai cred că a fi prințesă înseamnă doar a purta coroană și a locui într-un palat, aflați că acest titlu vine la pachet cu reguli, responsabilități și cu o agendă încărcată.
Prințesa moștenitoare Victoria a Suediei are parte de un sfârșit de an special. Din 19 august, viitoarea suverană începe câteva luni de pregătire militară cu normă întreagă. Un program care îi va perturba programul oficial cel puțin până în februarie 2025, pe fondul reînarmării istorice a regatului nordic.
La vârsta de 47 de ani, Prințesa Victoria se întoarce din nou... la școală. Într-o postare pe Instagram, prințesa moștenitoare a anunțat că va începe „formarea de ofițer special” la Academia Națională de Apărare, reluându-și așadar stagiul militar. O revenire în sala de clasă pe care o „așteaptă cu nerăbdare”. „Ambiția mea este să mă dedic pe deplin acestei pregătiri, pentru ca în viitor să pot reprezenta cât mai bine forțele armate și Suedia”, continuă viitoarea regină a Suediei, care e nevoită să dea rochiile estivale pe uniforma militară.
Cursul, care durează între 20 și 25 de luni, va perturba agenda publică a fiicei mai mari a Regelui Carl XVI Gustaf. În coloanele ziarului Svenskdam, Margareta Thorgren, directorul de informații al Curții, avertizează: „Acesta este un curs cu normă întreagă, așa că va trebui să refuzăm multe cereri, iar toamna aceasta va fi foarte diferită pentru prințesă”.
Călătoria prințesei moștenitoare la Paris pentru Jocurile Paralimpice, o recepție la Ministerul Afacerilor Externe și alte obligații internaționale vor continua. Acest nou ritm ar trebui să dureze până la sfârșitul primei părți a programului, în februarie 2025. Chiar și un număr redus de angajamente s-ar putea dovedi dificil de conciliat cu cele peste 40 de ore de lecții pe săptămână care o așteaptă pe Estelle și pe mama lui Oscar din Suedia. Mai ales că Ministerul Apărării nu face niciun secret din faptul că Alteța Sa Regală nu va beneficia de niciun tratament special.
Înconjurată de aproximativ o sută de alți aspiranți la gradul de ofițer, soția Prințului Daniel va urma cursuri teoretice, tehnice și practice la școala militară din Stockholm, precum și în diferitele baze militare. Deschisă tuturor celor care au un nivel echivalent cu cel al Bac+3 francez, formarea își propune să ofere cursanților „o înțelegere mai profundă a tacticii, științei și strategiei militare”, potrivit site-ului armatei.
Ca în toate monarhiile europene, Familia Regală este strâns legată de forțele armate. Deși regele nu mai este comandantul suprem de la reforma constituțională din 1975, el păstrează cele mai înalte ranguri în armată, aviație și marină. Prințesa moștenitoare Victoria a menținut legături puternice cu apărarea suedeză încă de la vârsta majoratului. În 2003, a încercat pentru prima dată să mânuiască o armă în timpul unui curs de pregătire de trei săptămâni la SWEDINT, centrul internațional al forțelor armate suedeze. De atunci, a participat în mod regulat la cursuri de scurtă durată la cartierul general pentru a se ține la curent cu problemele de securitate. Viitoarea regină a Suediei deține, de asemenea, o diplomă în studii privind pacea și conflictele de la Universitatea Uppsala.
Implicarea crescândă a Victoriei în forțele armate face parte dintr-un context național în schimbare. Țară neutră și pacifistă de la sfârșitul războaielor napoleoniene, Suedia a cunoscut o schimbare geostrategică istorică de la izbucnirea războiului din Ucraina. Între 2020 și 2024, bugetul Ministerului Apărării s-a dublat, iar efectivele sale ar trebui să ajungă la 90.000 de militari în 2025, față de 60.000 în 2021. Această remilitarizare a regatului a culminat cu integrarea sa în NATO în martie 2024. În luna ianuarie a acestui an, ministrul Carl-Oskar Bohlin, titular al portofoliului nou creat al apărării civile, a declarat chiar că, în contextul actual, „ar putea exista un război în Suedia”. Un scenariu, desigur alarmist, pentru care Prințesa Victoria din Suedia pare să se pregătească.
FOTO: Casa Regală suedeză, Profimedia