News

Suferinţa Manuelei Hărăbor: "Să ai un copil autist e un mod de viaţă, nu o povară"

Suferinţa Manuelei Hărăbor: "Să ai un copil autist e un mod de viaţă, nu o povară" camera-retro icon Vezi galeria 13 poze

Poate că de multe ori am văzut-o pe Manuela Hărăbor cu zâmbetul pe buze, pe scenă, sau în emisiuni televizate, însă de ani de zile actriţa duce o luptă continuă alături de fiul său autist.

A devenit mamă când avea aproximativ 23 de ani, când abia începea să cunoască lumea. Viaţa i s-a schimbat complet când fiul ei, Andrei Hărăbor, a venit pe lume. Era un bebeluş obişnuit, cuminte, tare simpatic. Din păcate, când Andrei avea un an şi şase luni au început să apară primele întrebări despre starea lui. Micuţul nu spunea niciun cuvânt, ba mai mult decât atât, plângea atunci când era scos în lume, la plimbare. 

Ulterior, la aproximativ 2 ani, medicii de la Spitalul Elias din Bucureşti i-au spus tinerei mame că micuţul ar putea avea autism: "La început nu am crezut. Într-adevar, Andrei nu vorbea, dar exista comunicare non-verbală între el şi cei din jur”, mărturisea acum ceva vreme actriţa. La trei ani au apărut noi probleme, la înscrierea la grădiniţă: "O săptămână a stat printre cei 10 copii, câţi erau înscrişi în grupa lui. Revolta părinţilor mi-a fost transmisă de către educatoare. A trebuit să plecăm şi de acolo. Deşi el nu era un copil violent şi nu-i deranja pe ceilalţi copii, dar poate că cerea o atenţie deosebită. Simţea nevoia să stea mai mult lângă educatoare”, dezvăluia ea acum ani de zile pentru Jurnalul Naţional. 

Abia la 8 ani, după spusele Manuelei Hărăbăr, fiul a învăţat să vorbească şi să se îmbrace singur. Totul s-a datorat unor oameni dintr-un centru specializat: "Acolo a fost singurul loc unde a făcut terapie ABA. A început să  vorbească, după numai cinci săptămâni de terapie, să se poată îmbrăca singur"

Anii au trecut, tânărul şi-a continuat studiile, dar mereu are nevoie de un însoţitor. Manuela Hărăbor este cea care îl susţine necondiţionat chiar şi la cei aproximativ 30 de ani ai săi: "Să ai un copil autist e un mod de viaţă, nu o povară. (…).Am învăţat că fiecare dintre noi are o cruce de purtat. Important este să o acceptăm şi să învăţăm să ne-o ducem cu demnitate şi cu responsabilitate.  Voi avea toată viaţa un copil de 6-7 ani."

Tatăl îi plăteşte pensie alimentară

Andrei Hărăbor este fiul cu greu recunoscut de regizorul Dan Chişu. Dar, cel mai important, e fiul actriţei Manuela Hărăbor. Ea a dezvăluit că părintele îi plăteşte pensie alimentară: "Andrei este un bărbat de 28 de ani, înalt, frumos. Cu un suflet de copil… câteodată şi de 4 ani, de 7 ani sau de 12 ani. Au fost nişte încercări din partea lui Dumnezeu…. Din când în când ne ajută(n.r. tatăl lui Andrei), trebuie să spun asta. Îi plăteşte lui Andrei o pensie alimentară de câţiva ani. Din punctul ăsta de vedere, atât cât poate, face", a declarat actriţa într-un interviu pentru emisiunea Acces Direct, de la Antena 1, acum un an de zile. 

Foto: Facebook, arhivă