Celebrităţi care au ajuns de la bogăţie la sărăcie
Câştigă milioane pe proiect, dar cheltuie tot atât pentru a-şi menţine traiul de vedetă de mâna întâi. Nu-i de mirare că unele staruri ajung într-un moment sau altul al carierei lor să-şi declare falimentul! Costul unui trai extravagant Mike Tyson a câştigat peste 300 de milioane de dolari în anii în care a boxat, dar a cheltuit chiar mai mult decât atât. Şi-a achiziţionat unele dintre cele mai scumpe bijuterii, vile, limuzine, telefoane mobile, haine, motociclete şi chiar tigri pe post de animale de companie. Iar, în 2003, a fost nevoit să se declare falit, din cauza datoriilor pe care le avea: 13,4 milioane de dolari, ca impozite neplătite, şi alte 9 milioane sub forma compensaţiei astabilite în urma divorţului pentru fosta soţie, Monica Turner.
Câştigă milioane pe proiect, dar cheltuie tot atât pentru a-şi menţine traiul de vedetă de mâna întâi. Nu-i de mirare că unele staruri ajung, într-un moment sau altul al carierei lor, să-şi declare falimentul!
Costul unui trai extravagant
Mike Tyson a câştigat peste 300 de milioane de dolari în anii în care a boxat, dar a cheltuit chiar mai mult decât atât. Şi-a achiziţionat unele dintre cele mai scumpe bijuterii, vile, limuzine, telefoane mobile, haine, motociclete şi chiar tigri pe post de animale de companie. Iar, în 2003, a fost nevoit să se declare falit, din cauza datoriilor pe care le avea: 13,4 milioane de dolari, ca impozite neplătite, şi alte 9 milioane sub forma compensaţiei stabilite în urma divorţului pentru fosta soţie, Monica Turner. Între toată perioada dintre ’95 şi ’97, a aruncat cu banii în stânga şi în dreapta, ajungând să cheltuiască câte 410.000 de dolari pentru o petrecere aniversară. Iar, în 2002, datora peste 8.000 numai pentru îngrijirea animalelor lui sălbatice.
Afaceri neprofitabile
Kim Basinger făcea furori prin anii ’80, iar producătorii de la Hollywood au recompensat actriţa din „Nouă săptămâni şi jumătate” direct proporţional cu faima ei. Şi tocmai pentru că nimic nu-i mai ajungea la nas, s-a gândit să devină proprietara unui oraş întreg. Braselton din Georgia nu valora mai mult de 20 de milioane, ceea ce părea o afacere bună. Şi ar fi fost cu adevărat profitabilă, dacă turismul sau orice altă industrie dezvoltată acolo i-ar fi adus banii visaţi. Dar n-a fost aşa. Şi, din păcate, alte greşeli au urmat: după ce şi-a dat acordul, actriţa s-a retras dintr-un proiect cu patru săptămâni înainte de a începe filmările şi, ca atare, a fost dată în judecată pentru nerespectarea contractului. Procesul a forţat-o să vândă oraşul, dar nu a luat mai mult de 1 milion pe întreaga proprietate. Apoi n-a mai avut încotro şi a declarat falimentul, pentru a putea plăti cele 8 milioane datorate producătorilor.
Nici Burt Reynolds nu se poate lăuda că este un om de afaceri priceput. A luat şi el măsuri dezastruoase pentru situaţia lui financiară. A investit aiurea în două restaurante care l-au dus de râpă. Şi a ajuns, în ’96, să datoreze 11, 2 milioane de dolari, în timp ce toate proprietăţile lui - câteva vile, un elicopter şi o fermă luxoasă în Florida - valorau numai 6, 6 milioane. Pentru a mai acoperi din datorii, actorul a fost nevoit să-şi scoată la licitaţie mustaţa care l-a făcut celebru.
Datorii post mortem
În iunie 2009, când a murit Michael Jackson, s-a spus că megastarul avea datorii de 400 de milioane de dolari. Cheltuielile lui erau imense: avea de întreţinut Neverland, care îi consumase vedetei 35 de milioane numai pentru îmbunătăţiri (a adăugat două linii de tren, două piste de elicopter, a înfiinţat un departament de pompieri numai a lui, o grădină zoologică şi câteva jocuri noi pentru parcul de distracţii). Deţinea 75 de maşini, făcea cadouri costisitoare - precum un colier de 637.000 de dolari pe care i l-a cumpărat lui Elizabeth Taylor – şi toate acestea l-au ruinat. Se mai spune că „îngrijirile lui medicale” însumau 25.600 de dolari pe lună.