EXCLUSIV Cristi Minculescu: „Sunt bunic şi asta e foarte tare!“
E greu să ţi-l imaginezi ieşind la pensie, d-apoi ţinându-şi nepoţii pe genunchi! Şi, totuşi, unul dintre cei mai iubiţi rockeri de la noi are parte de-o viaţă de familie de invidiat.
Nu l-am putut privi niciodată pe Cristi Minculescu altfel decât ca pe simbolul formaţiei Iris. De prima oară când tata m-a făcut să iubesc rock-ul românesc şi până în ziua în care l-am văzut alături de Valter Popa şi Doru Borobeică cerând în instanţă dreptul de-a folosi aceeaşi titulatură sub care cântă de 38 de ani încoace, el a rămas congruent cu Iris. Şi, în anul în care a împlinit 60 de ani, l-am descoperit şi dincolo de rock. Cu poveşti de viaţă şi de familist convins. Acolo unde inima lui bate...
OK!: Ce caută un rocker în Pipera? Cristi Minculescu: Aici stau când vin în ţară. Stau cu chirie.
Şi aici, şi în Germania, unde merg frecvent la analize. Soţia mea stă acolo, iar eu sunt motivat să stau mult timp aici, datorită activităţii.
.
Să sperăm! Măcar încă 10 ani! Acum sunt la 06.
Vine cu speranţă de 07, cu mult optimism la propriu – ceea ce pe mine o perioadă nu prea m-a caracterizat. Dar, având în vedere ce se întâmplă în ultima vreme, chiar e nevoie.
Poate cu o oarecare detaşare, că acolo până şi românii sunt înregimentaţi în rutina aia liniştită. Dar peste tot e loc de mai bine.
Păi, noi practic tot acasă am fost, la alţi români mutaţi acolo. Ce să zic, am cântat doar 20% din vorbe, la ambele cântări! Nu-mi venea să cred! Deschideam gura şi-mi furau ei versul.
Să zicem că emblematice au rămas
,
,
– care e mai filozofică,
– clar filozofică... Dar, vezi, acuma lumea vrea distracţie, nu mai poţi să prezinţi filozofii.
E onorant! Sunt patru-cinci generaţii, indiferent unde cântăm, chiar şi cu bilet! Încercăm să divagăm un pic de la încrâncenarea pe care am avut-o atâta timp, neabdicând de la stil. E o carte dificilă, dar trebuie să încerci să ai o adiere spre actual, cu sound modernizat.
Noi am fost mereu foarte deschişi. Am lucrat cu
, cu
, cu
, acum cu
... Unde inima mea bate este o piesă emoţionantă, dedicată celor care lucrează afară şi şi-au lăsat familiile aici. Sunt chestii pe care le sesizează toţi, dar pe care nu le subliniază nimeni, şi atunci am zis să tragem un semnal de alarmă.
Da, la Sala Palatului, eu am cântat piesa lui Paul, Paul a cântat-o pe a mea, amândoi am cântat piesa lui Bănică... Ştefan chiar are producţii mişto. Mie mi-a plăcut foarte mult cum juca tatăl lui şi-mi place mult şi el. E un adevărat profesionist! E drăcos, în sensul bun. Nu e rigid, nu e fake...
Am fost co-antrenor cu Loredana şi pe 1 decembrie am cântat cu ea Strada ta. A fost foarte mişto! Am avut şi un moment X Factor cu Nicoleta Nucă - căreia îi ziceam eu Monica Bellucci.
Cum să nu? Poate sunt diamante ascunse. Şi eu am fost autodidact, nu am studii muzicale. Dar am învăţat în timp cum să mă încălzesc, cum să mă protejez. Pentru mine a fost o experienţă. Aş merge oricând, oriunde.
Mă uit la sport, la Netflix...
Să ştii că n-am o existenţă în oglindă cu trăirile de pe scenă. Una-i una, alta-i alta. Am o existenţă foarte cenuşie, neieşită din cadre.
Pentru că n-am fost structurat să fiu aşa.
Pe-atunci, încercau alţii să ne provoace să fim răi. Şi am ştiut atunci că fiecare cântare poate fi şi ultima, la ce demenţă era în sală: sutiene aruncate, agăţate de chitară... În vestul ţării, era o enclavă şi autorităţile mai închideau ochii, că le era teamă de manifestări antiguvern, mai ales la Cenaclul Flacăra, unde dacă le zicea Adrian Păunescu „Mergem acum şi dărâmăm Guvernul!“ avea de partea lui tot stadionul Republicii cu 20.000 de oameni.
Cu ce se găsea. Era şi chestia aia că faci ceva interzis. Cu reversul cu duşul cu apă minerală, că se lua apa la 9 seara; cu conserve puse în cadă cu apă caldă, să le ai când vii de la concert, dar erau deja stricate; cu siguranţe sărite, pentru că nu aveam căldură şi tot etajul folosea aeroterme, iar când săreau siguranţele rămâneam pe întuneric. Aşa a fost. Dar pentru noi vârful a fost prin ’82, când trebuia să cântăm pentru colonia muncitorească de la Haţeg. Am rămas cu maşina în pană la Retezat şi am ajuns abia la ora 2, în noaptea de duminică spre luni. Credeam că nu mai e nimeni, dar sala era plină. Şi un frig! Publicul venise de la 8 şi i se spunea din oră în oră: „Acum vin!“. Am terminat pe la 4 dimineaţa, după care ei au plecat la muncă.
Da! Sperăm să rezolvăm şi detaliul juridic.
Ştiu şi le mulţumesc tuturor! Aici a fost o gripare, ca atunci când noi doi facem o casă, umăr la umăr, părţi egale, iar la final, la proprietari mă trec doar eu. Tu stai cu mine în casă, dar afli după 18 ani că nu e şi a ta. Ba mai mult, după zece ani reînnoiesc faptul că doar eu sunt proprietar.
Tot Iris, pentru că nu poţi să negi că şi Nelu Dumitrescu a fost 40 de ani în Iris. Noi am cerut să-i anuleze marca, nu să ne numim doar noi Iris. Dar când pleacă trei din patru, nici măcar destrămare nu e, renunţi la colaborarea cu unul. Cum a zis şi un prieten al nostru: „Pleacă Iris din Iris sau cum, că nu înţeleg?“.
Nici vorbă!
Nu, am exact cât îmi trebuie. N-am banii pe care crede lumea că-i am.
Da. Eu sunt în firea mea, n-am uitat de unde am plecat. După aia, vine de acolo (arată în sus): „Băi, băiatule, te-am salvat o dată prin nevastă. Ce mai vrei? Las-o şi tu mai uşor!“.
Vă mulţumesc tuturor că aţi fost alături de mine! Norocul meu a fost soţia mea, Rodica, care a crezut cu încăpăţânare că e compatibilă pentru transplant. Acum n-am restricţii, nu am absolut nimic, doar că mi s-a recomandat măsură şi echilibru. Normal că fără prăjeli, fără fumat, fără cafea...
Da, acum suntem două gagici.
Nu, pentru că atunci când ne-am cunoscut, eu mă pregăteam pentru facultate, apoi am fost în armată şi ne-am reîntâlnit în anul în care trupa a fost suspendată, când ea avea deja gemenii. Eu i-am preluat când aveau zece ani.
Păi, n-aveam timp să facem procedurile la tribunal. Proceduri, nu dilemă!
Da, amândoi. Fata s-a întors din Canada, băiatul din Germania.
Nici vorbă! Chiar dacă eram absent fizic când aveam cântări, eram implicat. La ce mă întrebau, încercam să-i ajut atât cât puteam, dar am mers pe încredere, cel mai mult. Eu am fixaţia cu „Să nu minţi“. Pentru că, din păcate, e mai uşor să-ţi ceri scuze, decât să ceri voie.
Da, sunt bunic şi asta e foarte tare! Am o nepoată de 3 ani. Încă n-am ajuns la capitolul „da’ de ce?“. Dar sunt pregătit!
O vreme m-am dus, de Revelion. Opt ani a fost vis. Ajungi acolo cu gluga pe cap, după nouă ore de zbor peste Atlantic, şi la zece metri de tine sunt taximetriştii din Rio în şlapi. E incredibil! Iar oraşul are în centru o junglă. Am jucat pe plajă fotbal-volei, un fel de tenis cu piciorul. Acum nu mă mai duc, pentru că trebuie să evit soarele. Sistemul meu imunitar e un pic slăbit şi trebuie să iau pastile toată viaţa.
Să rămân aşa cum mă ştiţi, la fel de hotărât cum am fost până acum. Dacă un timp am fost singur în linia întâi, acum mă bucur că suntem iarăşi patru în linia întâi. E frumos!
INTERVIU FULGER
Sunt diferite, e greu de răspuns... N-am ce face. Ambele.
Niciuna.
Ambele.
N-am ce să fac, mă... E dificil ce mă pui să fac. Ambii.
Balaci.
Niciuna acum. Ceai de legume.
Când aveam voie ce?
Că nu mai ţin minte... Amândouă.
Carpaţi. Dar a trebuit s-o dau pe L.M. roşu, că nu-i plăcea câinelui meu, Cipi, un Collie cu jabou. Turba când simţea că fumez Carpaţi.
Câine.
Mare. Întotdeauna! Cred că e de la mama, că nici ei nu-i plăcea muntele.
Ambele.
Germania.