EXCLUSIV din Miami-Cori Grămescu: „În București e o invazie de trupuri și chipuri modificate chirurgical”

14 septembrie, 2023

A dat România pentru Statele Unite și a luat-o de la zero în Florida, un adevărat pol al fitness-ului și al nutriției, în care românca noastră își reclădește business-ul cu tenacitatea celei care a ajuns un guru în domeniul ei.

Cori Gramescu in Miami (4) jpg

Puțini au curajul de-a lua viața de la capăt într-un alt colț al lumii la 40 de ani, mai ales atunci când și-au construit deja un nume și un trai mai mult decât confortabil. Dar iată că, după o pandemie care i-a pus la încercare business-urile și care s-a suprapus peste o luptă personală cu infertilitatea, Cori Grămescu, considerată un guru în nutriție și fitness la noi în țară, și-a făcut viața pachet și s-a mutat peste Ocean. Iar acolo, în însoritul Miami, și-a asumat noi provocări și, în timp ce îi învață și pe americani despre Vindecarea relației cu mâncarea și cu propriul corp, își pansează propriile răni și caută noi căi de reinventare.

OK!: Te găsim într-o nouă etapă a vieții tale, când, deși ești un reper în domeniul nutriției și fitness-ului la noi în țară, ai hotărât să începi o viață nouă peste Ocean. De ce acum și de ce tocmai la Miami?
Cori Grămescu: Am început să explorez ideea de a lansa în America de nord businessul de diete personalizate prin tehnologie începând cu 2021, în urma unei perioade cu multe schimbări, în plan personal mai ales. Odată ce am decis să nu mă mai lupt cu infertilitatea și să accept că viața mea va fi fără copii, acest lucru a deschis o serie complet nouă de opțiuni pe care înainte nu le puteam lua în calcul. Am ales Miami inițial din întâmplare, era perioada pandemiei și era printre puținele orașe în care nu existau restricții. Apoi, după ce am stat câteva luni în San Francisco, am decis să mă întorc în Miami pentru că am o calitate mai bună a vieții. E un oraș mai sigur, viața aici este mai ieftină decât în San Francisco sau Los Angeles și lumea este foarte preocupată de aspectul fizic, de sport și nutriție, deci e o piață bună pentru mine.

E definitivă mutarea ta?
Cori Grămescu: Da, începând cu luna iunie sunt rezident permanent în SUA, am decis să mă mut aici, deși am în continuare câteva afaceri în România care vor continua să existe și pentru care lucrez remote. A fost un proces de decizie care a durat doi ani, nu m-am hotărât chiar imediat.

Business-ul tău nu dispare, chiar dacă ți-ai vândut sala după 17 ani, ci se mută online. Devenise prea complicat să menții un centru fizic?
Cori Grămescu: Am vândut doar una dintre afacerile mele din România, încă dețin companii care au activitate în plan local, dintre care Yummdiet, platforma de diete personalizate, care este cea mai vizibilă în acest moment. Despărțirea mea de LadyFIT a început în 2019, când am început să lucrez la startup-ul de nutriție personalizată prin tehnologie și îmi era tot mai clar că nu mă mai simt provocată de zona de fitness din România, pentru că îmi doream să lansez un business care să acopere mai multe geografii.

Cori Gramescu   Vindecarea relatiei cu mancarea fata (2) jpg

Cum au fost acești doi-trei ani de când tot tatonezi terenul în America?
Cori Grămescu: A fost un proces greu, mai greu decât mă așteptam și trebuie să recunosc că de multe ori m-am întrebat de ce fac asta. Am plecat din România fiind totuși o persoană cunoscută, cu un standard de viață cel puțin confortabil și în perioada în care am locuit în San Francisco am avut noroc să locuiesc în casa unor prieteni, altfel lucrurile ar fi devenit complicate din punct de vedere financiar. Însă toate aceste greutăți m-au ambiționat și mai tare, m-au făcut să găsesc resurse acolo unde credeam că nu mai există și totodată m-au ajutat să îmi simplific mult viața, renunțând la lucruri pe care le credeam foarte importante, dar în realitate erau doar niște capcane. A fost și este o experiență care m-a învățat să fiu smerită, recunoscătoare pentru orice și totodată să realizez și cât de puternică sunt. Însă nu a fost ușor, în nicio variantă.

Cum arată viața ta de-acolo, unde stai, cine ți-e alături acolo?
Cori Grămescu: Viața mea de aici e foarte simplă. Locuiesc cu partenerul meu de viață, Stefan, care este software engineer, și cu Snow, câinele meu. Lucrez mult pentru că încă sunt cu businessurile la început și preiau eu foarte multe activități ca să asigur continuitatea cashflowului, gătesc acasă, fac zilnic sport cu clientele din comunitatea mea online și ocazional ne vedem cu cei câțiva prieteni pe care îi avem aici. Stefan este mutat din San Francisco, așa că nu avem un cerc social prea mare, însă reușim să ne facem viața plăcută - mergem la plajă, facem sport, mergem la câte o bere sau la un restaurant. E un mod de a trăi pe care nu îl aveam în România, când călătoream foarte mult și ieșeam foarte des în oraș, dar nu pot spune că regret foarte mult schimbarea. Îmi prinde bine în momentul de față să fiu concentrată cu adevărat asupra business-ului și vieții de cuplu.

Știm deja că L.A.-ul este generatorul de top al industriei de fitness și nutriție din lume, cu primele restaurante vegane, cu primele centre de wellness și concepte healthy. Miami cum e din acest punct de vedere?
Cori Grămescu: Miami e un loc mai blând și mai puțin obsesiv decât L.A., deși este o preocupare majoră pentru aspectul fizic și aici. Lumea în Miami, datorită influenței sud-americane, se bucură mai mult de viață și este un ritm mai plăcut decât în California. Există peste tot opțiuni diverse pentru fitness, fiecare clădire nouă are sală de sport și piscină, iar în cartierul în care locuiesc eu se merge foarte mult pe jos, ceea ce e mai curând rar în cultura locală. Miami rămâne un loc centrat pe ideea de plăcere și explorare, în ciuda faptului că oamenii sunt foarte preocupați de aspectul fizic. E mult mai cald decât în L.A., ne petrecem toată viața pe plajă, așa că e inevitabilă preocuparea pentru corp.

Cori Gramescu   Vindecarea relatiei cu mancarea fata (3) jpg

Cum arată rutina ta de-acolo? Dar mesele tale?
Cori Grămescu: Pentru că gătesc aproape exclusiv acasă, mâncarea mea arată mult mai bine decât în România și sunt mai disciplinată cu sportul. Mă trezesc zilnic la 7-7.30, îl plimb pe Snow pe malul apei, mă apuc de muncă la 8.30 și lucrez până la 7 seara, când vine Stefan de la muncă. Seara ieșim la plimbare din nou, mergem împreună la sala de forță sau iî weekend mergem cu prietenii la un drink sau ieșim la club să dansăm. Mâncarea este foarte gustoasă în Miami și pentru că e o prioritate pentru noi, prioritizăm partea de gătit și mâncat sănătos. Mănânc foarte mult pește, fructe și legume din abundență și experimentez tot felul de rețete noi pentru secțiunea de rețete din aplicația mea de dietă, așa că inevitabil mănânc bine și diversificat. Faptul că petrec atât de mult timp în aer liber și fac atât de multă mișcare (nu am mașină, merg peste tot pe jos pentru cumpărături sau orice altceva am de rezolvat) m-a ajutat să mă simt mai bine decât am făcut-o în ultimii 10 ani, a fost un efect neașteptat de benefic pentru mine.

„Miami e un party city, cu toată zona de exces aferentă acestui stil de viață”

Ce tentații sunt acolo de nerefuzat?
Cori Grămescu: Miami e un party city, cu toată zona de exces aferentă acestui stil de viață. În fiecare weekend sunt petreceri și evenimente, practic e un oraș care realmente nu doarme niciodată, dacă asta îți dorești să găsești. Iar mâncarea este fantastică aici, mai ales după pandemie a fost un boom în zona de gastronomie, beneficiind de influențele culturale din zonă. Bucătăria peruviană, cea franțuzească, mexicană, cubaneză și braziliană creează un peisaj gastronomic vibrant și ispititor, așa că mai peste tot mănânci bine, de la restaurante foarte sofisticate și scumpe, la mici afaceri locale de nișă. Trebuie să recunosc că am o slăbiciune pentru bucătăria peruviană, cu toate ale ei, dar și pentru tacos, ador genul acesta de preparate.

Când ești acolo, ce simți că-ți lipsește din țară, în afară de familie și prieteni?
Cori Grămescu: Îmi lipsește foarte mult mersul la munte și diversitatea naturii de la noi, faptul că în două ore de condus ajungeam la mare sau la munte fără nicio problemă, și ocazional mi se face dor de toamnă și de iarnă, care sunt foarte frumoase la noi. Cu părinții am o relație mult mai apropiată de când m-am mutat în SUA, vorbim zilnic pe video și suntem mult mai conectați decât în perioada în care locuiam în același oraș. Prietenii apropiați sunt și ei prezenți în viața mea în continuare, deși unele relații s-au diluat semnificativ, e o pierdere asumată în momentul în care te muți în altă țară.

Ți-ai făcut deja o clientelă acolo? Ca să profesezi acolo, a trebuit să faci alte cursuri la ei?
Cori Grămescu: Sunt în proces de recertificare pentru SUA, pentru că aici nu sunt recunoscute niciunele dintre formările făcute în România, așa că am revenit la școală, oarecum. Între timp, am construit o serie de parteneriate cu zona medicală, pentru că în foarte multe domenii medicale slăbirea este recomandată pentru gestionarea afecțiunilor cronice, iar noi acolo putem interveni cu nutriție personalizată prin tehnologie. Colaborăm în prezent cu „Rheumatologist on call”, o platformă de reumatologie fondată de doamna doctor Diana Garniță în California și cu două clinici de slăbire în Miami. Doamna Dr Garniță este un eminent doctor în medicină de la Harvard și m-a susținut încă de la venirea mea în San Francisco.

Acești trei ani s-au suprapus peste o perioadă dură din viața ta, când ai experimentat pierderea, depresia, modificări hormonale...
Cori Grămescu: În perioada 2019-2020 a fost cu adevărat complicat, am trecut prin pierderi repetate de sarcină și tot felul de tratamente pentru infertilitate și cel mai complicat moment a fost să renunț la visul meu de a fi mamă. Practic, eu tot ce am construit în plan personal și moral a venit din această idee că vreau să fiu o mamă bună. Lucrurile nu au mers deloc așa cum visam, ca să fiu blândă în exprimare, iar în 2021 am decis să opresc tratamentele și să accept faptul că nu voi avea niciodată copii. A fost o schimbare majoră în viața mea, care însă a deschis foarte multe noi căi de viață, pe care înainte nici nu le luam în considerare.

„Încă mă vindec...”

De ce pârghii te-ai agățat ca să-ți revii, să te vindeci?
Cori Grămescu: Încă mă vindec, nu e un proces care să se fi încheiat. În perioada în care încă nu luasem decizia de a opri tratamentele de fertilitate am revenit la terapie și asta m-a ținut pe linia de plutire. Apoi, pur și simplu m-am lăsat să trăiesc toată durerea și doliul care au venit din povestea asta, am stat foarte mult în natură, m-am odihnit și am învățat să accept că nu voi avea niciodată această viață pe care mi-o imaginasem. Sunt zile și zile, uneori mă întreb dacă am luat decizia corectă, dacă poate nu am renunțat prea repede, însă de cele mai multe ori mă concentrez să văd și tot ceea ce am în viață, nu doar ce îmi lipsește, și cred că asta m-a ținut pe linia de plutire cel mai mult. Am avut de asemenea suportul necondiționat al părinților mei, care m-au susținut în decizia de a opri tratamentele de fertilitate, pentru că îmi puneam în pericol sănătatea, așa că nu am avut presiune suplimentară din partea familiei și asta a contat destul de mult. E un proces de integrare care încă nu s-a încheiat, nu aveam niciun plan pentru această nouă direcție pe care a luat-o viața mea și acum îl construiesc, pas cu pas.

Nu e prima oară când îți pui la bătaie voința. De altfel, de la voință a început și povestea ta. Care a fost declicul care a dus la transformarea ta din adolescenta supraponderală la femeia model din ultimii 23 de ani?
Cori Grămescu: Cred că întotdeauna am fost mânată de ideea că modul în care arată și curge viața mea este strict responsabilitatea mea. Am fost crescută în această filosofie de viață și când am ajuns în situații în care nu eram fericită sau mulțumită am înțeles că e doar responsabilitatea mea și doar eu mă pot scoate din ele. Nu știu dacă sunt cu adevărat o femeie model, sunt multe lucruri în viața mea care n-au mers chiar grozav de bine, dacă aplici un tipar clasic de evaluare. Am 40 de ani, nu sunt căsătorită, nu am copii, am o carieră pe care am luat-o de la zero pe alt continent. Însă pot spune cu mâna pe inimă că am făcut mereu așa cum am simțit și judecat fără compromisuri și fără regrete pentru ceea ce am lăsat în urmă - rămâne de văzut dacă e bine sau rău. (zâmbește)

Cori Gramescu   Vindecarea relatiei cu mancarea fata (1) jpg

Toată lumea vorbește despre implementarea unui stil de viață sănătos. Dar cât îi ia organismului să învețe o nouă rutină și să nu mai producă pofte nesănătoase?
Cori Grămescu: Organismul face ce îi dictează mintea și stilul de viață. Dacă dormim cât trebuie, dacă trăim cu mulțumire și mâncăm echilibrat, aceste pofte alimentare anormale dispar de la sine. Lumea încearcă să rezolve o problemă sistemică cu intervenții punctuale, iar genul ăsta de cârpeală nu funcționează niciodată. Ajungem să avem un stil de viață sănătos când trăim cu respect față de propria persoană, cu mulțumire și recunoștință pentru viața noastră și cu consecvență și tenacitate vizavi de obiectivele și misiunea noastră.

Ține doar de disciplină sau și vârsta e un factor? Adică, de exemplu, ți-e mai greu să te menții acum decât în urmă cu 10 ani, să spunem?
Cori Grămescu: Cred că totul ține de disciplină și consecvență. Noi, în România, avem și această viziune eronată despre îmbătrânire, în care e cumva așteptat că totul devine mai greu. În Florida văd zilnic oameni în vârstă care fac sport, care înoată și merg pe jos și care arată bine. Sigur că provocările se schimbă pe măsură ce înaintăm în vârstă, dar cu siguranță avem și alt aparat de resurse la îndemână cu această ocazie, deci lucrurile se compensează dacă ne asumăm responsabilitatea pentru deciziile noastre și dacă ne respectăm propria persoană îndeajuns încât să facem un efort pentru noi.

Ar trebui să existe programe nutriționale și de mișcare gândite pe categorii de vârstă?
Cori Grămescu: Cu siguranță, nevoile metabolice se schimbă de la o vârsta la alta, de aceea noi am și lansat programe speciale pentru femeile în preajma menopauzei. Nevoile de antrenament sunt de asemenea diferite la 20 față de 40 sau 60, așa că da, e nevoie de o segmentare mai atentă a programelor de nutriție. În SUA există o împărțire mai clară a acestora, în România piața este încă la început de drum și publicul încă are nevoie de timp ca să învețe ce are nevoie și să creeze o cerere reală în acest sens.

Tu când te-ai plăcut cel mai mult?
Cori Grămescu: Perioada pe care o trăiesc acum e una foarte bună pentru mine. În general, mi-a plăcut mult de mine după 30 de ani, am început cu adevărat să mă bucur de mine însămi și să mă și cunosc mai bine. Acum, mai în glumă mai în serios, sunt și suficient de bătrână ca să nu îmi mai pese de gura lumii sau de părerile altora, așa că trăiesc cu autenticitate zi de zi, ceea ce mă scutește de o grămadă de bătăi de cap, dar mi-a și restrâns masiv cercul social.

„În București e o invazie de trupuri și chipuri modificate chirurgical”

Cori Gramescu   Vindecarea relatiei cu mancarea fata (4) jpg

Ai trecut pragul celor 40 de ani. Îi resimți într-un fel, te sperie cu ceva?
Cori Grămescu: Anul ăsta împlinesc 40 și abia aștept următoarele decade din viața mea. Îmi place corpul meu, îmi place robustețea pe care am căpătat-o în ultimii ani și vulnerabilitatea pe care am descoperit-o prin suferință, așa că mă simt un om complet acum, chiar dacă de câteva ori viața m-a frânt. Sunt însă recunoscătoare pentru ce trăiesc acum și nu uit cât de greu mi-a fost în urmă cu puțin timp, așa că asta mă ține ancorată în realitate.

Ai renunțat la gândul de-a avea copii sau există acolo soluții medicale pentru tine?
Cori Grămescu: Am renunțat, statistica nu mă ajută și nu îmi e confortabilă din punct de vedere etic ideea de a apela la ovocite donate sau mamă surogat, așa că pentru mine drumul acesta s-a oprit anul trecut. Sunt femei care trec prin zeci de proceduri IVF, le consider adevărate eroine și sper că știu, fiecare din ele, cât de puternice sunt.

Ce părere ai despre operațiile estetice ori de micșorare a stomacului?
Cori Grămescu: Operațiile de micșorare a stomacului sunt operații majore, definitive, care prezintă riscuri pe termen lung care trebuie foarte limpede evaluate împreună cu echipa medicală. Pentru persoanele cu obezitate severă, riscurile asociate cu obezitatea și comorbiditățile aferente sunt de obicei mai mari decât cele ale operațiilor bariatrice, dar în afara acestor situații nu e o intervenție care să fie recomandată oricui. Chirurgia plastică e o opțiune personală, din păcate cred că prea multe femei abuzează de ea la vârste prea fragede. Eu însămi am luat câteva decizii proaste în acest sens și cred că dacă aș fi avut mai multă responsabilitate și informații reale la 20 de ani aș fi ales altfel. Însă la 36 mi-am scos implanturile și am renunțat la aproape toate procedurile cosmetice. Mai fac o dată pe an botox, dar am renunțat complet la fillere și alte proceduri injectabile. Cred că e și foarte multă presiune socială, în București e o invazie de trupuri și chipuri modificate chirurgical și e și un act medical mult prea accesibil, după părerea mea.

Tu la ce alimente ai renunțat definitiv, de 23 de ani încoace?
Cori Grămescu: Nu am renunțat la nimic în mod definitiv, dar sunt produse pe care le consum marginal. Mănânc rar alimente grase și prăjite, de exemplu, nu mănânc aproape niciodată la fast-food, mă feresc de produsele foarte procesate. O fac mai ales pentru că îmi respect corpul și înțeleg că toate aceste ingrediente sunt „construite” pentru o satisfacție crescută, artificială a gustului și că nu sunt cu nimic benefice corpului.

Când și cu ce „trișezi”?
Cori Grămescu: Nu consider că trișez, pentru că ar însemna că mă mint singură. Am zile în care aleg preparate oarecum dezechilibrate nutrițional, dar nu fac rabat până la capăt de la principiile de nutriție sănătoasă. De exemplu, pentru că partenerul meu de viață este neamț, mâncăm ocazional șnițel și cârnați, sunt preparate cu care el a crescut în Bavaria. Însă alegem garnituri sănătoase - multe legume și salate - și aceste mese sunt în meniul nostru mai rar de o dată pe lună. Sau alegem să mergem la un restaurant mexican, unde mâncarea este grasă, însă atunci fac o selecție a ingredientelor și nu mănânc porții mari. Dacă mănânc tacos, mă rezum la 2 bucăți și nu mai comand și nachos sau fries. În general, mănânc din toate alimentele, însă în mod rațional și echilibrat, pentru că e important pentru mine nu doar cum arăt, ci mai ales cum mă simt și care e nivelul meu general de energie.

Cât de bun psiholog trebuie să fie un nutriționist?
Cori Grămescu: Nu știu dacă trebuie să fim psihologi, cât mai ales să fim foarte onești și responsabili. Mulți nutriționiști se feresc să le spună adevărul clienților, de frica de a-i pierde sau din presiune financiară. Adevărul e însă că cei mai mulți oameni care nu reușesc să își atingă obiectivele propuse nu acționează sistemic sau apelează la soluții pe termen scurt, pentru că e mai ușor așa. Cred că mulți oameni funcționează în disonanță cognitivă apropos de propriile lor alegeri și nu e întotdeauna ușor să accepte că soluția nu se poate afla la același nivel cu problema pe care vor să o rezolve, ci că trebuie să intervină de la un nivel superior de înțelegere și viziune. Mai curând decât un bun psiholog, ar trebui să fim buni manageri, căci în realitate ne învățăm clienții să își gestioneze timpul, una din cele mai limitate resurse în prezent.

Ce i-ai spune acum adolescentei Cori de la care a pornit tot acest drum?
Cori Grămescu: Să fie mai blândă, să aibă mai multă încredere în ea și să se lupte mai puțin să schimbe oamenii. Să învețe să renunțe mai repede la bătăliile care nu duc nicăieri și să creadă că acțiunile oamenilor sunt cele reale, nu vorbele lor.

FOTO: Mihnea Ratte, arhiva personală



Recente pe Ok! Magazine

Gopo 2024   Amalia Enache, Andreea Raicu, Olimpia Melinte, Manuela Harabor jpg
Andreea Antonescu foto Ok Magazine DSC 0103 (2) jpg
FotoJet David tatuat jpg
Nicole Kidman, premiu pentru întreaga carieră, GettyImages (14) jpg
florin piersic facebook jpg
Jennifer Garner, Profimedia jpg
FotoJet Gherman jpg
FotoJet Penelope jpg
Violeta Bănică, fiica Andreei Marin, pe podiumul de modă la gala Nu există nu se poate   Facebook (9) jpg
Andie MacDowell la Cannes, 2023, Getty (5) jpg
Miss Universe Argentina PNG
Gest tandru între Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu la gala Nu există nu se poate   Insta (3) jpg
Oana Mosneagu si Vlad Gherman au stabilit data nuntii   Instagram (8) jpg
FotoJet Rafa și Nole jpg
Roxana Ciuhulescu la gala Nu există nu se poate     Foto Mihai Solovastru Photography (1) jpg
FotoJet Gala Andreea jpg
Sharon Osbourne, Profimedia (3) jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck la premiera This is me now, Profimedia (7) jpg