Goana după Oscar. Dev Patel: ”Mă regăsesc în Saroo ca într-o oglindă”
Are 26 de ani, iar nominalizarea la Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar, graţie prestaţiei din Lion, este o confirmare a predicţiei criticilor care au văzut în el un talent de la debutul în Slumdog Millionaire.
Dev Patel
Regizorul britanic Danny Boyle a fost extrem de inspirat atunci când l-a distribuit pe tânărul de 18 ani Dev Patel în rolul principal din Slumdog Millionaire, film care a câştigat Oscarul în 2009. Alegerea lui Boyle s-a dovedit a fi un băiat cu viitor în Cetatea Filmului. Căci iată-l pe acel tânăr, Dev Patel, opt ani mai târziu, transformat într-un bărbat atrăgător şi un actor extrem de ofertant, care face un rol remarcabil în Lion – Saroo: Drumul spre casă, pelicula în care interpretează un tânăr indian, rătăcit în Calcutta şi crescut de nişte părinţi irlandezi care îl adoptă. Ajuns la 25 de ani, Saroo vrea să-şi desăvârşească, însă, identitatea şi maturizarea aflându-şi rădăcinile, aşa încât porneşte în regăsirea casei unde ştia că îşi lăsase mama cu inima frântă, după dispariţie. O poveste reală, spusă de Saroo în romanul autobiografic A Long Way Home, ecranizat în regia lui Garth Davis. Născut din părinţi indieni la Londra, Dev ne-a vorbit în acest interviu despre călătoria lui Saroo, dar şi despre propria lui călătorie de auto-descoperire ca indian într-o lume în care şi-a dorit să reuşească la cel mai înalt nivel.
Dev, în ce măsură te identifici cu Saroo?
Dev Patel Mă regăsesc în Saroo ca într-o oglindă. În adolescenţă, m-am luptat mult încercând să mă integrez în cultura britanică în ciuda rădăcinilor mele indiene. Nu voiam să ies în evidenţă prin moştenirea mea etnică, din contră, îmi doream să fiu ca orice alt tânăr din regat. La fel cum a făcut Saroo în Australia.
În cazul tău, însă, ceva s-a întâmplat pe parcurs: te-ai dus în India…
Exact. Am plecat în India cu Danny Boyle ca să filmez
. Era debutul meu şi acea experienţă mi-a răsturnat toate clişeele pe care le aveam în minte despre India. De-atunci m-am întors acolo de multe ori şi am filmat cinci pelicule, inclusiv recent încheiatul
. Iar acum pot spune că trăiesc o poveste de dragoste cu India. Asemenea lui Saroo, am încercat să mă dezbrac de moştenirea etnică pentru a mă integra. Spre deosebire de el, însă, eu n-am avut nevoie să-mi caut mama biologică. Eu am fost norocos să cresc alături de ea.
Ce ai învăţat de la Nicole Kidman, care în film o joacă pe mama ta adoptivă?
Am fost fascinat de felul cum a ştiut să se concentreze şi să se abandoneze total în pielea personajului ei. Pe platouri, Nicole devenea pur şi simplu Sue Brierley. Când se încheiau filmările, o vedeam, însă, pe adevărata Nicole. Am văzut-o cum e şi ca mamă în realitate: e o mamă autentică, iubitoare, minunată.
Tu te simţi mai mult indian sau mai degrabă britanic?
Să spun drept, mă simt un cetăţean al lumii. Sunt foarte open minded. Îmi plac experienţele noi, mă analizez şi mă redescopăr mereu, poate pentru că sunt un actor nativ. Iar actorii nu ştiu niciodată cine sunt cu adevărat. Trăiesc prin personajele lor, iar dacă le ceri să fie ei înşişi, se pierd.
Ai devenit un sex simbol, cum simţi această etichetă?
Eu, un sex simbol? Nu-i adevărat! Habar n-am despre ce vorbeşti. Sunt cel mai puţin orgolios tip din lume, cel mai ne-metrosexual. Azi mă vezi bine îmbrăcat şi cu părul aranjat fiindcă mă întâlnesc cu presa. Dar, de obicei, părul meu e un dezastru, iar eu mă îmbrac ca un pierde-vară.
Maturizare. Lion -Saroo spune povestea unei călătorii iniţiatice în ţara de origine a personajului lui Dev.
Crezi că Hollywoodul e azi mai deschis faţă de actorii de altă etnie?
Cu siguranţă, lucrurile se îmbunătăţesc. Eu îi datorez mult lui Danny Boyle. Când el a făcut Millionaire, jucat pe jumătate în limba Hindi, a fost o chestie nouă, riscantă, care a spart bariere. Acel film, cu succesul lui global, a deschis uşa pentru actori ca mine. Şi iată cum am ajuns să joc în Lion un orfan indian îndrăgostit de Rooney Mara şi fiu al lui Nicole Kidman. Un basm modern, pe care îl iubesc!
foto: getty