Interviu Oana Ioniță: “Atunci când dansez, mă eliberez psihic!”

19 aprilie, 2022

Dacă ești femeie, probabil c-ai avut și tu visul ăsta în copilărie. Să fii balerină și să dansezi pe poantele alea demențiale, în tutu-uri albe și poate chiar pe o scenă, în “Lacul Lebedelor”, de ce nu? Iar dacă te uitai la “Cronica Cârcotașilor” pe vremuri, sigur o știi pe Oana Ioniță sau, fie, pe Bebelușa Oana.

oana 3 jpg

Dansatoarea blondă și, mai târziu, coprezentatoarea show-ului a fost, înainte să devină vedetă de televiziune, o purtătoare de tutu la Opera Română. Și ea chiar a dansat în “Lacul Lebedelor”... Astăzi, la șapte ani de când a părăsit total peisajul TV, Oana este “doamna profesoară” la școala de dans pe care a deschis-o în Ghencea, aproape de casă.

Oana, dansul îți ocupă tot timpul, bănuiesc. Cu toate acestea, știu că ai ceva noutăți și legat de televiziune.

Oana Ioniță Am început o colaborare cu TVR, una inedită, pentru că, în general, în corpul de balet al televiziunii sunt dansatori profesionișit. Noi am hotărât să venim cu dansatori profesioniști, dar la altă vârstă: copii. Fac, deci, la coregrafii speciale pentru emisiunea “Femei de 10, bărbați de 10”, dar cu copii. Niște copii din cadrul școlii mele, cu rezultate naționale și internaționale, care știu să se prezinte profesionist. Pregătim în fiecare săptămână două momente de dans, fie contemporan, street dance, musical sau balet, pe care le prezentăm în emisiune sub o formă comercială.

oana 1 jpg

Azi te vizităm chiar la școala ta, Dance Planet, și pot vedea că te-ai dezvoltat. Ai multe săli de clase...

Sunt și mulți copiii care ne trec pragul, în jur de 600 în fiecare săptămână. Sunt împărțiți pe mai multe nivele, începând cu cei de 3-4 ani, foarte energici, care vin să se formeze în dans. Sau vin și copii care au anumite probleme fizice: platfus, lordoză, cifoză, chiar și copii cu Sindrom Down sau alte probleme de comunicare sau de socializare. Vin să se dezvolte frumos. La orele de grup, în principiu, se studiază tot ce înseamnă dezvoltare musculară, coordonare, iar în timp sunt ajutați să-și corecteze problemele.

Tu ești și profesoară, participi fizic la ore?

Lucrez sâmbăta și duminica câte 12 ore. Este un volum foarte mare de cursuri. Lucrez cu copiii care fac performanță în dans și merg în străinătate sau la concursurile naționale. Au niște oportunități pe care eu nu le aveam când eram de vârsta lor. Nu aveam atâția profesori și atâtea stiluri de dans. Înainte trebuia să faci doar balet. Mai târziu am învățat că în Teatrul Tănase e bine să știi și musical sau cabaret sau alte stiluri de dans de caracter, în televiziune am aflat că dansul comercial este cel mai gustat de către public, iar la Teatrul Național am învățat că musicalul este cu adevărat un spectacol complex. Eu încerc să le ofer copiilor cât mai multe informații despre dans, ca ei să știe ce să aleagă.

Un adult ca mine se poate menține în formă prin cursuri de balet? Pot înlocui sala cu asta?

Nu se transpiră atât de mult la balet, depinde cât de mult te implici. Conceptul este de a-ți conștientiza mai mult corpul. Nu este ca la zumba sau ca alergatul pe bandă, la sală. La balet trebuie să ai timp și răbdare pentru a-ți cunoaște fiecare mușchi, să încerci să înțelegi mișcarea în profunzimea ei, din interior.

DSC 5878 JPG

Cum se dezvoltă, în schimb, cei care aleg să facă balet de mici? Bănuiesc că vor câștiga o postură excelentă.

Se presupune că baletul ține mai mult de zona artistico-culturală decât de cea sportivă. În ultimii ani, a început să fie perceput și ca un sport. În ceea ce privește formarea unui individ, chiar dacă nu alege să facă balet de performanță, cu siguranță îl va stimula emoțional, dar și corporal. Va înțelege cum poate să-și folosească corpul pentru a se coordona foarte bine și pentru a avea un sistem muscular dezvoltat. Iar musculatura care se formează pe balet este mult mai lungă decât pe alte sporturi. Aici trebuie să înveți să te înalți, să-ți lungești mișcările. Toată lumea vorbește despre postură, însă postura asta, de fapt, ține de elongație, ca și la Pilates. Trebuie să știi să apeși în umeri, să lungești gâtul, brațele și picioarele.

Copiii tăi, Isabel și Maxim, mai fac balet?

Da, Isabel face balet, dans contemporan și îi place foarte mult și jazz-ul. Ea este mai serioasă în zona asta, are și un tablou, acolo, pe perete în costum de balerină. Maxim, în schimb, este mai acrobat, îi place gimnastica foarte mult. Cred că o să fie un foarte bun actor. Exprimă foarte mult cu fața. Dar universul lor este aici, la sală. În fiecare zi după școală dorm, apoi vin la școală, vreo trei-patru ore.

Mișcările de balet par suave, dar cu siguranță niște mușchi sunt lucrați acolo serios.

Sunt și mișcări rapide, care într-adevăr te ajută să slăbești, dar și unele coordonate lent. Și poți să transpiri chiar și prin concentrarea pe această mișcare lentă, căci efortul depus este destul de intens. Apoi, prin ridicările frecvente pe vârfuri, se întărește și se dezvoltă destul de mult musculatura tălpii. Prin folosirea intensă a tălpii, vor exista efecte benefice asupra picioarelor, coloanei, gâtului și întregului corp, până la urmă. Iar dacă susținem greșit piciorul, tot corpul nostru va suferi. Prin întărirea acestor mușchi, corpul nostru are o altă stabilitate: și la mers, și la alergat. Gambele și coapsele se dezvoltă, iarăși, foarte mult prin balet, dar și abdomenul, pentru că în partea de sus totul trebuie să fie foarte mlădios și susținut.

oana 2 jpg

Partea inferioară a corpului, cumva.

Da, dar și brațele. Dacă ai văzut lebedele din “Lacul Lebedelor” cum dau din brațe, acele fluturări lungi, niște mișcări foarte controlate. Tot sistemul muscular are de câștigat, dar în special gambele și coapsele. Balerinele, ca aspect general, trebuie să fie foarte fine în partea de sus, cu gâtul lung, umerii joși și, desigur, și slăbuțe. Iar asta se obține atât prin alimentație, cât și prin antrenamentele intense.

Există acest mit cum că balerinele se înfometează. Este adevărat?

E drept că n-o să slăbești niciodată mâncând foarte mult. Cu pizza, spaghete, sucuri acidulate și alcool, cu siguranță n-o să ajungi la un număr dorit de kilograme. Cred că totul în viață trebuie să aibă un echilibru.

Dacă ar fi să rezumi principalele avantaje pe care ți le-a adus viața de balerină, care-ar fi acestea?

Am câștigat fericire. Atunci când dansez, corpul și mintea sunt într-o armonie totală și se elimină niște endorfine, care-mi dau o stare de bine. Simt că m-am născut pentru dans. Asta a fost și este drumul meu în viață. Atunci când intru în sală uit de toate problemele și mă eliberez psihic. Dincolo de faptul că ai un corp armonios și o musculatură frumoasă, că arăți bine și te simți bine, atunci când dansezi ai o stare de plăcere necontrolată, ajungi să intri ca într-un fel de transă. 

Foto: Sorin Stana



Recente pe Ok! Magazine

meghan markle  foto   profimedia jpg
Sharon Osbourne, Profimedia (3) jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck la premiera This is me now, Profimedia (7) jpg
Carmen Iohannis in alb la Seul la intalnirea cu comunitatea romaneasca   Administratia Prezidentiala (1) jpg
FotoJetCeline jpg
Riley Keough jpg
FotoJetBeckhams (1) jpg
Rebel Wilson   Instagram (2) jpg
FotoJetAnca jpg
monica tatoiu ea png
Carmen Iohannis și Klaus Iohannis la Cimitirul Național din Seul din Coeea de Sud   Administrația Prezidențială (9) jpg
Împăratul aztec Moctezuma al II lea și urmașa lui, Blanca Barragan Moctezuma   Profimedia jpg
Michael Douglas și fiica sa Carys foto Instagram jpg
Petrecere de 50 de ani Victoria Beckham (2) png
Codin Maticiuc (4) jpg
Kim Kardashian și Emma Roberts ele, Profimedia (2) jpg
Nadia și Tarom jpg
andreea marin monia barladeanu ilinca vandici jpg