INTERVIU Raluca Zenga – „Dragostea este şi ea 3D“

15 iulie, 2017
Raluca Zenga Dragostea 3D (2) jpeg

Este ceea ce ne asigură soţia lui Walter Zenga, care a şi pus în versuri acest crez, după ce a testat iubirea şi anduranţa ei în cei 12 ani de mariaj.

image

Raluca Zenga pare că trăieşte o vară eternă. Dacă în lunile estivale o găsim în vacanţă în România, în restul anului trăieşte la Dubai, alături de soţul ei, Walter, şi de cei doi copii ai lor, Samira şi Walter Jr. Şi nu doar că stă departe de iarnă! Pe cerul ei e mai mult senin, o întreagă poveste între răsărituri sublime şi apusuri romantice, în care, e-adevărat, mai intervin şi nuanţe dramatice. Nuanţe pe care le regăsim din plin şi în „Dragostea 3D“, o colecţie de poeme moderne cu tentă erotică, cu care Raluca ne-a surprins şi ne-a făcut vara şi mai toridă.

OK!: Eşti deja la al doilea volum publicat. Care e sentimentul pe care îl încerci când dai autografe pe cărţile tale? Raluca Zenga: Un sentiment de pură recunoştinţă şi bucurie, cu împlinirea ambiţiei de a mă demonstra un autor care merită citit şi care crede cu tărie în mesajul transmis. Am o satisfacţie imensă când citesc mesajele de la cititori sau când vin să mă salute pe stradă, în parc, şi să-mi spună că mi-au apreciat scrierile în care investesc atât de mult timp şi suflet!

Am început să scriu de timpuriu aş spune, din adolescenţă, inspirată de operele gotic-romantice ale scriitorilor preferaţi, Oscar Wilde, Edgar Allan Poe, surorile Bronte, sau de poezia lui Baudelaire („Les Fleurs du Mal“ rămâne una dintre cărţile mele de poezii de suflet). Pentru mine, scrisul este terapie pentru suflet, iar inspiraţia o muză care te vizitează după propriile capricii, te face să te simţi special, să respiri creativitate, parte esenţială a existenţei noastre.

Am fost dintotdeauna „devoratoare“ de poezie şi am apreciat puterea trasformativă, chiar cameleonică a unui poem în funcţie de starea noastră de spirit. Totodată am simţit că imersiunea în versuri oferă profunzime propriilor noastre gânduri, de aceea am fost mereu tentată să îmi redau ideile în versuri, într-un concentrat de semnificaţii.

În secolul al XIX-lea, înainte de televizor, Instagram sau Facebook, Stéphane Mallarmé spunea despre poezie că „misiunea sa este de a limpezi realitatea noastră încărcată, creând tăcere în jurul lucrurilor.“ Eu cred că „pastila zilnică cu poezie“, câteva versuri înainte de culcare sau într-un moment care să rupă monotonia zilei ne aduc confort şi relaxare, echivalentul unei sesiuni de meditaţie şi introspecţie sufletească. Nu degeaba numeroase profile de succes de pe reţelele sociale postează citate inspiraţionale poetice şi se folosesc de versul alb drept un puternic instrument de influentă, un mesaj concentrat în câteva cuvinte perfect alese.

image

Aici se impune o precizare: VOLUMUL este dedicat soţului meu, în ansambul său, NU poeziile – ştiu că poate părea ciudat, dar poemele mele sunt dedicate îndragostiţilor. Adolescenţilor care simt primii fiori ai iubirii, celor singuri, celor mânaţi de dorinţe şi nelinişti intense, celor care au pierdut o mare iubire, sufletelor care se simt pierdute în căutarea propriei identităţi...Walter a fost, desigur, surprins de colecţia mea de poeme şi l-am găsit deseori cufundat în lectura lor, încercând probabil să descifreze diversele lor semnificaţii.

Pentru mine, ca autor, acesta este exerciţiul de imaginaţie preferat: să încerc să intru în pielea unui personaj complet diferit sau a celuilalt sex, să îmi închipui şi să redau ceea ce ar putea simţi, cum îşi înfruntă demonii personali. Sigur că este interesant şi o adevărată provocare să te vizualizezi bărbat, să faci o radiografie a trăirilor unei naturi aparent atât de diferite.

Cu siguranţă, nu am avut în intenţie să scriu o carte de poezii pentru copii! (râde) Sentimentele pe care le-am atins în versurile mele pleacă cumva din frământările adolescentei care este tentată să trimită prima selfie nud unui băiat care îi place, din primii paşi în dating-ul online, există chiar o poezie despre o fată care cade victima faimosului „date drug“ la o petrecere...Ne situăm subtil undeva între pierderea inocenţei şi asumarea identităţii sexuale, unde dăm glas tuturor dorinţelor noastre latente.

Tatăl meu este medic de profesie, dar a avut dintotdeauna o pasiune pentru pictură şi desen, pe care mi-a transmis-o şi mie. Îmi aduc aminte, copil fiind, când am descoperit lucrările lui, în cărbune, grafit, acuarelă şi cum am rămas fascinată de ele. Văzând că în ultimi ani tatăl meu a revenit la această veche iubire, m-am hotărât să-i cer lui ajutorul pentru coperta cărţii mele şi ilustraţiile din interior, schiţe cu un aer de visare şi erotism subtil.

image

M-am bucurat foarte tare atunci când Samira a răspuns la şcoală că vrea să se facă „scriitoare, ca mama mea“ (printre alte opţiuni, precum ar fi cea de actriţă de musical sau medic veterinar), iar profesoara ei din clasa întâi m-a luat deseori departe în cursul anului pentru a o lăuda pentru o povestioara scrisă cu mult umor şi sensibilitate sau chiar pentru primele sale poezii! Foarte creativă, cu o imaginaţie bogată, Samira are deja la activ câteva povestioare ingenioase, cu ilustraţii proprii, care sunt gata să fie publicate!

Cred că nimeni nu se aştepta ca după „Manualul mămicii ZEN“, o carte de parenting scrisă cu umor, să public o colecţie de poeme moderne cu nuanţe erotice! (râde) Pe aceeaşi notă, nu voi dezvălui ce va urma eventual, să vedem în ce direcţie mă va purta inspiraţia!

image

(râde) O căsnicie monocromă, fie ea pictată în roz, riscă să fie falsă şi plictisitoare, excesiv de siropoasă şi cel mai probabil lipsită de pasiunea altor culori mai intense. După „Cinzeci de umbre întunecate“ înţelegem că şi griul are farmecul său palpitant! O relaţie adevărată vine cu lumini şi umbre, cu un întreg spectru de culori, cu galbenul geloziei, cu roşul de foc al pasiunii...

Dupa 12 ani de căsnicie, dragostea este şi ea 3D... Tridimensională în sensul că se manifestă în continuare cu pasiune consolidată, complicitate şi respect. Avem zile în care energia noastră vibrează la unison şi zile în care circulăm pe unde diferite, dar aşa este OK şi normal, să nu pretinzi mereu perfecţiune! Noi avem încredere unul în celălalt, ne bucurăm de o constantă comunicare şi asta ajută ca între noi doi să predomine armonia; şi orice se rezolvă cu o atitudine pozitivă şi mult umor!

Da, avem câteva proiecte de afaceri în curs, printre care şi o grădiniţă pentru copii.

Deocamdată ne este bine în această formulă, cu Samira şi Walter Junior, fata lui tata şi voinicul mamei, mica artistă şi surfer-ul rebel, cei care ne ţin foarte ocupaţi şi ne bucură zi de zi!

Hmm, nu avem planuri în viitorul apropiat să ne mutăm înapoi în România, iar în ceea ce priveşte emisiunile sau proiectele TV mă mulţumesc să particip ca oaspete şi nu ca moderator/prezentator, deşi mi-ar fi plăcut o astfel de carieră, la un moment dat!



Recente pe Ok! Magazine

Victoria Beckham, Harper jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Ben Affleck și Jennifer Garner de Ziua Recunoștinței, Profimedia (3) jpg
Elena Vîșcu, fosta soție a lui CRBL
Richard Gere și soția sa, Alejandra Silva, Profimedia (3) jpg
Maria Neculiță, Simona Amânar, Andreea Răducan, Octavian Bellu, Nadia Comăneci, Daniela Silivaș, Cătălina Ponor, Oana Ban,  Dana Sofronie la gala 110 ani de Olimpism în România   COSR jpg
FotoJet Gemenele jpg
Ana Ularu și Daniel Nuță la lansarea serialului Cod Roșu la Paris   Focus Sat jpeg
Crina Abrudan, Ioana Picoș, Andreea Chirițescu, Alexandra Chirițescu jpg
Radu Stefan Banica (2)   Antena 1 JPG
Săptămâna a început bine pentru Dan Negru (53 de ani), supranumit „Regele audiențelor” în televiziune
Adela P jpg
Angelina Jolie la Torino, Profimedia (4) jpg
Joan Collins și soțul Percy, GettyImages (1) jpg
Sasha Alexander, Lucia Sofia Ponti, Eduardo Ponti, Sophia Loren și Roberta Armani, Foto Profimedia jpg
Regele Charles Foto Getty Images (6) jpg
Adrian Daminescu, de nerecunoscut jpg
Banner Stefan Bănică Lavinia parva