Mioara Roman: „Nu mi-a reuşit nici cariera, nici căsnicia“

13 septembrie, 2010
img 2797 jpeg

Mioara Roman (70) se află într-un moment de cotitură: riscă să-şi piardă acoperişul de deasupra capului, dar nu şi puterea de-a merge înainte. Doar a mai avut atâtea şi atâtea greutăţi de depăşit! Când soţul ei era şeful Guvernului, i-au fost ameninţate viaţa şi viitorul ca profesor universitar.

Mioara Roman (70) se află într-un moment de cotitură: riscă să-şi piardă acoperişul de deasupra capului, dar nu şi puterea de-a merge înainte. Doar a mai avut atâtea şi atâtea greutăţi de depăşit! Când soţul ei era şeful Guvernului, i-au fost ameninţate viaţa şi viitorul ca profesor universitar. Dar cea mai răsunătoare ştire despre Mioara Roman a fost difuzată de presă cu ocazia divorţului prin care a trecut. Soţul ei a plecat deacasă, după 34 de ani de căsnicie, şi şi-a refăcut viaţa alături de cântăreaţa Silvia Chifiriuc (37), cu care are un băieţel, Petrus (1).

OK! Cu ce v-aţi ales din perioada cât soţul dvs. a fost la putere?

Mioara Roman Cu nimic. Dimpotrivă, am pierdut tot: viaţa personală, cariera. După ’89, am vrut să mă angajez la radio, dar nu m-au primit, s-au speriat că vreau să le iau locul.

Ce făceaţi la Revoluţie?

Cât se trăgea spre casa noastră, care se afla atunci pe Calea Victoriei, îi acopeream urechile Oanei cu o pernă, ca să nu mai audă rafalele, şi-i promiteam că o să plecăm în străinătate.

Şi când colo...

Când colo, nu mi-a venit să cred că l-am văzut pe Petre la televizor. Am început să urlu prin casă: „Nu se poate să-mi faci una ca asta!“. Pe urmă, m-am gândit că merită sacrificiul, că scăpăm de dictatură.

Şi a meritat?

Pentru noi n-a meritat. Ceea ce nu iert eu este că s-au legat de copiii noştri. După Revoluţie, fetelor li s-au închis toate uşile. În 2001, Băsescu a luat prin fraudă PD-ul şi a scos-o pe Catinca din atelier, aruncându-i lucrurile pe geam.

Şi Oana ce-a pătimit?

Ea a terminat de zece ani facultatea şi n-a vrut s-o angajeze nimeni. Ea are de lucru abia de un an şi jumătate.

image

Mioara şi nepoata ei, Calina, de 11 ani.

Ce relaţie aveţi cu Traian Băsescu?

Băsescu nu şi-a arătat adevărata lui faţă decât în 2000. Până atunci, era executantul cel mai fidel al lui Petre.

Presupun că politica şi-a lăsat amprenta şi asupra căsniciei dvs.

Sigur că da! Ani de zile, presa ne-a făcut una cu pământul. Au tot scris că Petre era infidel şi că eu eram bolnavă de gelozie. Nu puteam fi geloasă pe sute de mii de femei care-i trimiteau saci de scrisori lui Petre. Mulţi politicieni au invidiat succesul pe care Petre îl avea la femei. El a fost vedetă! Poate şi de aici i s-a tras. Despre mine spuneau că sunt o babă rea, urâtă, grasă, proastă, moartă după bani şi avidă după putere, ca Ceauşeasca.

Dar problemele vă puteau apropia şi mai mult, în loc să vă despartă.

Ai dreptate. Dar nu s-a întâmplat asta. Mesajul ăsta i l-am transmis şi eu lui Petre: „Până la urmă, ne-au învins“.

Dar cu Ion Iliescu cum v-aţi înţeles?

Ion Iliescu nu m-a plăcut niciodată. Sunt prea sinceră, prea directă pentru el. Acum are probabil un anumit respect pentru mine, chiar dacă nu-i place genul meu. De Emil Constantinescu nici nu merită să discutăm. Pe el îl consider un mediocru activist de partid, iar Băsescu e securist.

De ce s-a încheiat mariajul dvs. cu Petre?

Pur şi simplu a explodat şi familia noastră, până la urmă. Fiecare zi era o bătălie pentru noi. Una, două, eu plecam de acasă cu fiica cea mică. Petre îmi spunea: „Duceţi-vă unde­va unde nici mie nu mi-ar trece prin cap că aţi ajunge“. Şi mă adăposteam cu Oana la actuala soţie a primului meu soţ.

Dar care era pericolul?

Ne temeam pentru vieţile noastre.

Cum aşa?

Petre, când a ajuns la putere, nu era în cărţi­le nimănui, drept pentru care au încercat să-l elimine prin lovituri de stat, au încercat să ne compromită pe amândoi sau măcar să ne bage într-un con de umbră.

Cine a încercat toate astea?

Emil Constantinescu, de exemplu, după ce-a câştigat alegerile, a vrut să-l elimine. Trebuie să înţelegi că noi nu eram nici din sistem, nici din Servicii şi dădeam şi un exemplu prost: nu ne bă­gam cu ei la furat, nu aparţineam niciunei găşti.

Şi asta când se întâmpla?

Nu contează cine era la putere. Ei oricum sunt aceiaşi. Şi „complicităţile erau prea mari“, cum spunea Petre.

image

Şi, în aceste condiţii, cum de n-a renunţat soţul dvs. la politică?

Pur şi simplu n-a vrut.

Ce relaţie aveţi acum cu Petre Roman?

Nu mai ţinem legătura. El s-a despărţit greu de fosta lui familie. Şase luni a tăiat toate legă­turile cu noi. N-a mai trecut pe aici decât când a venit să-şi ia lucrurile. Nu vorbeşte cu mine nici acum.

Nu v-aţi certat, nu v-aţi reproşat nimic?

Noi nu ştim să ne certăm. Eu nu l-am conside­rat niciodată copilul meu, dar am avut grijă de el. Însă nu l-am cocoloşit, din păcate. Asta-i cea mai mare greşeală a mea în relaţia cu bărbaţii.

Dar mulţi bărbaţi nu suportă să fie cocoloşiţi.

Ei, dar nici ca mine. Eu am fost o femeie mo­dernă.

Prea modernă, cumva? I-aţi acceptat prea multe libertăţi?

Exact! Aici am greşit. De-asta îmi pare rău.

Citeşte interviul integral în noul număr al revistei OK!, acum la chioşcuri.

Foto: Alex Ranta



Recente pe Ok! Magazine

CRBL instagram jpg
Sarah Jessica Parker, Profimedia (2) jpg
Ben Affleck și Jennifer Lopez, Getty Images (4) jpg
Bridgerton, GettyImages (1) jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck, Bennifer, Getty (1) jpg
FotoJet Hailey jpg
Naomi Campbell la Cannes profimedia 0873394238 jpg
Brooke Shields în 2024, Profimedia (1) jpg
Maia Morgenstern, nou film (2) jpeg
Elizabeth Hurley, GettyImages (1) jpg
FotoJet Cannes 1 zi jpg
FotoJet Măruță jpg
Angelina Jolie, Brad Pitt  sursa   Shutterstock jpg
Deva Cassel și Monica Bellucci FotoJet (3) jpg
FotoJet Albu jpg
Catherine Zeta Jones si Michael jpg
Smiley Foto PR jpg
Kris Jenner, GettyImages (2) jpg