PokerStars - Chris Moneymaker: "Femeilor le e mult mai uşor în lumea pokerului"
Asul pokerului american a revenit la Bucureşti pentru un nou turneu PokerStars. Aşa am aflat că, deşi riscă zeci de mii de dolari la masa de joc, se teme de înălţimi. Şi nu prea joacă poker cu prietenii. Iată ce alte lucruri am aflat de la el în interviul ce urmează.
Legendarul Chris Moneymaker, din nou la Bucureşti.
La cei 41 de ani ai săi, Christopher Bryan Moneymaker e o adevărată legendă a pokerului modern. Originar din Atlanta (Georgia, SUA) şi de profesie contabil, Chris a devenit celebru în 2003, după ce a avut norocul de-a fi ales să participe la un campionat de poker, World Series of Poker, după ce s-a înscris pe un site de Internet, plătind doar 40 $.
,Am fost ales împreună cu alte 37 de persoane prin tragere la sorţi dintre cei înscrişi pe acest site. Dacă aş fi vrut să particip fără acest concurs, ar fi trebuit să plătesc 10.000 $ înscrierea. Nu am reuşit să fac rost de aceşti bani. Norocul meu a fost că am câştigat dreptul de-a participa la campionat cu doar 40 $", povesteşte Chris Moneymaker.
Se pare ca numele său, Moneymaker ("Cel care face bani"), i-a purtat noroc americanului, el câştigând cecul în valoare de 2,5 milioane $ după mai puţin de cinci ore de joc. Şi asta deşi juca poker de doar doi ani! Din banii câştigaţi, a donat 100.000 $ pentru cercetarea în domeniul combaterii cancerului.
Participanţii la Turneul Vedetelor
Jucătorul, poreclit „Moneymaker Effect”, a venit la Bucureşti pentru un nou turneu PokerStars, iar ieri i-a avut ca adversari la masa de joc pe Răzvan Fodor, Sorin Bontea, Gina Pistol, Liviu Vârciu, Mikey Hash, Mircea Bravo, Marius Onuc şi Andrei Gheorghe.
Până la începerea partidei, am vrut să aflăm mai multe despre cel care a uimit lumea pokerului.
Tu ai ales pokerul sau pokerul te-a ales pe tine? După atâţia ani la masa de poker, simţi că există vreo schimbare în modul în care jucătorii abordează acest joc? Ai ceva „reguli de aur” pentru cei care se apucă de-abia acum de poker? Cred că pokerul m-a ales pe mine, fiindcă, dacă n-aş fi câştigat World Series Of Poker (WSOP), probabil că aş face altceva acum. Cu ani în urmă, jucătorii de poker erau tipi mai în vârstă, graşi, care duceau de obicei o viaţă cam nesănătoasă. Acum însă, pokerul înseamnă o condiţie fizică excelentă şi performanţe de top pentru minte şi corp, deopotrivă. Cei mai mulţi jucători din zilele noastre au un program care include o anumită dietă alimentară, fac mişcare, meditează sau fac yoga. "Regulile de aur" pe care le-aş recomanda începătorilor sunt să joace doar în limitele bugetului personal, să aibă un plan de rezervă şi să-şi facă studiile serios, în afara mesei de joc.
Banii şi competiţia mă motivează să joc mai departe. Am câştigat bani grei cu mulţi ani în urmă, la o vârstă tânără; titlul meu din cadrul Main Event-ului de la WSOP rămâne cea mai mare victorie a mea de până acum, dar categoric nu a fost suficient ca să mă pot retrage din joc. În plus, îmi plac aspectele pokerului care se leagă de sportul minţii şi de competiţie.
Am venit aici acum 7 ani, când jocul de-abia începea să prindă. La momentul respectiv, nu mi-a atras nimeni atenţia, în mod special, dar am trăit aceeaşi poveste şi în Brazilia, în urmă cu mai mulţi ani. Iniţial, nici acolo nu mi-a atras atenţia cineva anume, dar jocul era – la fel – încă la un nivel de bază pe atunci. De curând m-am întors însă în Brazilia şi am fost uimit să văd cât de mult evoluaseră şi cât de bine jucau cei de acolo. Cum spuneam, au trecut 7 ani de când am fost în România, aşa că mă aştept să am parte de aceeaşi surpriză şi aici. Interesant este că anul ăsta un român a câştigat prima brăţară WSOP din această ţară. Sunt încântat să mă întorc la Bucureşti şi de-abia aştept să văd ce s-a mai schimbat între timp!
Interesant este că Turneul Vedetelor de la Bucureşti a fost câştigată de Liviu Vârciu.
Am câştigat cea mai mare sumă într-un “heads up” cu fostul proprietar al Cazinoului Binion. Mai exact, am câştigat atunci aproximativ 140.000 de dolari.
Soţia mea juca poker înainte de naşterea copiilor, dar în final a ajuns la concluzia că e un joc plictisitor. Pe urmă s-a mulţumit să mă lase doar pe mine să joc, în timp ce ea s-a ocupat de creşterea copiilor. Joc doar rareori cu prietenii, fiindcă îmi place să-mi ţin viaţa profesională, legată de poker, separată de prietenii de fiecare zi.
Dacă vreunul dintre copiii mei îşi va dori să înveţe poker, o să-i învăţ chiar eu. Pokerul e un excelent joc matematic şi de societate. Deocamdată, niciunul dintre copiii mei nu joacă: mai întâi trebuie să-şi termine studiile, înainte să poată opta să devină jucători profesionişti. După ce termină şcoala, devin adulţi şi pot face propriile alegeri, dar eu îi ghidez către un traseu mai tradiţional. Cred sincer că, de fapt, femeilor le e mult mai uşor în lumea pokerului, dacă au pielea rezistentă şi sunt inteligente. Prin natura lor, femeile se pricep mai bine să “citească” oamenii şi situaţiile în care se află; în general, îşi păstrează calmul când iau decizii, rămân cu capul pe umeri… În plus, sunt mai puţin influenţabile şi investesc mai puţin orgoliu decât bărbaţii.
Gina Pistol e singura vedetă feminină de la noi care s-a încumetat să joace poker cu Chris Moneymaker.
Cel mai mare risc, pe care nu mi l-aş asuma niciodată, e legat de orice are de-a face cu înălţimile: bungee jumping, paraşutism, urcat pe o scară înaltă… Toate sunt excluse pentru mine!