Jean Negulesco, românul de succes din Old Hollywood: regizorul craiovean a propulsat-o pe Marilyn Monroe

12 februarie, 2024

Artist necunoscut în țara natală, craioveanul Jean Negulescu a devenit singurul român care-a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, după ce-a propulsat-o pe Marilyn Monroe la Hollywood și a regizat pelicule memorabile cu Sophia Loren și Fred Astaire.

Regizorul Jean Negulesco profimedia 0348734764 (4) jpg

În martie, se împlinesc 124 de ani de la nașterea românului care a fost cotat printre primii zece mari cineaști din Epoca de Aur a Hollywoodului. După ce-a absolvit liceul Carol I din Craiova, s-a mutat la Paris ca să studieze economia, după cum își dorea tatăl lui negustor. Doar că, odată ajuns în Franța, și-a ascultat propriul instinct și s-a înscris la Școala de Arte Académie Julian. Rămas fără sprijinul financiar al părinților lui revoltați, Jean s-a văzut nevoit să se întrețină singur și, printre portretele pe care le vindea la prețuri derizorii, a lucrat ca dansator și spălător de vase la restaurantul Cartier de pe bulevardul Saint Michel.

În cea mai boemă perioadă din viața lui, tânărul pictor s-a bucurat de compania sculptorului Constantin Brâncuși, pe care-l vizita adesea, și-a altor artiști din Montparnasse sau Montmartre. Cu toate că fura meserie de la mai marii Modigliani și Picasso în anturajul select din care făcea parte, Jean Negulesco (1900-1993) nu reușea să se impună pe piața franceză cu arta sa, motiv pentru care și-a încercat norocul peste Atlantic. Dar nu înainte de-a profita de pe urma generozității proaspetei sale soții americane, Winifred Hayers Havlicek, care i-a făcut drept cadou de nuntă o expoziție în galeria pariziană Campagne Premiére.

Fred Astaire, pe platourile de filmare de la Daddy Long Legs, regizat de Negulesco.
Fred Astaire, pe platourile de filmare de la Daddy Long Legs, regizat de Negulesco.

Ajuns la New York, a continuat să-și facă cunoscute lucrările și, în timp ce pregătea o expoziție cu picturile sale, a primit o propunere interesantă – de-a realiza câteva schițe cu scena de viol din filmul The Story of Temple Drake (1933). Modul în care a descris asemenea secvență odioasă, fără să încalce regulile impuse de cenzura nemiloasă a vremii, l-a impresionat pe regizorul Benjamin Glazer, care l-a făcut pe loc asistentul său și i-a dat acces în toate departamentele de producție a unui film. Acesta a fost începutul lui Jean Negulesco la Hollywood. Au urmat 72 de filme mai mult sau mai puțin profitabile și-o relație scandaloasă cu diva supremă a marelui ecran din Old Hollywood, irezistibila Marilyn Monroe.

A ales filmul de dragul faimoasei Greta Garbo

Fie că a lucrat pentru Paramount Pictures, Warner Bros sau 20th Century Fox, regizorul român a devenit faimos în Cetatea Filmului pentru imaginea plină de umbre și siluete pe care o crea în fața camerelor de filmat. Și-a definitivat viziunea artistică mai întâi pe șevalet, după care și-a expus-o cu talent și pe platourile de filmare, filmele noir devenind semnătura lui în cinematografia anilor ’40-’50. Începuturile sale în Cetatea Filmului au fost pe cât de productive, pe atât de scandaloase. Negulesco a decis să abandoneze pictura în favoarea cinematografiei de dragul faimoasei Greta Garbo. Se pare că, după ce-a divorțat de americanca Winifred, Jean a avut o mică aventură cu starul de cinema care i-a pozat în cele mai seducătoare ipostaze posibile.

Entuziasmat de potențialul profesional pe care și-l închipuia, a luat cei 19.000 de dolari câștigați din ultima sa expoziție și i-a investit în primul său proiect regizoral. Filmul experimental Three and a Day a ieșit atât prost, încât n-a fost lansat niciodată, însă l-a învățat pe cineastul la început de drum multe lecții valoroase. Mai mult, i-a facilitat intrarea în Paramount, prin intermediul actriței principale din pelicula sa, Mischa Auer. A montat Tonight We Sing și-a lucrat ulterior la The Story of Temple Drake și A Farewell to Arms (1932).

A regizat primul film american al Sophiei Loren, Boy on a Dolphin.
A regizat primul film american al Sophiei Loren, Boy on a Dolphin.

Și, abia când s-a mutat la Warner Bros, a reușit să-și impună stilul definitoriu, care favoriza filmările din unghiuri neobișnuite și acel dramatism accentuat, dat de umbre misterioase. Primul film de lung metraj regizat de el a fost Singapore Woman, în 1941, iar, șapte ani mai târziu, primea deja o binemeritată nominalizare la Oscar pentru regia filmului Johnny Belinda. Tot în 1948, a început colaborarea cu 20th Century Fox și, ulterior, a devenit primul regizor din lume care a făcut un film pe ecran lat – How to Marry a Millionaire (1953).

„Marilyn Monroe e visul împlinit al oricărui bărbat din lume”

Comedia romantică cu Marilyn Monroe, Lauren Bacall și Betty Grable este cel mai cunoscut film al său, iar relația cu protagonista blondină i-a cimentat statutul de playboy la Hollywood. Căsătorit încă din 1946 cu fotomodelul și actrița Ruth „Dusty” Anderson, românul n-a renunțat niciodată la relațiile sale extraconjugale. „Marilyn Monroe e visul împlinit al oricărui bărbat din lume”, spunea regizorul pe nerăsuflate la conferința de presă de la premiera filmului. „Este femeia cu care visezi și trebuie să-ți înșeli nevasta!”, a continuat pe același ton măgulitor cel care a lăsat să se înțeleagă că a avut o aventură cu legendara actriță. Mai mult, cei doi s-au potențat reciproc și-n carieră.

Betty Grable, Lauren Bacall și Marilyn Monroe în How to Marry a Millionaire.
Betty Grable, Lauren Bacall și Marilyn Monroe în How to Marry a Millionaire.

Ea se afla într-o campanie fulminantă de promovare exact când a fost lansat How to Marry a Millionaire, iar succesul de proporții al peliculei regizate de olteanul Jean Negulescu n-a făcut decât s-o transforme pe diva hollywoodiană în sex simbolul Americii. După asemenea expunere, românul a continuat să regizeze filme la Hollywood până la sfârșitul anilor ’60, când s-a mutat în Spania, la Marbella. Alături de soția devotată și de cei doi copii adoptați de ei, Gabrielle și Christine, cineastul a trăit în micul colț de rai spaniol până la finalul zilelor sale.

Soția Ruth Anderson i-a iertat aventurile și a rămas cu cineastul până la finalul vieții lui.
Soția Ruth Anderson i-a iertat aventurile și a rămas cu cineastul până la finalul vieții lui.

Și-a publicat autobiografia Things I Did and Things I Think I Did (n.r. Lucruri pe care le-am făcut și lucruri pe care cred că le-am făcut) în 1984 și s-a stins din viață la 93 de ani, în urma unui infarct. Înainte de-a se prăpădi, a reușit să revină pe tărâm românesc. În 1968, a vizitat studiourile Buftea, despre care a vorbit elogios într-un interviu acordat revistei Cinema: „Sunteți mai bine puși la punct, în unele privințe, decât suntem noi la Hollywood”.

Numele singurului român care a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame și al căror filme au primit patru Oscaruri stă scris pe plăcuța unei străzi din Craiova natală. Atât ne-a rămas ca amintire. În rest, cinematograful care-i purta numele nu mai funcționează, clădirea fiind retrocedată, iar casa în care s-a născut cineastul de mare succes la Hollywood a fost vândută cuiva neinteresat de moștenirea neprețuită pe care ne-a lăsat-o Jean Negulescu.      

Foto: Getty Images, Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Andreea Bălan și Victor Cornea s au logodit în Laponia6 jpg
Thalia la Rockefeller Center   Thalia Facebook (28) jpg
Nicolas Sarkozy și Carla Bruni alături de Emmanuel Macron și Brigitte Macron la Notre Dame   profimedia 0944240368 jpg
 Jennifer Lopez gătind în ținută de seară, Profimedia (3) jpg
Garner Affleck jpg
Nicolae al României, cu Alina Maria și copiii Maria Alexandra și Mihai la Mănăstirea Comana   Vasile Arcanu Facebook (22) jpg
Andreea Marin la protestul pro democrație jpg
Elena Lasconi și Maia Sandu Foto Maia Sandu Facebook jpg
Steve Aoki Neversea (3) jpg
Amber Heard 0  jpg
Mihai Leu   Sorin Stana, OK România (1) jpg
Jennifer Lopez profimedia 0943486818 jpg
Hugh Grant si Liz Hurley, GettyImages (2) jpg
Anca Țurcașiu la podcastul lui Brenciu   captură (3) png
Octavia gânduri jpg
CRBL despre divorț la Acasă la Măruță   captură png
Donatella Versace, Profimedia jpg
Avanpremiera de gala a filmului Casatoria regizat de Mihai Bendeac (2) jpg