A murit Mario Vargas Llosa. Scriitorul s-a iubit cu mătuşa şi verişoara sa, dar şi cu fosta soție a lui Julio Iglesias
Mai ceva ca-n telenovele! Celebrul autor spaniol, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, care a murit ieri la vârsta de 89 de ani, s-a căsătorit cu mătușa sa, pe care a părăsit-o pentru a se căsători cu verișoara sa şi apoi s-a iubit cu superba Isabel Preysler.

Scriitor de geniu, dar şi laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, Mario Vargas Llosa a murit la vârsta de 89 de ani, în Lima, Peru, înconjurat de familie. „Cu profundă tristeţe vă anunţăm că tatăl nostru, Mario Vargas Llosa, a decedat astăzi la Lima, înconjurat de familia sa şi în pace”, a transmis fiul său, Alvaro, într-un mesaj postat pe platforma X și semnat și de ceilalți doi copii ai scriitorului, Gonzalo și Morgana. „Plecarea sa îi va întrista pe rude, prieteni și cititori din întreaga lume, dar sperăm că vor găsi alinare, așa cum găsim noi, în faptul că s-a bucurat de o viață lungă, aventuroasă și rodnică și lasă în urmă o operă care îi va supraviețui", au mai transmis copiii scriitorului. Familia a precizat că, respectând dorințele autorului, nu va fi organizată o ceremonie publică, iar rămășițele sale vor fi incinerate.
Scriitorul peruan s-a lansat cu romanul „Orașul și câinii” în 1963, o critică dură la adresa instituțiilor militare peruviene, care a stârnit controverse în țara sa natală. De altfel, de-a lungul carierei sale impresionante, Mario Vargas Llosa nu s-a ferit să abordeze teme legate de realitățile sociale, puterea, corupția și condiția umană, în romane precum "Războiul sfârșitului lumii" și "Mătușa Julia și condeierul". Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără „Conversație la Catedrală”, „Sărbătoarea Țapului” și „Visul celtului”. Ultimele sale cărți, „Cinco Esquinas” (2016) și „Le Dedico Mi Silencio” (2023), au fost scrise la Lima, oraș în care s-a întors în ultimii ani de viață.
O viaţă controversată şi un trecut amoros dubios
Pe lângă scrierile sale îndrăzneţe, Mario Vargas Llosa a avut şi vederi politice controversate, dar şi o viaţă amoroasă destul de neobişnuită.
Era în anii ’50-’60, în Peru, când un foarte tânăr Vargas Llosa, născut la Arequipa, tocmai ieşise din internatul military, Colegio Militar Leoncio Prado, experiență descrisă în primul său roman, „Orașul și câinii” (1963), și urma cursurile de Drept și Literatură la Universidad Nacional Mayor de San Marcos. Imberb, cu o personalitate care abia începea să se contureze și căutând evadări pasionale, el s-a îndrăgostit nebunește de mătușa lui, Julia Urquidi Illanes, originară din Bolivia - unde el copilărise cu mama și bunicii săi la o fermă, imaginându-și că tatăl său a murit ca un erou, deși în realitate o părăsise pe mama lui când era însărcinată. Idila născută dintr-o aprigă atracție sexuală a iscat un mare scandal. La vremea aceea, Mario avea 19 ani, iar Julia, sora mătușii sale vitrege, Olga, 30 de ani.

Mario Vargas Llosa a reflectat povestea sa de dragoste cu Urdiqui în „Mătușa Julia și condeierul“ (1977), în care povestește cum un tânăr scriitor, Pedro Camacho, curtează o femeie matură. Iată cum o descrie pe mult iubita lui Julia: „Sosise din Bolivia cu o seară înainte. Era proaspăt divorţată şi venise să se refacă după destrămarea mariajului… În halat de baie, desculţă şi cu părul buclat, îşi desfăcea bagajul. Nu o deranja deloc să defileze în acele veşminte în care nimeni n-ar fi confundat-o cu vreo regină a frumuseţii”.
Și chiar dacă Julia nu îl impresionase la prima întâlnire, acum înțelegem de ce imaginea acestei bolivience, abia scăpate de sub spectrul unui mariaj și emanând toată o sexualitate și un libertinaj specifice lumii latine, i-au aprins poftele și imaginația unui tânăr student, care abia își câștiga primii bani lucrând la un post de radio local. L-a întrebat dacă e îndrăgostit, dacă are iubită, ce sporturi practică și, cumva, cu o șiretenie dezinvoltă, l-a sfătuit să își lase mustața să crească, căci i-ar spori farmecul. Și, pe nesimțite, i-a intrat pe sub piele.
Se priveau unul pe altul ca pe un fruct interzis, ca pe cea mai nebună aventură a vieții lor și nu conta nici diferența de vârstă de 11 ani, nici faptul că ea era o femeie divorțată ori lipsa de perspective economice. Adică fix motivele pentru care familia Vargas Llosa s-a opus dintotdeauna acestei relații. Mario îi purta Juliei o dragoste nesfârșită și făcea planuri cum să câștige mai mulți bani și să o ia de nevastă – în timp ce ea se gândea că ar fi mai indicat să renunțe la el.
Totuși, după luni de întâlniri secrete în 1955, cei doi au ajuns la altar, după care au plecat la Paris, unde nimeni nu le condamna relația. Și tot în Franța, Llosa și-a deschis aripile, lucrând ca profesor de spaniolă şi jurnalist, scriind intens și luând distanţă faţă de politica lui Fidel Castro, care avea o aură specială în toată America Latină.
Sfârșitul acestei iubiri avea să se scrie nouă ani mai târziu, când nepoatele Juliei (și verișoare ale lui Mario) au ajuns și ele la Paris. Acolo, una dintre fete, Patricia Urquidi, s-a îndrăgostit de Mario, iar relația lor incipientă l-a determinat pe scriitor să ceară divorțul de prima sa soție în 1964. Bolivianca s-a întors la Cochabamba, orașul său natal, unde a lucrat ca secretară particulară a unor înalți demnitari, iar peruanul s-a abandonat în brațele mai tinerei Patricia.
Un an mai târziu, în 1965, cei doi s-au căsătorit. O poveste de dragoste care avea să devină cea mai longevivă din viața laureatului Premiului Nobel - dar nu și ultima! Cu ea, Vargas Llosa a avut o căsnicie mereu înconjurată de zvonuri de infidelitate, dar a cărei ancoră au fost cei trei copii: Alvaro Vargas (1966), care i-a moștenit talentul și a devenit scriitor şi editor; Gonzalo (1967), care este om de afaceri; şi Morgana (1974), care este fotograf.

„Peru înseamnă Patricia, verişoara cu năsuc obraznic şi iute din fire, cu care am avut norocul să mă căsătoresc cu 45 de ani în urmă şi care îmi suportă şi acum maniile, nevrozele şi crizele de furie care mă ajută să scriu (...). Ea rezolvă problemele, gestionează banii, pune ordine în haos, îi ţine la distanţă pe ziarişti şi pe intruşi, îmi cruţă timpul, decide întâlnirile şi călătoriile, face şi desface bagajele şi e atît de generoasă, încât chiar şi atunci când îşi închipuie că mă dojeneşte, îmi face, de fapt, cel mai grozav compliment: «Mario, singurul lucru la care te pricepi e să scrii»“, spunea el despre cea care i-a stat alături până în 2014, când a prins de veste că el avea o nouă aventură, la câteva zile după ce sărbătoriseră 50 de ani de căsnicie la restaurantul preferat din New York.
Despre ochii săi alunecoşi, însăşi Julia o avertizase, chiar public, răspunzând romanului „Mătușa Julia și condeierul“, care a fost transpus și în teatru, cu propriul volum, „Ceea ce Varguitas nu a povestit”, unde a dezvăluit numeroasele momente în care acesta i-a fost infidel. De altfel, la câteva zile de la divorțul de Patricia, care împlinise 70 de ani, Mario, de 79 de ani, era fotografiat în Portugalia în timpul unei plimbări romantice cu Isabel Preysler, fosta soţie a lui Julio Iglesias, pe atunci în vârstă de 64 de ani. La drept vorbind, nici Patricia nu fusese chiar nevinovată, fiind dată în vileag la o premieră de film, unde soţul ei s-a întâlnit cu celălat scriitor ilustru sud-american, columbianul Gabriel Garcia Márquez. „Cum îndrăznești să mă îmbrățișezi după ce i-ai făcut Patriciei la Barcelona?“, i-a spus el lui Márquez, pe care Patricia l-a abordat într-un moment în care Mario făcuse o pasiune pentru o însoțitoare de bord de origine suedeză…
Poveste de dragoste neaşteptată cu Isabel Preysler, fosta soţie a lui Julio Iglesias
Căci, atunci când a văzut-o, la o cină găzduită de Prinţul Charles, la Londra, scriitorul peruan a rămas vrăjit de frumuseţea spanioloaicei de origine filipineză, supranumită „Perla Manilei“. Şi trebuie să fi fost peste măsură de emoţionat atunci când prima soţie a celebrui cântăreţ spaniol Julio Iglesias şi mama artiştilor Julio Iglesias Jr. şi Enrique Iglesias a apărut la prima lor întâlnire în doi, într-un restaurant din Madrid – unde, de altfel, au fost şi surprinşi în fotografiile publicate în presa spaniolă. Cei doi şi-au continuat idila pe litoralul portughez şi în paradisiaca insulă caraibeană Mustique şi, timp de opt luni, în ciuda tuturor evidenţelor, n-au suflat niciun cuvânt despre dragostea lor. Până recent, când însuşi laureatul premiului Nobel pentru literatură din 2010 a confirmat relaţia pe pagina sa de Twitter.







Isabel, însă, ca fostă jurnalistă şi vedetă de televiziune, a fost ceva mai rezervată. Chiar dacă îl cunoştea personal de mai mulţi ani pe Llosa, de pe vremea când îl intervievase în Saint Louis, în 1986, acum se aflau pe alte poziţii şi a aşteptat momentul propice pentru a-şi face ieşirea în public la braţul lui. Iar inaugurarea, pe celebra arteră Fifth Avenue, din New York, a unui nou shop Porcelanosa (brand al cărei ambasadoare este de 40 de ani încoace), părea ocazia ideală.
„La Londra, am trăit un moment foarte intens şi, de atunci, relaţia noastră s-a tot consolidat şi s-a îmbogăţit şi suntem foarte siguri de ceea ce facem. Nu ne-am imaginat vreodată că vom fi împreună, dar nici n-a fost o decizie precipitată. Iar Mario nu e obişnuit ca presa să-l urmărească peste tot. Din fericire, am avut sprijinul necondiţionat al copiilor noştri“, a povestit Isabel Preysler pentru revista „Hola!”. Întrebată cum resimte dragostea la această vârstă, Isabel a răspuns: „Dragostea este mereu aceeaşi, dar, aşa cum spune Mario, experienţa adaugă sentimentelor o anume înţelepciune“. Cât despre relaţia lor, Isabel şi-o doreşte „lungă, durabilă şi fericită şi în care îl voi ajuta pe Mario să-şi scrie în continuare una dintre etapele esenţiale ale vieţii sale“. Şi au fost 7 ani în care cu toții au crezut că Llosa a găsit în Isabel Preysler acel atât de personal „Paradis de după colţ“, pe care l-a căutat o viaţă întreagă. Însă, în cel de-al optulea an, relația lor s-a deteriorat pe fondul unor mari gelozii ale lui Mario, care ajunsese să facă scandal din orice...
Interesant este că, după divorţ, Patricia i-a trimis lui Isabel Preysler o scrisoare în care îi spunea că, la un moment dat, soțul ei se va întoarce la ea. Ceea ce, opt ani mai târziu, chiar s-a întâmplat! Și, pentru a echilibra balanța, Llosa i-a dedicat Patriciei noul său roman lansat toamna trecută, „Le dedico mi silencio“. „Este un gest frumos și binemeritat“, a declarat pentru „El Pais“ o sursă din anturajul scriitorului, care afirmă că „important este că familia, care a fost despărțită timp de șapte ani, este din nou unită“ – făcând referire la cei 7 ani petrecuţi cu Preysler, până în 2022, când ea a plecat din cauza geloziei lui. „Ironia face ca această carte să fi fost scrisă de Mario aproape în întregime în perioada în care a fost cu Isabel“, spun apropiații săi despre ceea ce ar putea fi și ultima sa operă.
Şi, de când familia s-a reunit La Paris, când Vargas a fost inclus în Academia Franceză, cei doi și-au reluat vechile obiceiuri conjugale: timpul petrecut în penthouse-ul din Calle Flora din Madrid și în apartamentul lor din capitala franceză, săptămânile de detox de la clinica Buchinger din Marbella și zilele petrecute la Festivalul de muzică de la Salzburg.
FOTO: Getty Images