A murit Mircea Diaconu. Cunoscutul actor urma să împlinească 75 de ani chiar de Ajun
Anul 2024 continuă să ne răpească și alte nume mari. Actor îndrăgit, fost jurnalist, scriitor pasionat, dar și politician vocal, acesta s-a stins din viață cu câteva zile înainte de ziua sa.
Cinematografia și teatrul românesc au mai pierdut un mare nume: Mircea Diaconu. Actorul a murit u câteva zile înainte de ziua sa. El urma să împlinească 75 de ani chiar în Ajun de Crăciun, pe 24 decembrie. Din păcate, el a pierdut lupta cu o boală grea – cancerul de colon.
Vestea că a murit a fost dată de soția sa, actrița Diana Lupescu., cu care era căsătorit de 44 de ani.
Potrivit informațiilor, trupul neînsuflețit al lui Mircea Diaconu va fi depus luni, între orele 12:00 și 16:00, la Teatrul Nottara, acolo unde apropiații vor putea veni să-și aducă un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc marți, la cimitirul din Săftica.
Mircea Diaconu, actor strălucit, dar și politician cu ambiții mari
Cunoscut îndeosebi pentru rolurile sale din filmele ”De ce trag clopotele, Mitică?”, în regia lui Lucian Pintilie, din anul 1982, „Asfalt tango” și ”Filantropica”, ambele în regia lui Nae Caranfil, dar și din comediile din anii ’80 „Buletin de București” ori „Căsătorie cu repetiție”.
Mircea Diaconu s-a făcut remarcat într-un registru larg de interpretări, fiind unul dintre cei mai populari actori de la noi.
În 1980, Mircea Diaconu s-a căsătorit cu colega și partenera sa de filme, actrița Diana Lupescu, pe care a cerut-o de soție la cea de-a doua lor întâlnire, în sufrageria casei ei. Ulterior, cei doi au avut doi copii.
După Revoluție, Mircea Diaconu a devenit liber profesionist și a fost medaliat cu Ordinul Național de Merit de către președintele țărănist Emil Constantinescu. Mircea Diaconu a activat ca profesor universitar. Din 2004 până în 2011, a fost directorul teatrului Nottara.
Dorind să aducă unele schimbări și îmbunătățiri atât în lumea artistică și culturală românească, dar și în jurul său, Mircea Diaconu și-a început cariera politică în 2008, ca membru PNL și a fost ales senator. În mai 2012, a fost ministrul Culturii în guvernul condus de Victor Ponta. În 2014, a candidat independent la alegerile europarlamentare și a făcut parte din grupul Alianța Democraților și Liberalilor pentru Europa. În 2019, a fost candidatul prezidențial comun al partidelor liberal-sociale ALDE și PRO România, cu sloganul „Un Om”.
FOTO: Facebook, UNITER