Adevărul despre Charlie Chaplin: era un dictator și un obsedat de adolescente

11 noiembrie, 2023

Un geniu pe marele ecran, un prădător şi un ciudat în viaţa reală. Aşa l-au descris femeile seduse şi abandonate de el. Numai una (Oona) i-a fost pe deplin suflet-pereche.

Charlie Chaplin   GettyImages 527186058 jpg

Nimeni nu avea așteptări deosebit de mari de la acest micuţ englez aparent rezervat, atunci când a făcut primul său film la Hollywood, care dura doar 13 minute, nu avea sunet și fusese turnat în trei zile. Primul său şef, Mack Sennett, l-a descris pe tânărul Charlie Chaplin ca fiind „un mic britanic timid, care se simțea jenat și confuz în fața a tot ceea ce avea de-a face cu filmele“. Cu toate acestea, Charlie Chaplin dovedise că poate face schițe de vodevil în teatrele mici. Şi, în decurs de un an, printr-un instinct de geniu, acel băiat abia educat din mahalalele londoneze a creat un simbol care a atras oameni din întreaga lume. În portretul unui vagabond – sau „The Little Fellow“, așa cum îl numea el – el părea să întruchipeze însăși condiția umană: imperfect, fragil și amuzant. De îndată ce apărea pe ecran, publicul izbucnea în aplauze şi crize de râs, manifestare botezată „Chaplinitis“ sau „Chaplinoia“. Practic, Chaplin nu numai că devenise cea mai mare stea de cinema, ci era însăși emblema culturii populare. Însă, în privat, ducea o viață singuratică, urmărit de scandaluri și bântuit de tinerețea sa săracă.

La fel de amuzant la petreceri, ca şi la filmări, Chaplin era de obicei cel pe care se putea conta pentru a înviora atmosfera. Hotărât să fie în centrul atenției, el mima rolurile unui taur și ale unui matador sau dansa cu baloane invizibile. Apoi, folosindu-și abilitățile de mimă, se prefăcea că este o actriță de la Hollywood în plină partidă de amor. La separeu, se lăuda frecvent cu cuceririle sale și a mărturisit, la un moment dat, că ar fi întreținut relații sexuale cu peste 2.000 de femei. Este îndoielnic că s-ar fi culcat cu toate, dar era incorigibil în a le face avansuri vedetelor de film, mai ales acelora foarte tinere, care aveau „ceva atât de virginal în subțirimea lor - în brațele și picioarele lor subțiri“, după cum spunea el.

Ce vedeau ele la el? Desigur faptul că, până la vârsta de 20 de ani, era cel mai recunoscut bărbat din lume, graţie filmelor sale de un succes fenomenal, care amuzau copios pe oricine, de orice rasă, etnie sau sex. Fizic, Charlie Chaplin era scund (circa 1,65 m) și avea capul puțin prea mare pentru corpul său suplu și delicat, dar era chipeș, cu ochii săi de un albastru intens, părul negru, pielea foarte albă și buzele cărnoase. Când a fost rugat de „Vanity Fair” în 1926 să descrie femeia ideală, a răspuns: „Una de care nu sunt chiar îndrăgostit, dar ea este în întregime îndrăgostită de mine“.

Charlie Chaplin, obsedat de adolescente

În realitate, el n-a avut niciodată cu adevărat încredere în femei. Din cauza background-ului familial, se temea de pierdere și abandon, de jigniri și răniri și se lăsa pradă paroxismelor de gelozie la cea mai mică provocare. Prima care a descoperit acest lucru a fost Edna Purviance, o blondă de 19 ani, care îi era şi parteneră de platou. Relația a eșuat după un an, din cauza modului de lucru al lui Charlie: repeta fiecare scenă de 50 de ori, o filma de încă 20 de ori și apoi stătea cu orele în camera de montaj. Pe scurt, o neglija pe Edna, care a trecut la alt bărbat, chiar dacă a continuat să fie actrița lui principală încă șapte ani, jucând în 34 de filme.

Mildred Harris l-a păcălit că e însărcinată, pentru a o lua de nevastă. FOTO: Getty Images
Mildred Harris l-a păcălit că e însărcinată, pentru a o lua de nevastă. FOTO: Getty Images

Şi el s-a consolat cu o actriță de 16 ani, Mildred Harris, pe care a cunoscut-o la o petrecere din 1918 şi pe care ulterior a cucerit-o cu nenumărate buchete de trandafiri. Dar când Mildred i-a spus că e însărcinată, el s-a panicat şi, de teama unui scandal public, a aranjat o căsătorie, care a avut loc în octombrie 1918. Când sarcina s-a dovedit a fi o alarmă falsă, sau un truc, Charlie s-a simţit păcălit şi brusc a devenit indiferent şi capricios, plecând de-acasă cu zilele, fără să spună unde. Iar când Mildred a rămas cu adevărat însărcinată, a suferit o cădere nervoasă, cauzată în mare parte de comportamentul lui ostil. Copilul s-a născut când cineastul lucra la „A Day’s Pleasure”, în iulie 1919. Din nefericire, însă, bebeluşul avea o malformaţie la intestine și a murit trei zile mai târziu. Charlie a fost de neconsolat timp de o săptămână, iar apoi s-a mutat la Los Angeles Athletic Club. La un an distanţă, Mildred Harris a intentat divorțul, zugrăvind o imagine sumbră a vieții ei cu Chaplin, pe care l-a acuzat de „cruzime“. Dezgustat de toate, a acceptat să-i lase 100.000 de dolari și o parte din proprietăți, dornic să-şi recapete libertatea.

Lita Grey l-ar fi inspirat pe Vladimir Nabokov în scrierea romanului „Lolita”. FOTO: Getty Images
Lita Grey l-ar fi inspirat pe Vladimir Nabokov în scrierea romanului „Lolita”. FOTO: Getty Images

Dar la Hollywood femeile erau numeroase și cam prea dispuse să se lase seduse de cel mai faimos bărbat din lume. Aşa că, în timp ce lucra la „The Pilgrim”, a avut o aventură cu Peggy Hopkins Joyce, care se căsătorise cu cinci milionari și în onoarea căreia a fost inventat cuvântul „gold-digger“. Dar cum nu era genul lui, a pus ochii pe o altă adolescentă, Lillita MacMurray, de 15 ani (o remarcase de la 12 ani!), pe care a ales-o drept co-protagonistă pentru marele său film, „The Gold Rush”. Rebotezată Lita Grey pentru marele ecran, Chaplin (35 de ani atunci) a anunțat-o, în timpul filmărilor în Sierra Nevada, că „atunci când va fi momentul și locul potrivit, vom face dragoste“. Momentul s-a produs câteva săptămâni mai târziu, în sauna casei lui din Beverly Hills. Şi, ce să vezi, la scurt timp, Lita era însărcinată! Charlie credea că n-aude bine, trăia un déjà-vu, aşa că i-a sugerat să facă avort sau să-i aleagă un soţ, cu plata unei zestre de 20.000 de dolari. Refuzat de familia ei şi în pericol de-a fi acuzat de sex cu o minoră și trimis 30 de ani la închisoare, a luat-o de nevastă pe grabă în Mexic, după care și-a lăsat mireasa pentru a merge… la pescuit. „Eram uimit și pregătit de sinucidere în acea zi când Lita mi-a spus că nu mă iubește și că trebuie să ne căsătorim“, povestea el în „My Autobiography”. Totuşi, au avut doi copii (Charles Jr. şi Sydney) înainte de a divorța, pe fondul aventurilor lui și al eșecului carierei ei, în 1927. La proces, Lita Grey a spus că soţul ei era „o mașină de sex umană“, care făcea dragoste de șase ori pe noapte şi care avea cereri sexuale „degradante“, printre care şi partidele în trei, cu o altă femeie. Dezvăluirile ei l-au adus pe Charlie în stadiul de-a încerca să sară pe fereastra camerei unui hotel din New York, iar pe ea au ajutat-o să obțină cea mai mare înțelegere de divorț de la acea vreme, de 825.000 de dolari.

Pe Paulette Goddard o coafa zilnic el însuși, pentru filmările la „The Great Dictator”. Getty Images
Pe Paulette Goddard o coafa zilnic el însuși, pentru filmările la „The Great Dictator”. Getty Images

Cu reputația grav afectată, Charlie Chaplin a albit brusc şi s-a întors să lucreze la „The Circus”. Apoi, după cinci ani de burlăcie, a început s-o curteze pe actrița Paulette Goddard, care-l minţise că avea 17 ani în loc de 22 şi cu care a fost căsătorit șase ani, timp în care au lucrat împreună la „The Great Dictator” – o satiră la adresa Germaniei naziste, pentru care Paulette Goddard trebuia să fie pe platou zilnic de la ora 8 dimineața, pentru ca el să o coafeze personal. Sătulă de controlul și de hărțuiala lui, ea l-a părăsit după premiera din octombrie 1940.

Ultima soție, Oona O’Neill, i-a făcut 8 copii (aici, cu fiica lor, Victoria). FOTO: Getty Images
Ultima soție, Oona O’Neill, i-a făcut 8 copii (aici, cu fiica lor, Victoria). FOTO: Getty Images

Singur şi arătat cu degetul că ar fi fost pro-război și simpatizant al comuniștilor, din cauza ultimului film, părea puțin probabil ca Charlie Chaplin să-şi mai găsească echilibrul. Dar el i-a fost redat tot de-o figură feminină, cea a tinerei Oona O’Neill, fiica de 18 ani a dramaturgului Eugene O’Neill. Deja iritat de faptul că Oona se apucase de actorie împotriva sfatului său, dramaturgul a renegat-o imediat ce a aflat de căsătoria ei cu Chaplin, care avea aceeași vârstă ca el, 53 de ani. Totuşi, în ciuda enormei diferenţe de vârstă, cei doi au avut opt copii şi au trăit „o fericire adevărată“ în Elveţia, la Corsier-sur-Vevey, lângă Lacul Geneva, până la moartea lui, în 1977. „El este lumea mea. Nu am văzut și nu am trăit nimic altceva“, spunea în 1960 Oona, care a mai trăit încă 14 ani, în mare parte în izolare, sfârşind de un cancer pancreatic la vârsta de 66 de ani. Și acum sunt împreună, fiind înmormântați unul lângă altul, în Corsier-sur-Vevey.

FOTO: Getty ImagesRecente pe Ok! Magazine

Hugh Grant și Anna Elisabet Eberstein, Getty jpg
8 shannen doherty jpg jpeg
Tudor Chirila, jurat la  Vocea Romaniei
Catherine Zeta Jones si Michael jpg
Melania Trump, Michelle Obama, Laura Bush și Hillary Clinton prezente la priveghiul lui Rosalynn Carter, Profimedia (1) jpg
copiii sarah jessica parker (6) jpg
Klaus Iohannis în cadrul vizitei oficiale din Belgia Foto Fb Klaus Iohannis jpg
Brad Pitt și Jennifer Aniston, Profimedia (1) jpg
Jessica Simpson colaj  jpg
Celine Dion sufera de o boala neurologica foarte rara jpg
Catalina Ponor a doua oara insarcinata   Instagram, The Art Place (5) jpg
Nico alias Nicoleta Matei si fiica sa, Alexandra Matei   Facebook (1) jpg
Naomi Campbell, Profimedia (3) jpg
Carmen Iohannis si Klaus Iohannis in vizita in Cabo Verde, la Palatul Prezidential   Instagram (3) jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck, Bennifer, Profimedia (5) jpg
Ilinca Vandici DSC 6510 (1) jpg
FotoJet (34) jpg
Cosmin Natanticu   Antena 1 (4) jpg