Avorturi, droguri şi căsătorii de formă. Abuzurile impuse de studiouri starurilor din Vechiul Hollywood!

19 aprilie, 2018
FotoJet (1) jpeg

Legendarele staruri de cinema n-aveau deloc viaţa desăvârşită pe care ne-am închipui-o noi acum. Nici pe departe! Pentru a dobândi şi a-şi menţine statutul de dive ale marelui ecran, actriţele treceau prin transformări şi chinuri greu de imaginat!  

Minori supuşi la muncă excesivă

image

Judy Garland a semnat un contract cu studiourile MGM în 1935, adică când nu avea mai mult de 13 ani. Şi, din acel moment, producătorii hollywoodieni au şi pus-o la muncă, adolescenta fiind nevoită să respecte un program crunt de repetiţii nesfârşite de dans şi cântat. Astfel, nu de puţine ori, Judy lucra câte 18 ore pe zi, timp de şase zile pe săptămână. Iar, ca să menţină ritmul de lucru alert, lui Garland i se administrau amfetamine.

Judy Garland, "The Pirate" (1948), MGM

Chiar înainte de-a se stinge prematur, la numai 47 de ani şi din cauza consumului de droguri şi a muncii excesive, actriţa a vorbit despre maniera deloc subtilă în care actorii erau controlaţi, la acea vreme, de numele grele din studiourile cinematografice: “Ne dădeau pastile care să ne menţină plini de energie chiar şi după ce noi dădeam semne clare de epuizare. După care ne duceau la spitalul care aparţinea de studiouri, unde ne adormeau cu somnifere. Apoi, după vreo patru ore de somn profund şi indus artificial, ne trezeau cu pilule energizante, ca să fim iar capabili să lucrăm chiar şi 72 de ore în continuu.”

Homosexualitatea, interzisă cu desăvârşire

North by Northwest (1959)

Bineînţeles că marile staruri de cinema aveau datoria de a servi drept model pentru publicul larg, aşadar orice “deviaţie” comportamentală de-ale lor nu era trecută cu vederea de şefii studiourilor hollywoodiene. Astfel, Rock Hudson a fost forţat să se căsătorească cu Phyllis Gates, în anii ’50, doar pentru a-şi ascunde homosexualitatea.

Cary Grant, alături de a doua soţie, Barbara Hutton, în 1942

De asemenea, Cary Grant a fost şi el dispus să respecte regulile impuse de co-fondatorul studioului Metro-Goldwyn-Mayer, Louis B. Mayer, care i-a pus în vedere că un mariaj chiar şi de formă este mai mult decât necesar pentru a distruge zvonurile conform cărora actorul prefera compania bărbaţilor. Astfel, Grant a fost căsătorit de cinci ori, cu cinci femei diferite, dar asta nu l-a împiedicat ca, pe ascuns, să-şi vadă în continuare de întâlnirile lui cu iubiţi precum Randolph Scott sau Scotty Bowers.

Cum scăpau de sarcinile-surpriză

Joan Crawford, 1931

Mai mult decât să îi forţeze să se căsătorească cu cine voiau ei, şefii studiourilor hollywoodiene îşi impuneau punctul de vedere chiar şi atunci când una dintre actriţe rămânea gravidă. Pentru a nu-şi strica imaginea, actriţa în discuţie trebuia să recurgă la avort, dacă îşi dorea prelungirea contractului de muncă. Drept urmare, staruri precum Jean Harlow, Tallulah Bankhead, Joan Crawford, Dorothy Dandridge, Lana Turner şi Bette Davis s-au numărat printre divele care au scăpat de sarcini neaşteptate, la ordinul şefilor lor.

Vanity Fair a obţinut un astfel de contract, din 1922, care includea clauze morale de genul – “o sarcină-surpriză nu numai că le-ar face de ruşine pe actriţe, dar ar şi încălca politica studioului”.

Ava Gardner, în 1954

Ava Gardner a făcut avort în timp ce era căsătorită cu Frank Sinatra: “Dacă făceam copilul, nu mai eram plătită. Şi atunci cum să-mi întreţin copilul?! MGM a făcut toate aranjamentele posibile pentru ca eu să zbor până la Londra şi să fac avortul acolo. O persoană de încredere a fost trimisă de studio ca să nu mă lase o secundă singură. Totul s-a făcut în mare secret.”

Transformări de look chinuitoare

Rita Hayworth, în 1941

În ceea ce priveşte felul în care arătau starurile hollywoodiene, ei bine, şi în această privinţă tot şefii studiourilor cinematografice aveau ultimul cuvânt. De fapt, şi primul, şi ultimul. Ei puneau la cale o schimbare totală de look pentru cele care aveau să devină divele marelui ecran.

Marilyn Monroe, "Niagara" 1953, 20th Century Fox

Rita Hayworth – al cărei nume real era Margarita Cansino – a fost nevoită să suporte un an întreg de şedinţe cu electroliţi doar pentru a scăpa de părul nedorit de pe corp. Aceeaşi procedură a făcut-o şi Marilyn Monroe pentru a renunţa definitiv la mustaţă. Rita avea contract cu Columbia Studio, aşadar ei i-au impus actriţei transformările fizice. Hayworth s-a vopsit din brunetă roşcată şi a fost pusă la un regim strict de slăbire. Totul pentru a “de-latinizat-o” pe Rita.

Greta Garbo, "Grand Hotel" (1932), MGM

Greta Garbo a venit în SUA din Germania şi, atunci când a fost prezentată unor şefi MGM, aceştia i-au spus că în America, nimeni nu iubeşte grăsanele. Astfel, Greta a fost trecută rapid pe un meniu care consta numai în spanac şi a reuşit să ajungă filiformă. Mai mult, Garbo a reuşit să-şi menţină greutatea impusă de MGM până la finalul carierei sale.



Recente pe Ok! Magazine

Adrian Daminescu, de nerecunoscut jpg
Banner Stefan Bănică Lavinia parva
Elena Lasconi 1 (1) jpg
skynews brad pitt pitt 6234765 jpg
Cristela și Călin Georgescu jpg
Gabriel Cotabiță și Alexandru Ciucu în 2016   FOTO Sorin Stana, OK Romania (1) jpg
Nicole Kidman Screenshot 2024 10 29 at 22 00 (2) jpg
gabriel cotabita a murit foto facebook jpg
angela similea
FotoJet Hadidele jpg
Maria Obretin aka Constănțeanca din Clanul   Facebook (2) jpg
Bogdan Farcaș   arhiva personală (1) jpg
FotoJet Eva si Demi jpg
Bennifer, Globurile de aur, Profimedia (2) jpg
Gisele Bündchen, Profimedia (1) jpg
Delia Matache în bucătărie pentru clipul piesei Fă ți numărul cu Damian Drăghici   captură (1) png
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
Vărsător, Pixabay jpg