Beneficiile asupra sănătăţii oferite de plimbările în natură
Dacă nu eşti fana sporturilor de iarnă şi a frigului, sezonul rece te-a ţinut, cel mai probabil, în casă. Acum că natura începe să dea semne de revenire la viaţă, te poţi bucura de noi obiceiuri sănătoase de inclus în rutina ta. Într-adevăr, pandemia de Covid-19 este în continuare o realitate sumbră, dar ai la dispoziţie întreaga natură pentru plimbări şi distanţare fizică.
Mişcarea în aer liber şi timpul petrecut în natură au efecte benefice asupra sănătăţii tale şi a familiei, aşa că nu ezita să organizezi cât mai multe ieşiri în perioada următoare. Ţi-am pregătit o listă cu cele mai importante aspecte de care să ţii cont când vine vorba de stilul tău de viaţă şi efectele pozitive ale naturii:
Mirosul pădurii îţi poate influenţa starea
Simţul olfactiv are o influenţă puternică asupra creierului. Poate ai observat că parfumul pe care îl foloseşti zi de zi îţi poate transforma complet starea încă din momentul în care îl aplici dimineaţa. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi atunci când te plimbi în natură. Departe de aerul poluat din oraş, pădurea te poate relaxa prin mirosul pe care îl ţii minte încă din copilărie. În special dacă ai crescut la ţară, natura este un loc familiar, în care regăseşti doar elemente care îţi aduc o doză de confort. Vei avea nevoie de geci pentru întreaga familie, dacă vrei să te plimbi cu aceştia la munte în weekend, deoarece lunile de primăvară sunt capricioase. Bucură-te de acele zile care anunţă înflorirea naturii şi include în rutina familiei tale plimbările în pădure.
Încurajează mişcarea
Poate eşti genul de persoană care preferă să se plimbe prin oraş cu maşina, pentru a evita drumurile lungi pe jos, printre blocurile gri şi prin praf sau aglomeraţie. Este de înţeles de ce alegi să faci asta, în special pe timp de pandemie, dar este important să ai un stil de viaţă activ, pentru a te bucura de o stare de sănătate cât mai bună. Plimbările în natură sau chiar alergatul prin pădure te ajută să-ţi întăreşti tonusul general, să-ţi pui sângele în mişcare şi să pui la treabă muşchii şi articulaţiile. De asemenea, în zilele însorite, îţi poţi lua şi doza necesară de vitamina D, după o iarnă plină de nori şi frig. Plimbările în natură sunt potrivite şi pentru persoanele în vârstă, care nu mai pot depune eforturi considerabile în ceea ce priveşte exerciţiile fizice. Această categorie de persoane are nevoie de mişcare constantă, aşa că dacă ai părinţi sau bunici care locuiesc în apropiere, scoate-i săptămânal la plimbări. Vei avea şi ocazia să petreci mai mult timp cu ei, însă nu uita de măsurile de distanţare fizică şi protecţie
Ajută creativitatea
Munca de acasă sau de la birou te poate aduce în momente de blocaj creativ sau chiar tehnic. Fie eşti obosită, fie ţi-ai pierdut motivaţia, dar este clar că ai nevoie de un tonic pentru a ieşi din aceste stări. Ce poate fi mai potrivit decât aerul proaspăt al naturii? Rezervă-ţi un weekend petrecut în apropierea unei păduri sau lângă câmpie, într-un sat sau un oraş de la munte. Vei putea să te bucuri de linişte, vei avea timp să reflectezi la prezent şi la viitor, dar şi să-ţi încarci bateriile pentru noul sezon care stă să înceapă. Primăvara este un moment oportun pentru a-ţi face planuri şi pentru a pune în mişcare noi proiecte şi de a crea noi oportunităţi pentru tine şi cei dragi. Oferă-ţi răgaz dacă treci printr-o perioadă mai obositoare şi descoperă ceea ce-ţi place cu adevărat.
Plimbările în natură sunt medicamentul perfect pentru stările emoţionale negative, dar şi pentru a ieşi din monotonia impusă de sezonul rece şi de pandemie. Bucură-te alături de copii sau de parteneri, dar şi singură, de exerciţii, alergat şi plimbări liniştite. Natura este mereu acolo pentru tine.
Sursă foto: pexels.com