Călcatul hainelor avea nu doar raţiuni estetice, ci a dus şi la eliminarea unor boli infecţioase
La început, călcatul hainelor se făcea pentru a preveni tifosul, febra de tranşee şi febra epidemică recurentă.
Călcatul hainelor reprezintă o activitate zilnică care pentru mulţi are doar un scop estetic. Există însă şi alţi oameni, care efectuează această lucrare pentru o problemă de igienă, deoarece consideră că căldura elimină bacteriile, înmoaie hainele, elimină mirosurile sau reduce contracţia.
Conform istoriei, oamenii au călcat rufe din cele mai vechi timpuri. În urmă cu aproximativ 2.400 de ani, grecii foloseau un cilindru de metal fierbinte pentru călcat. Pe de altă parte, în urmă cu aproximativ două mii de ani, chinezii foloseau tigăi pline cu jar de cărbune pentru călcat. În urmă cu aproximativ o mie de ani, vikingii foloseau o bucată de fier fierbinte în formă de ciupercă. În secolul al XVIII-lea, au fost dezvoltate plăci cu jar de cărbune la interior, cu acelaşi scop: călcatul hainelor.
Fier de calcat vertical Emag vezi cele mai noi oferte!
Primul fier de călcat electric a apărut în 1882. Astăzi există fiare de călcat convenţionale, fiare de călcat cu abur verticale şi staţii de călcat. Primele sunt cele mai ieftine şi munca lor este orizontală. Spre deosebire de acestea, fierul de călcat cu abur vertical îndepărtează mirosurile de pe îmbrăcăminte şi nu are contact cu hainele. În sfârşit, staţiile de călcat sunt mai scumpe, deoarece lucrează cu o cantitate mare de haine.
Aceste dispozitive au evoluat foarte mult în ultima vreme, dar sunt mai mult decât o problemă estetică. Călcatul poate preveni diferite boli infecţioase. Această practică a fost implementată ca urmare a milioanelor de decese cauzate de absenţa tehnicilor de prevenire. Călcatul a început să prevină trei boli infecţioase specifice: tifos, febră de tranşee şi febră epidemică recurentă.
Călcarea hainelor a devenit o recomandare făcută de profesioniştii medicali de-a lungul istoriei pentru eradicarea vectorului comun al celor trei boli menţionate: păduchele de corp (Pediculus humanus humanus). Este un parazit care trăieşte pe îmbrăcăminte. Acest lucru provoacă multă mâncărime şi atunci când te scarpini, excrementel acestuia intră în rană. În scaunul păduchelui sunt bacteriile care declanşează boala.
Practică sănătoasă
Infestările mari apar în locuri insalubre cu concentraţii mari de oameni, precum închisori, lagăre de refugiaţi, adăposturi etc. Călcarea hainelor a fost o recomandare a profesioniştilor din domeniul sănătăţii în timpul războiului civil american. Această practică a ucis păduchii şi le-a lăsat ouăle inactive. Acest lucru a servit la prevenirea tifosului. În Primul Război Mondial această practică s-a răspândit, împreună cu fierberea hainelor.
De-a lungul timpului, călcatul s-a răspândit şi a fost considerată o practică de igienă. Ulterior, au apărut vaccinuri împotriva tifosului epidemic şi au fost descoperite antibiotice, care sunt destul de eficiente împotriva microorganismelor care provoacă aceste boli.
Obiceiul de a călca hainele a ajutat la eliminarea păduchilor de corp, la fel cum călcatul părului elimină păduchii de cap. Cu toate acestea, ultima practică nu s-a răspândit.
Călcatul hainelor a avut, aşadar, şi motivaţii igienice, dar astăzi, în general, se practică acest lucru mai mult din raţiuni estetice. Asta, deşi, mai ales la fiarele de călcat verticale, cu abur, igienizarea rufelor este un bonus mai mult decât binevenit.
Fier de călcat vezi oferte EMAG
Sistemul de abur a fost adevărata revoluţie în călcatul modern al hainelor, care a făcut această sarcină mai rapidă şi mai uşoară, deoarece nu era nevoie să treceţi peste haina în sine. Aparatul elibera abur care se extindea prin ţesătură şi apoi aparatul era trecut peste îmbrăcăminte.
Acesta este sistemul pe care mulţi îl folosesc şi astăzi, în ciuda faptului că există un model mai dezvoltat şi mai eficient: fierul de călcat vertical cu abur.
Principala diferenţă faţă de fiarele de călcat clasice este că masa de călcat tradiţională nu este necesară, este un produs mult mai independent, confortabil şi practic.