Candidoza, semnul unui sistem imunitar slăbit: care este dieta potrivită

24 martie, 2021
1 candidoza jpg jpeg

Atunci când sistemul imunitar este slăbit din cauza unor boli, a administrării de antibiotice sau a unui dezechilibru în microbiota intestinală, Candida albicans poate profita de acest lucru pentru a se dezvolta.

Această drojdie, în mod normal inofensivă, care trăieşte în organismul uman, poate profita de un teren favorabil pentru a se înmulţi şi provoca tulburări nedorite. Una dintre principalele măsuri în cazul candidozei este adoptarea unei diete speciale, în completarea, bineînţeles, a tratamentului indicat de medic. Iată ce trebuie să faci pentru a combate infecţia şi a te proteja ulterior, mai ales pentru că aceasta poate recidiva.

Ce este candidoza şi cum se tratează

Responsabilă pentru multe probleme de sănătate, candidoza este o infecţie provocată de o ciupercă, mai precis o drojdie numită Candida Albicans (50 până la 55% din cazuri, dar există şi alte forme de Candida implicate). Candida Albicans trăieşte în mod natural în organism: ea face parte din flora saprofită, care ajută la menţinerea echilibrului imunitar şi participă la buna funcţionare zilnică a acestuia. Candidoza este o infecţie oportunistă, adică profită de slăbirea sistemului imunitar pentru a se instala şi a cauza probleme. 

Mai mulţi factori pot promova dezvoltarea candidozei: tulburări ale microbiotei intestinale, provocate de gastroenterita, administrarea de antibiotice, corticosteroizi, diuretice, antidepresive, scăderea sistemului imunitar (pe fondul unei sarcine, cancer, stres cronic), boli cronice (Crohn, colita ulcerativă, sindromul metabolic, diabetul, tiroiditele, maladii autoimune), o dietă prea bogată în zahăr sau/ şi gluten (din care se hrănesc drojdiile) şi proteine ​​(care cresc aciditatea mediului şi permit o mai bună adaptare a ciupercilor). Acestora li se adaugă factori de mediu, precum o igienă deficitară sau exagerată, căldura excesivă, umiditatea, diverse iritaţii.

 Candidoza poate fi de patru tipuri – intestinală, cutanată, orală şi genitală –, fiecare putând provoca diverse tulburări. De exemplu, cea intestinală poate provoca dureri sau arsuri stomacale, în timp ce cea cutanată cauzează infecţii fungice la nivelul unghiilor sau în foliculii de păr. Aftele pot fi provocate de candidoza orală, iar vaginitele, de cea genitală.

Dieta – o metodă naturală împotriva candidozei

În principiu, pentru această dietă se evită zahărul şi glutenul şi se încearcă obţinerea unui echilibru la nivel acido-bazic:

  • Eliminarea sau limitarea drastică a produselor care conţin zahăr şi/ sau sunt procesate, precum băuturile răcoritoare, prăjiturile şi orice alimente care au printre ingrediente siropul de glucoză, maltodextrina, zahărul invertit.
  • Evitarea alimentelor fermentate sau care conţin drojdii, precum pâinea, brânzeturile, aluaturile pentru pizza, băuturi alcoolice, în special berea, legumele fermentate lactic, precum murăturile.
  • Alegerea cu grijă a carbohidraţilor – care nu trebuie să fie consumaţi în exces – şi a tipurilor potrivite de carne. Se recomandă legumele şi cerealele fără gluten (orez, hrişcă, quinoa, mei) şi carnea albă.
  • Evitarea produselor lactate şi a lactozei, acesta din urmă fiind un tip de zahăr simplu care hrăneşte ciupercile. Se poate consuma brânza tare de capră sau oaie, de 2-3 ori pe săptămână.
  • Limitarea, chiar evitarea produselor stimulatoare, precum cafeaua, ceaiul şi alcoolul. 

Fitoterapia poate completa dieta

Plantele pot acţiona pe diferite niveluri:

  • Echinacea şi lemnul dulce sunt imunomodulatoare şi antifungice, întăresc sistemul imunitar şi luptă împotriva ciupercii.
  • Bromelina şi papaina, enzime conţinute de ananas, respectiv papaya, pot descompune biofilmul format de ciupercă.
  • Plantele bogate în clorofilă, precum chlorella, sunt antifungice, reglează microbiota şi promovează eliminarea toxinelor.
  • Plantele adaptogene precum rhodiola şi schizandra ajută la combaterea candidozei.

Aromoterapia, o altă metodă naturală împotriva candidozei

Există mai multe tipuri de uleiuri antiinfecţioase puternice, precum cele de oregano, scorţişoară şi cuişoare, care pot fi combinate cu uleiuri de protecţie şi drenante pentru ficat, cum ar fi lămâia şi morcovul. Cu toate acestea, este mai bine să consulţi un specialist pentru a te ghida cu privire la modul de administrare oral. Uleiurile de scorţişoară, cuişoare şi oregano pot fi folosite mai uşor într-un difuzor.

De la o simplă infecţie la o boală cronică gravă, candidoza poate deveni rapid un calvar zilnic. Metodele de mai sus folosite complementar tratamentului recomandat de medic te pot ajuta să scapi de infecţie şi să previi o recidivă. 

Sursă foto: Shutterstock



Recente pe Ok! Magazine

Nicolae al României, cu Alina Maria și copiii Maria Alexandra și Mihai la Mănăstirea Comana   Vasile Arcanu Facebook (22) jpg
Andreea Marin la protestul pro democrație jpg
Elena Lasconi și Maia Sandu Foto Maia Sandu Facebook jpg
Steve Aoki Neversea (3) jpg
Amber Heard 0  jpg
Mihai Leu   Sorin Stana, OK România (1) jpg
Jennifer Lopez profimedia 0943486818 jpg
Hugh Grant si Liz Hurley, GettyImages (2) jpg
Anca Țurcașiu la podcastul lui Brenciu   captură (3) png
Octavia gânduri jpg
CRBL despre divorț la Acasă la Măruță   captură png
Donatella Versace, Profimedia jpg
Avanpremiera de gala a filmului Casatoria regizat de Mihai Bendeac (2) jpg
andreea balan victor cornea colaj instagram jpg
David și Victoria Beckham la nunta Ducilor de Sussex, Profimedia jpg
FotoJet Alegeri jpg
Elena lasconi jpg
Ben Affleck cu Jennifer Garner și Jennifer Lopez jpg