Cântăreaţa Cristina Bălan şi-a retras băieţii de la şcoală: "Era un mediu nociv pentru ei"

3 iulie, 2022

Artista întâmpină dificultăţi în educţia celor doi copii ai săi cu sindrom Down, câtă vreme statul pare să ignore existenţa copiilor cu dificultăţi.

Cristina Balan si a retras copiii cu sindrom Down de la scoala (1) jpg

Cântăreaţa Cristina Bălan, fosta membră a formaţiei Impact şi câştigătoare a unei ediţii "Vocea României", a vorbit mereu deschis despre problemele cu care se confruntă în creşterea gemenilor ei, Matei și Toma, care s-au născut cu sindromul Down.

Băieţii, care vor împlini în august vârsta de 9 ani, au mers la o şcoală normală, de stat, numai că, la finalul acestui an de învăţământ, părinţii lor au constatat că nevoile lor nu sunt satisfăcute şi că educaţia lor are de suferit. Prin urmare, Cristina Bălan şi soţul său, Gabriel, şi-au retras copiii de la şcoală.

Noi nu am avut noroc cu școala, cu un cadru didactic căruia să îi pese de noi. Să facă un pas dincolo de fișa postului. (...) Nu ai manuale adaptate, nu ai profesori de sprijin… E ca și cum i-ai spune: `Tu, în căruciorul cu rotile, ai dreptul să urci scările astea, dacă vrei. Este treaba ta! Dar eu nu îți ofer o rampă, tu urcă, eu nu am nimic împotrivă”, a povestit revoltată Cristina Bălan pentru fanatik.ro.

Cristina Balan si a retras copiii cu sindrom Down de la scoala (2) jpg

”I-am retras de la școală, pentru că a început să devină un mediu nociv pentru ei. Dacă un adult nu știe să gestioneze o situație de genul acesta și începe să îi ferească pe copiii tipici de copiii speciali, atunci ei încep să se simtă izolați. Încep să dezvolte o anumită atitudine, fără să aibă vreo vină neapărat, dar există. Ei nu sunt violenți, dar dacă văd violență, pot să o preia. Dacă văd alți băieței că dau cu piciorul sau se hârjonesc și fac gesturi, le preiau și ei. Dar problema este că la un copil tipic se scuză lucrurile astea, că e copil. Dar la copilul special se spune că are o problemă de comportament”, a mai spus, în exclusivitate, Cristina Bălan, pentru fanatik.ro.

Alternativa a fost ca cei doi soţi să-i şcolarizeze singuri pe gemeni acasă, după cum Cristina însăşi anunţa pe Facebook: "Pentru noi, şcoala nu este şcoală decât ca spaţiu fizic. În lipsa unui profesor de sprijin, care să stea lângă copii şi să-i îndrume, ei nu pot ţine pasul şi să lucreze singuri. Aşa că, de ceva vreme, suntem şi cadre didactice. Facem lecţii acasă, în limitele timpului şi energiei. Dar ne străduim să ţinem pasul, pe cât posibil. Lucrăm pe manuale pentru copii tipici, pe cât putem. Şi copiii mei pot multe, dar au alt ritm şi au nevoie de sprijin", a scris artista într-un mesaj în care li se adresa şi politicienilor, cerându-le să dea o lege adaptată în mod real nevoilor copiilor cu deficienţe.

Iată ce spune şi Gabriel despre provocările unei vieţi cu Toma şi Matei: "Să crești un copil nu e lucru tocmai ușor. Să crești doi copii deja presupune un efort suplimentar. Să crești doi copii de aceeași vârstă, care au și o dizabilitate precum sindromul Down, e povestea noastră. O poveste în tandem, cu Toma și Matei. O poveste deloc negativă, ci dimpotrivă. O poveste care ne-a schimbat viața și felul în care o percepem".

FOTO: pagina personală



Recente pe Ok! Magazine

FotoJet Ana Violeta sărut jpg
FotoJetKardashian Kate jpg
Elizabeth Hurley și fiul său Damian Hurley, GettyImages (4) jpg
Bradley Cooper si Gigi Hadid   profimedia 0851507160 jpg
Ricky Martin și fiii săi gemeni, Profimedia (2) jpg
Anca Serea și fiica ei Sarah foto Ok Magazine DSC 7786 (3) jpg
FotoJetChicago jpg
FotoJetKS jpg
Miki ex K Pital jpg
Julia Roberts la lansarea colecției sale de bijuterii cu Chopard, la Chateau Marmont, Los Angeles, Getty Images (2) jpg
Olivia Munn, GettyImages jpg
FotoJetLenny și Zoe Kravitz jpg
FotoJetSofiaV jpg
Printul Frederik si presupusa amanta Genoveva Casanova   Casa Regala daneza, Instagram jpg
Jennifer Aniston  sursa   Shutterstock jpg
Nadia Ferreira și Marc Anthony, Instagram (2) (1) jpg
Charlize Theron  foto   Shutterstock jpg
Madalina Ghenea   GettyImages 2076566847 jpg