Care este cauza morții lui Harry Belafonte? Celebrul artist s-a stins la domiciliul său din Manhattan

26 aprilie, 2023

Legendarul cântăreț și activist a murit marți, la vârsta de 96 de ani. Harry Belafonte era apreciat pentru muzica sa inconfundabilă, dar și pentru implicarea în mișcarea pentru drepturile civile.

Harry Belafonte (2) jpg

Harry Belafonte este cel care a pavat cumva calea pentru viitorii artiști de culoare. Potrivit purtătorului său de cuvânt de ani de zile, Ken Sunshine, celebrul artist s-a stins la domiciliul său din New York, Manhattan, din cauza unei insuficiențe cardiace. Harry Belafonte era căsătorit cu Pamela Frank.

Harry Belafonte (3) jpg

Artistul făcea senzație cu muzica sa în anii 1950, croind drumul pentru cântăreții de culoare, într-o industrie omogenă, greu de pătruns.

Melodii precum „Jamaican Farewell”, „Jump in the Line” și în special „The Banana Boat Song” au devenit extrem de populare.

Ca lider de culoare care a explorat teme rasiale în filmele anilor 1950, Harry Belafonte s-a îndreptat către mișcarea pentru drepturile civile din SUA la începutul anilor 1960, alăturându-se luptei prietenului său Martin Luther King Jr, a scris New York Times.

Harry Belafonte a devenit forța din spatele cântecului de succes „We Are the World”, care a reunit mai multe celebrități, pentru conștientizarea foametei și a lupta împotriva acesteia în anii 1980.

Harry Belafonte (1) jpg

Harry Belafonte a spus odată că se află într-o stare constantă de rebeliune, provocată de furie. „Trebuie să fac parte din orice rebeliune care încearcă să schimbe toate acestea”, a spus el pentru New York Times în 2001. „Mânia este un combustibil necesar. Rebeliunea este sănătoasă”.

În „Island in the Sun”, în 1954, un film despre cupluri mixte, o femeie albă interpretată Joan Fontaine începe să simtă atracție pentru personajul lui Belafonte, relație care ar fi declanșat amenințări cu incendierea cinematografelor din sudul Americii. În „Odds Against Tomorrow” din 1959, Belafonte a jucat rolul unui tâlhar de bănci cu un partener rasist.

În anii 1960 a făcut campanie cu King, iar în anii 1980, a lucrat pentru a pune capăt apartheidului în Africa de Sud și a coordonat prima vizită a lui Nelson Mandela în Statele Unite. Belafonte a călătorit prin lume ca ambasador pentru UNICEF, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii, în 1987 a înființat o fundație SIDA. În 2014 a primit un premiu al Academiei pentru munca sa umanitară.

Belafonte a venit cu impulsul pentru „We Are the World”, colaborarea muzicală a mai multor staruri pentru a strânge bani pentru a contracara foametea din Etiopia.

Superstaruri precum Michael Jackson, Stevie Wonder, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Ray Charles și Diana Ross au fost implicați în proiectul muzical „We Are the World” care a strâns milioane de dolari.

Belafonte l-a numit în 2006, în timpul unei călătorii în Venezuela, pe președintele George W. Bush „cel mai mare terorist din lume”. În aceeași lună, el a comparat Departamentul de Securitate Internă al SUA cu Gestapo-ul Germaniei naziste.

Foto: GettyRecente pe Ok! Magazine

Doina Teodoru stand up despre Dana Budeanu la iUmor   Antena 1 (4) jpg
roxana hulpe botez fetita jpg
nunta smiley si gina pistol jpg
general 2 jpg
Eva Longoria, splendidă la Cannes, mai 2023, Getty (4) jpg
Salma Hayek la Cannes, mai 2023, Getty (1) jpg
Andie MacDowell la Cannes, 2023, Getty (3) jpg
Victoria și Beckham Screenshot 2023 04 19 at 19 45 16 png
Beyoncé și Tina Turner împreună pe scenă, în 2008, Getty (1) jpg
Heidi Klum la Cannes 2023, Getty (3) jpg
Tina Turner si Erwin GettyImages 471719398 jpg
Madalina Ghenea 1, Instagram (4) jpg
Oana Ioniță și Florin Budnaru
Bryan Adams, Diana Ross si Tina Turner Foto: Instagram
Tina Turner a murit  Foto: Profimedia
Andreea Cristea colaj jpg
Gina Chirila (1) jpg
Irina Shayk la Cannes, Foto Getty (2) jpg