Care sunt elementele-cheie ale igienei intime

24 iunie, 2021
1 dus jpg jpeg

Igiena zonei intime este la fel de importantă ca spălarea restului corpului, poate chiar mai importantă dacă am întreba un ginecolog. Flora vaginală se află într-un echilibru aproape perfect, motiv pentru care intervenţia externă, fie ea şi prin săpun poate duce la dezechilibre şi poate favoriza răspândirea bacteriilor. Mai jos am pregătit câteva sfaturi pentru a avea grijă de igiena zonei intime.  

Spală zona intimă zilnic

Menţinerea igienei zonei intime este cel mai important lucru pe care îl poţi face. Scurgerile vaginale, menstruaţia şi transpiraţia duc la necesitatea unei igiene zilnice. Curăţarea vaginului prin duşuri poate creşte riscul de răspândire a microorganismelor, inclusiv ciuperci, precum cea care produce candidoza. De aceea, doctorii recomandă doar curăţarea părţii externe a zonei intime. 

Spălarea ar trebui să se facă folosind un produs special pentru pielea sensibilă, fie unul adaptat pentru zona intimă, fie un săpun uşor, pentru copii. Acest lucru este necesar deoarece vulva şi labiile au un pH diferit de alte zone ale corpului şi pot fi uşor iritate. 

Evită folosirea buretelui pentru a te spăla

Curăţarea zonei intime se face prin folosirea mâinilor curate şi a unui produs uşor, prietenos cu pielea sensibilă. Buretele poate duce la apariţia iritaţiilor. 

Mai mult, acesta conţine şi bacterii care pot ajunge uşor în vagin. Cu alte cuvinte, mâinile tale sunt suficiente pentru igiena zonei intime.

 

 Foloseşte un prosop moale

Pentru a usca zona intimă după baie sau duş, foloseşte un prosop cât mai moale şi masează zona până la uscarea completă. 

În niciun caz, nu freca prosopul de piele. În mod ideal, ar fi bine să foloseşti acest prosop doar pentru zona intimă şi să îl schimbi la 2-3 zile. Şi oricât de darnică ai fi, nu îl folosi la comun cu alte persoane. 

Nu îndrepta duşul direct spre vagin

Astfel, vei evita pătrunderea apei şi eventual a bacteriilor în vagin. Lasă apa de la duş să curgă natural după forma corpului, înainte şi după aplicarea loţiunii de curăţare sau a săpunului.

De asemenea, sunt de evitat duşurile vaginale. Acestea promit că îţi curăţă vaginul de bacterii, însă pot face mai mult rău decât bine deoarece pot duce la dezechilibre majore. Vaginul are încorporat un sistem inteligent de auto-curăţare aşa că tot ce ai tu de făcut este să cureţi zona externă. 

Şterge-te din faţă spre spate

O altă recomandare pentru a evita pătrunderea bacteriilor în vagin este, ca după toaletă, să te ştergi din faţă spre spate şi niciodată invers. 

Astfel, eviţi ca bacteriile din zona anală să ajungă în vagin. În caz contrar, rişti o infecţie urinară ce ar putea necesita administrarea de antibiotice. Ca o alternativă, unii doctori recomandă ştergerea fiecărei zone în parte cu o bucată diferită de hârtie igienică. 

Poartă lenjerie intimă din bumbac

Bumbacul este un material care lasă pielea să respire şi permite evaporarea transpiraţiei şi a scurgerilor vaginale, evitându-se astfel ca zona intimă să devină o zonă propice dezvoltării bacteriilor. De asemenea, după activităţile care te fac să transpiri intens este indicat să faci un duş şi să îţi schimbi lenjeria intimă cu una curată. 

Mai mult, este de evitat lenjeria intimă din materiale sintetice sau lenjeria strâmtă. Purtarea unei lenjerii mult prea strâmte sau fabricată din materiale sintetice stimulează transpiraţia şi reduce circulaţia aerului. Umiditatea ridicată poate duce la dezvoltarea bacteriilor şi a candidei, care, la rândul lor, contribuie la apariţia infecţiilor vaginale. Evită să porţi pantaloni din piele, spandex sau costume de baie ude. 

Evită absorbantele sau produsele de îngrijire parfumate

Absorbantele, produsele zilnice sau loţiunile parfumate conţin coloranţi şi parfumuri sintetice care, deşi parfumează, conţin substanţe cu potenţial dăunător. 

Alternativ, foloseşte absorbante obişnuite şi o loţiune intimă fără parfum care va îndepărta bacteriile şi transpiraţia. 

Schimbă absorbantele/tampoanele regulat

Cum vorbim despre sănătatea igienei intime, nu putem trece peste subiectul menstruaţiei. Asigură-te că schimbi periodic absorbantele, tampoanele sau cupa menstruală, deoarece în timpul menstruaţiei există un risc mai mare de acumulare a bacteriilor. 

Dacă pe ambalaj spune că trebuie schimbate la 4-5 ore, urmează aceste instrucţiuni şi nu lăsa să treacă mai mult timp. 

Spală-te după sex

Acesta este un subiect intens discutat. Unii spun că trebuie să urinezi după sex, în timp ce doctorii ceva mai precauţi recomandă spălarea zonei intime pentru a preveni pătrunderea bacteriilor în vagin. 

Deci, asigură-te că te-ai spălat înainte de a reveni în pat pentru o binemeritată moţăială. 

Evită băuturile carbogazoase

Se spune că eşti ceea ce mănânci, însă în cazul sănătăţii intime putem spune că eşti şi ceea ce bei. Băuturile carbogazoase dulci pot afecta echilibrul vaginal şi acelaşi lucru poate fi spus despre deshidratare. 

Bea multă apă pentru a menţine hidratarea organismului, pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor şi pentru a menţine vaginul sănătos.

Ai grijă la alimentaţie

Organismul are nevoie de o gamă largă de nutrienţi pentru a funcţiona normal. Deci, alimentaţia afectează sănătatea vaginului şi a vulvei în acelaşi mod în care afectează funcţionarea organelor şi a ţesuturilor. 

Pentru a menţine sănătatea zonei intime este indicat să optezi pentru o dietă bogată în antioxidanţi, vitamina C, vitamina E, acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, proteine şi probiotice. 

Vaginul se curăţă zilnic, deci putem bifa o parte a igienei intime. Ce ne mai rămâne nouă de făcut este să ne ocupăm de igiena zonei externe prin folosirea unei loţiuni de curăţare speciale. Totodată, evitarea produselor parfumate, optarea pentru un prosop moale şi lenjerie intimă din bumbac, precum şi o alimentaţie echilibrată şi o hidratare optimă previn răspândirea bacteriilor şi a altor microorganisme ce pot duce la infecţii intime. 

Sursa foto: Shutterstock



Recente pe Ok! Magazine

The Pussycat Dolls, Profimedia jpg
Angie, Angelina Jolie, Profimedia (1) jpg
Dr  Gabor Maté, Profimedia jpg
Transilvanian Ninja cu Alin Panc, Varul Sandel, Sandu Lungu, Diana Matei, Cornel Palade (3) JPG
alexia eram mario fresh jpg
Millie si Jake PNG
FotoJet Presedinti jpg
Angelina Jolie și Akala, Profimedia (2) jpg
Nicole Kidman si fiica sa Sunday Rose, Profimedia (6) jpg
George Soare și Andreea Esca jpg
Chef Joseph Hadad 2024   instagram (4) jpg
Prezentare Catalin Botezatu la Paris Fashion Week la hotelul Ritz   PR (33) JPG
Fiica lui Michael Schumacher, Gina Schumacher, s a casatorit cu Iain Bethke   Instagram jpg
Pamela Anderson, Profimedia (5) jpg
FotoJet Nicole jpg
Roxana Ciuhulescu nasa de casatorie    FOTO Stefan Marin (28) jpeg
Rebel Wilson și Ramona Agruma, Profimedia (6) jpg
Angelina Jolie premiera Maria, GettyImages (4) jpg