Câştigătorii Caméra d’Or şi Un Certain Regard se văd la Les Films de Cannes à Bucarest

21 septembrie, 2018
Donbass film still jpeg

Filmele câştigătoare ale Caméra d'Or - cel mai bun film de debut din toate secţiunile - şi Un Certain Regard vor fi proiectate şi anul acesta în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest. Proiecţiile din ediţia a 9-a a festivalului (19-28 octombrie) vor avea loc la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union şi Cinema Muzeul Ţăranului.

image

Girl, de belgianul Lukas Dhont, câştigătorul Caméra d'Or - premiul pe care l-a câştigat şi Corneliu Porumboiu în 2006, cu debutul A fost sau n-a fost? - a primit totodată şi premiul pentru cel mai bun actor şi premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din secţiunea Un Certain Regard.

Filmul spune povestea Larei care visează să devină balerină profesionistă. „Girl arată fabulos, nu se teme să pună pe masă o serie de subiecte dificile şi are în centru interpretarea spectaculoasă a tânărului actor şi dansator Victor Polsner.” a scris Hollywood Reporter imediat după premiera mondială. Victor Polster, actorul din rolul principal, avea doar 15 ani la momentul filmării şi a fost ales la finalul unui casting de jumătate de an, din peste 500 de candidaţi. Girl este propunerea Belgiei pentru premiile Oscar.

Border, de Ali Abbasi, câştigătorul premiului Un Certain Regard, o are în prim plan pe Tina, un ofiţer vamal, apreciată de colegi pentru nasul ei fin cu care poate mirosi sentimentele de vinovăţie sau ruşine la oameni. Un film despre care Variety scria: „Un melanj captivant de film romantic, noir nordic, realism social şi horror fantastic, care sfidează şi răstoarnă convenţiile genului”. Regizorul iraniano-danez Ali Abbasi este la al doilea lungmetraj (după Shelley, 2016, în premieră mondială la Berlin, cu Cosmina Stratan în rol principal) şi pentru prima oară la Cannes. La rândul lui, Border este propunerea Suediei la premiile Oscar.

image

Anul acesta s-au împlinit 50 de ani de când Jean-Luc Godard, susţinut de François Truffaut şi de alţi mari cineaşti din noul val francez, a condus revolta care a întrerupt festivalul de la Cannes din 1968. Datorită acestui eveniment, în 1969 s-a născut secţiunea independentă Quinzaine des realisateurs, unde aveau să fie prezentate filme curajoase, alese fără vreun fel de constrângere ideologică. „În fiecare mare cineast se ascunde un anarhist”, a spus Jean-Luc Godard la conferinţa de presă de la Cannes de anul acesta. Regizorului i-a fost acordat un Palme d'Or Special pentru cel mai recent film al său, Le livre d'image. Filmul „reia multe dintre temele abordate anterior de regizor, dar o face cu o neaşteptată urgenţă şi o viscerală stranietate. Este un film-eseu în limbajul corporal al unui horror.” consemna The Guardian.

Capharnaüm, realizat de actriţa şi regizoarea libaneză Nadine Labaki, a fost distins cu Premiul Juriului în Competiţia oficială. Labaki a debutat la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, cu filmul Caramel (2007) şi a continuat în secţiunea Un Certain Regard cu Where do we go now? (2011).

Filmul spune povestea unui băieţel care decide să-şi dea în judecată părinţii pentru că l-au adus pe lume. În perioada de pregătire, regizoarea a intervievat copii din medii defavorizate iar subiectul s-a născut din răspunsurile lor. „Eşti fericit că te-ai născut?”, îi întreba ea. „99% din ei răspundeau - Ştii ceva, chiar nu sunt! Nu eu am cerut să mă nasc.”, aflăm din The Hollywood Reporter. Capharnaüm a fost filmat în Beirut, timp de şase luni, iar regizoarea a folosit cu precădere actori neprofesionişti. După premiera de la Cannes s-a aplaudat timp de 15 minute în picioare. Capharnaüm este propunerea Libanului la premiile Oscar.

În Donbass, recompensat cu premiul pentru regie în Un Certain Regard, regizorul Serghei Lozniţa vorbeşte despre această regiune din estul Ucrainei unde au avut loc conflicte între naţionalişti ucraineni şi susţinători ai Republicii Populare Doneţk, un proto-stat susţinut de Rusia. În 13 capitole, autorul face portretul unei societăţi afectate de ani întregi de manipulări şi propagandă. Donbass este al patrulea film cu care regizorul ucrainean ajunge la Cannes. Filmul său precedent, O creatură delicată (2017), poate fi văzut acum în cinematografele româneşti.Recente pe Ok! Magazine

Laura Cosoi și familia sa jpg
Eva Longoria, Pprofimedia (4) jpg
Blake Lively GettyImages 2151190414 jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck la nuntă PNG
nunta Ianis Hagi si Elena Tanase cu flori de la Floraria Iris a lui Nicu Bocancea   Facenbook  (7) jpg
nunta Denis Dragus si Vanessa Dragus cu flori de la Floraria Iris a lui Nicu Bocancea   Facenbook (6) jpg
Vocea României sezonul 12 png
Salma Hayek alături de mama sa Diana Jiménez Medina în 2015, Profimedia jpg
FotoJet J Lo biclă jpg
Kim Kardashian, Profimedia (6) jpg
Ianis nuntă PNG
Iulia Vantur nunta lui Anant Ambani cu Radhika Merchant   Instagram (8) jpg
FotoJet Păunescu jpg
Melania și Donald Trump în 2024, Profimedia (7) jpg
Donald Trump  sursa foto   Profimedia jpg
Irina Columbeanu foto OK Magazine DSC 5772 (3) jpg
Mirela Oprisor aka Aspirina din Las Fierbinti si Marius Manole la Intrebarea Mesei Rotunde de la Acasa T   Acasa TV (3) jpg
Eva Pavel, Apel la consilier de la Kanal D (1) jpg