Ce s-a întâmplat atunci când Maria Callas l-a vizitat pe Aristotel Onassis pe patul de moarte
Cu filmul „Maria” readucând în prim-plan viața celebrei soprane prin interpretarea actriței Angelina Jolie, rememorăm un pasaj real din biografia uneia dintre cele mai mari voci ale lumii.
În contextul unei noi ecranizări a vieții celei care a fost magnifica Maria Callas, considerată și azi cea mai mare soprană a lumii, Kiki Feroudi Moutsatsos, pe atunci secretara personală a lui Onassis, își amintește că a aranjat întâlnirea secretă
Cu puțin timp înainte de moartea sa, pe 15 martie 1975, Aristotel Onassis a avut parte de o vizită secretă din partea sopranei Maria Callas în salonul său privat de la Spitalul American din Paris.
Potrivit lui Kiki Feroudi Moutsatsos, aceasta a fost devastatoare pentru celebra divă a operei. „Ea știa, pentru că vorbise cu doctorul, că nu mai era nicio speranță - că el era aproape mort, terminat”, spune Moutsatsos, „iar Maria nu mai avea nicio speranță că vor mai fi vreodată împreună”.
Este un moment dramatizat în noul film biografic, „Maria”, regizat de Pablo Larraín și cu Angelina Jolie în rolul furtunoasei cântărețe de operă.
Ultimul act al lui Aristotel Onassis
La momentul morții sale, Aristotel Onassis era încă căsătorit cu Jacqueline Kennedy Onassis, de care se înstrăinase din ce în ce mai mult, și încă mai avea o relație cu iubita sa grecoaică, Maria Callas, soprana pe care o cunoscuse în 1957.
Kiki Feroudi Moutsatsos, acum în vârstă de 75 de ani, a ajutat la organizarea vizitei, așa cum a făcut-o pentru multe dintre întâlnirile lor secrete de-a lungul anilor. „Am încercat să aflăm exact când îl va vizita fiica sa, Christina, sau când îl va vizita Jackie, pentru a-i spune Mariei că se poate duce să o viziteze pe Aristo”, spune Moutsatsos, folosind numele ei preferat pentru Onassis. „Am informat-o pe Maria pentru că știam că dacă Christina va fi în Atena și dacă Jackie va fi în Statele Unite și știam în ce zi ar fi trebuit să se întoarcă, aceea era ziua corectă în care îl putea vizita fără nicio teamă”.
Nu după mult timp, magnatul grec al transporturilor maritime a murit la vârsta de 69 de ani, din cauza unei insuficiențe respiratorii.
„Erau ca doi gemeni”, își amintește Moutsatsos. „Credeau că s-au născut unul pentru celălalt - că nu vor fi despărțiți niciodată”.
În memoriile sale, „The Onassis Women: An Eyewitness Account” (care stă acum la baza unui nou serial realizat de Heidi Lauren Duke), Moutsatsos detaliază modul în care Onassis și Callas și-au continuat relația amoroasă de-a lungul căsniciei lui Onassis, în timp ce el continua să se vadă cu alte femei. „Îi plăcea să aibă lângă el femei frumoase, iar Maria era foarte geloasă”, își amintește ea. „Ea se certa mereu cu el”. Totuși, adaugă ea, „El nu putea trăi fără ea. Ea era o bucată din corpul lui, o bucată din sufletul lui, o bucată din creierul lui. Nu au încetat niciodată să se vadă”.
„După moartea lui Aristo, Maria era disperată”, mai povestește ea. „Nu voia să mai trăiască. Au cam avut aceeași soartă, pentru că domnul Onassis, după moartea fiului său, nu a mai vrut să trăiască.”
Cu doi ani mai devreme, pe 23 ianuarie 1973, fiul lui Onassis, Alexander, a murit într-un accident de avion de mici dimensiuni pe un aeroport din Atena, fiind ucis la vârsta de 24 de ani. Onassis, spune ea, nu și-a revenit niciodată.
După moartea lui Onassis în 1975, își amintește Moutsatsos, „Maria trăia în propria ei lume. Nu voia să mănânce, nu voia să iasă în oraș, nu voia să vorbească cu prietenii. Își pierduse pofta de viață”. Doi ani mai târziu, pe 16 septembrie 1977, a murit în urma unui atac de cord, la vârsta de 53 de ani.
Filmul „Maria” este acum difuzat pe Netflix.
FOTO: Profimedia, Getty Images