Ce sunt certificatele energetice ┼či la ce sunt folosite?

25 septembrie, 2019
1 certificatele energetice jpg jpeg

Certificatele energetice sunt documente cu caracter tehnic ┼či scop informativ, eliberate de c─âtre un auditor energetic atestat.

Cel mai des, oamenii au nevoie de aceste acte atunci când intenţionează să facă o tranzacţie imobiliară, întrucât, potrivit legii, sunt obligatorii la vânzarea sau închirierea unei clădiri sau unitate de clădire.

Prevederile legale se pot citi ├«n Legea 159/2013 pentru modificarea ┼či completarea Legii 372/2005 privind performan┼úa energetic─â a cl─âdirilor.

Obţinerea certificatului energetic cade în sarcina proprietarului/investitorului/dezvoltatorului/ administratorului, după caz.

Exista, ├«ns─â, ┼či alte situa┼úii ├«n care legea oblig─â la prezentarea unui certificat energetic valabil. Un exemplu este la recep┼úia final─â a unei cl─âdiri.

De asemenea, pentru imobilele vizitate frecvent de public, Ordinan┼úa nr. 13 din anul 2016 a Guvernului Rom├óniei prevede obligativitatea afi┼č─ârii certificatului de performan┼ú─â energetic─â ├«ntr-un loc vizibil.

Printre imobilele care trebuie s─â afi┼čeze acest act sunt:

 • cl─âdiri de birouri;
 • unit─â┼úi de ├«nv─â┼ú─âm├ónt publice ┼či private;
 • cl─âdiri medicale;
 • cl─âdiri ├«n care se desf─â┼čoar─â activit─â┼úi sportive;
 • cl─âdiri ├«n care se desf─â┼čoar─â activit─â┼úi de comer┼ú;
 • restaurante, pensiuni, hoteluri;
 • alte cl─âdiri de interes public etc.

Pentru a face calculul necesar eliber─ârii documentului, auditorul va avea nevoie de diferite documente, dar ┼či de date ┼či m─âsur─âtori prelevate printr-o vizit─â la imobil.

Acesta va analiza costurile anuale pentru ├«nc─âlzire, alimentare cu apa cald─â de consum, iluminat, ventilare ┼či climatizare, ┼či, pe baza unui consum mediu, va ├«ncadra locuin┼úa ├«ntr-una din clasele energetice de consum.

Clasele energetice sunt notate cu litere de la A la G. Clasa A corespunde locuin┼úelor cu eficien┼úa energetic─â crescut─â, performan┼úele  sc─âz├ónd p├ón─â la clas─â G, cu un consum energetic ridicat de peste 820 kWh/m2/an.

Potrivit metodologiei de calcul, există soluţii moderne ce pot influenţa clasa energetică obţinută de un imobil:

 • echipamente produc─âtoare de energie din surse regenerabile, ce reduc costurile per locuin┼ú─â. Printre cele mai cunoscute sunt panourile solare. Locuin┼úele care poart─â numele de case pasive au un consum mic sau aproape zero din surse de energie clasice, folosind energia din surse regenerabile;
 • pompele de c─âldur─â, alt─â solu┼úie de reducere considerabil─â a consumului energetic din surse clasice pentru ├«nc─âlzire/ r─âcire;
 • centralele termice cu biomas─â;
 • panouri fotovoltaice, care pot chiar asigura independen┼úa energetic─â a unei locuin┼úe dac─â sunt ├«n num─âr suficient.

Documentele necesare sunt influenţate de specificul clădirii, însă printre cele mai solicitate sunt:

 • planurile arhitecturale ale cl─âdirii;
 • releveul, pentru apartamente;
 • planurile instala┼úiilor;
 • fi┼ča tehnic─â a centralei;
 • facturi pentru utilit─â┼úi.

Pre┼úul certificatului energetic ┼či timpul necesar eliber─ârii sunt, de asemenea, influen┼úate de specificul lucr─ârii.

La prima discu┼úie cu auditorul energetic, proprietarul va afla aceste informa┼úii ┼či vor fixa vizit─â la locuin┼ú─â, la dat─â de comun acord.

Dincolo de situa┼úiile ├«n care prevederile legale impun prezentarea unui astfel de document valabil, actul mai poate fi solicitat ┼či de cei care vor s─â-┼či renoveze locuin┼úa ┼či s─â o transforme ├«ntr-una eficient─â energetic, dar au nevoie de sfaturile unui expert.

Auditorul va face recomandări specifice cu privire la îmbunatăţirile necesare. Locuinţele eficiente energetic sunt locuinţele viitorului, întrucât tot mai mulţi oameni sunt interesaţi să economisească, obţinând un confort ridicat cu cât mai puţine cheltuieli.

Persoanele cu viziune se îndreaptă către surse regenerabile de energie, chiar dacă investiţiile iniţiale pot fi mai mari, acestea fiind recuperate în timp.Recente pe Ok! Magazine

brigitte profimedia 0703853077 jpg
allen jpg
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (11) jpg
ciutacu20 jpg
Top Gun Tom Cruise (3) jpg
Cameron Diaz jpg
r kelly gettyimages 172025666 jpeg
8 johnny depp3 jpg jpeg
Shakira si Pique jpg
brigitte profimedia 0703644029 jpg
3 ariana grande jpg jpeg
Winona Ryder și Johnny Depp (4) jpg
Carmen Iohannis a gafat vestimentar la dineul pentru Summitul NATO de la Madrid Klaus Iohannis regina Letizia Regele Felipe al Spaniei (4) jpg
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
Ronaldo și Georgina Rodriguez Ibiza jpg
lisa marie presley profimedia 0701669220 jpg
Regina Letizia și Jill Biden jpg
Carmen Iohannis balul de absolvire (1) jpg