Cel mai prietenos criminal din istorie: adevărata poveste a lui Charles Sobhraj, care a omorât zeci de turişti în Asia. El este "Şarpele" din miniseria Netflix

7 aprilie, 2021
1 sobhraj3 profimedia 0603614721 jpg jpeg

Charles Sobhraj a rămas în istoria neagră a umanităţii drept unul dintre cei mai prietenoşi criminali, pentru modul cum îşi atrăgea victimele. Adevăratul criminal, interpretat de actorul francez Tahar Rahim, în miniseria Netflix "Şarpele", a tâlhărit şi omorât mai mulţi turişti în Asia, numărul exact al victimelor sale nefiind cunoscut

Charles Sobhraj a devenit cunoscut pe plan internaţional în 1976, atunci când a fost condamnat la închisoare în India pentru crimă. Ar părea că atunci şi acolo se încheie povestea - dar nici pe departe. Viaţa lui Sobhraj este cu adevărat intrigantă, la fel şi modul lui de a acţiona ca ucigaş în serie. Lasă deoparte imaginea clasică terifiantă a criminalului în serie, care stă ascuns în timp ce îşi plănuieşte crimele şi arată ca un psihopat. "Şarpele" a fost un cu totul alt gen de criminal - unul cât se poate de sociabil şi prietenos, care în anii '60 şi '70 dădea petreceri în Bangkok. Dar felul lui de a fi era doar... capcana întinsă victimelor sale. Pentru Tahar Rahim (foto jos, în "Şarpele"), actorul francez de 39 de ani, acesta este al doilea rol răsunător de anul acesta - Tahar fiind nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun actor, graţie prestaţiei lui din "The Mauritanian", alături de Jodie Foster (care a câştigat Globul!).

sobhraj 1 profimedia 0582504047 jpg jpeg

Cel mai prietenos criminal, "Şarpele" din miniseria Netflix

Lui Sobhraj i s-a mai spus şi The Bikini Killer, francezul cu sânge vietnamez şi indian organizând party-uri nebune în costume de baie la piscina casei sale. În Bangkok se prezenta drept negustor de pietre preţioase - pe care le obţinea în diverse moduri - le fura de la turişti sau le cumpăra cu banii furaţi de la turiştii ucişi. Cel mai adesea victimele lui erau călătorii hipioţi care veneau în anii '60 şi '70 pe ruta India - Nepal - Thailanda - pentru că aceştia erau extrem de relaxaţi, adesea se drogau şi erau păcăliţi uşor, fiind de acord să participe la petrecerile lui şi să se cazeze în camerele puse de el la dispoziţie în Bangkok (foto jos: adevăratul Charles Sobhraj).

sobhraj real profimedia 0602237875 jpg jpeg

Astfel, Sobhraj putea cu uşurinţă să le pună în băuturi substanţe otrăvitoare - ţinându-i o perioadă prizonieri, timp în care continua sistematic otrăvirea. Sobhraj le fura paşapoartele - şi astfel identităţile, schimbându-le pozele din paşapoarte cu poza lui, apoi călătorea cu acele documente, astfel că autorităţile pierdeau urma victimelor, considerând că repectivele persoane părăsiseră de mult zona. Şi mai interesant este că Charles îşi sporise influenţa acţionând alături de iubita lui oficială, Monique (interpretată în serial de Jenna Coleman - foto jos), pe care reuşise să o manipuleze sentimental şi să şi-o facă aliată.

sobhraj2 profimedia 0582504071 1 jpg jpeg

Adevărata poveste a lui Charles Sobhraj

Arestat în 1976, a fost condamnat în India la închisoare pentru uciderea francezului Jean-Luc Solomon. Eliberat din închisoare în 1997, la 52 de ani, Sobhraj s-a întors la Paris. Dar în 2003 a comis eroarea vieţii sale - a revenit în Nepal. Nu se ştie motivul pentru care a făcut asta. Un jurnalist l-a văzut şi identificat acolo, iar două săptămâni mai târziu a fost arestat şi judecat pentru uciderea unei turiste americane şi a unui turist canadian, crime ce fuseseră săvârşite cu 28 de ani înainte, în 1975. A primit drept pedeapsă închisoare pe viaţă în august 2004 - acum, la 76 de ani, aflându-se în continuare încarcerat în Kathmandu. Cât despre Monique, pe numele ei real Marie-Andree Leclerc, partenera lui de viaţă şi crime, şi ea a fost condamnată la închisoare, negând, însă, tot timpul că este vinovată şi pretinzând că s-a aflat sub controlul total al lui Sobhraj. În închisoare, a fost diagnosticată cu cancer ovarian în fază terminală - murind în 1984, la 38 de ani.

sobhraj real2 profimedia 0094902479 jpg jpeg

Foto: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Johnny Depp la Cannes   profimedia 0776626760 jpg
heidi klum cannes2023 getty jpg
Jennifer Garner a dus fetele la Disneyland, Profimedia (4) jpg
ilie dumitrescu foto OK JPG
 Ashley Graham  (1) jpg
Nunta Smiley (1) jpg
Doina Teodoru stand up despre Dana Budeanu la iUmor   Antena 1 (4) jpg
roxana hulpe botez fetita jpg
nunta smiley si gina pistol jpg
general 2 jpg
Eva Longoria, splendidă la Cannes, mai 2023, Getty (4) jpg
Salma Hayek la Cannes, mai 2023, Getty (1) jpg
Andie MacDowell la Cannes, 2023, Getty (3) jpg
Victoria și Beckham Screenshot 2023 04 19 at 19 45 16 png
Beyoncé și Tina Turner împreună pe scenă, în 2008, Getty (1) jpg
Heidi Klum la Cannes 2023, Getty (3) jpg
Tina Turner si Erwin GettyImages 471719398 jpg
Madalina Ghenea 1, Instagram (4) jpg