Cele mai mari concerte din istorie
Ei sunt artiştii care au reuşit performanţa de a susţine cele mai tari show-uri din lume, intrând în Cartea Recordurilor. Prestaţia live de cea mai bună calitate şi publicul cel mai numeros şi entuziast - iată reţeta celor mai mari concerte din istorie!
Ei sunt artiştii care au reuşit performanţa de a susţine cele mai tari show-uri din lume, intrând în Cartea Recordurilor. Prestaţia live de cea mai bună calitate şi publicul cel mai numeros şi entuziast - iată reţeta celor mai mari concerte din istorie!
Orice capitol de acest gen nu poate începe decât cu... Woodstock, bineînţeles (foto stânga)! Sau festivalul din 1969 care a rămas în istoria muzicii drept evenimentul de referinţă al culturii hippie. Era anul când filozofia flower power se afla la apogeu, iar acest festival, întins pe trei zile, a strâns pe scenă artişti precum Joan Baez, Joe Cocker, Janis Joplin, The Who, Santana şi Jimi Hendrix - care a oferit cea mai bună prestaţie a lui. Peste 400.000 de oameni s-au strâns să-i vadă şi să-i asculte, dintre care 100.000 au campat pe terenul din jurul scenei. N-a lipsit nici ploaia, care a nămolit participanţii euforici (de unde comparaţiile imaginilor de la Electric Castle cu cele de la Woodstock). Iar alte câteva date statistice au făcut ca acest eveniment să rămână unul dintre cele mai mari concerte din istorie: 90% din cei prezenţi au fumat marijuana, iar în timpul festivalului s-au născut şi doi copii.
Cu 450.000 de spectatori, un alt show considerat unul dintre cele mai mari concerte din istorie a fost Toronto SARS Benefit - altfel spus, un eveniment caritabil organizat de edilii oraşului Toronto în numele luptei împotriva Sindromului Acut Respirator Sever (SARS), în anul 2003. Un apel la care au răspuns nume precum Justin Timberlake, Rolling Stones şi AC/DC - chitaristul Angus Young marcând şi un moment de neuitat al acestui concert: şi-a dat pantalonii jos, pentru a arăta publicului chiloţii lui cu steagul Canadei!
La doar un an după Woodstock, a venit şi răspunsul Marii Britanii în competiţia cu SUA la capitolul concertelor: Isle of Wight Festival, din 1970, a strâns 600.000 de oameni, veniţi să-i vadă pe The Who, Miles Davis, Jethro Tull, The Doors, Leonard Cohen, Joan Baes şi Jimi Hendrix. Evenimentul a rămas până azi cel mai mare concert din istoria Regatului, dar şi cea din urmă prestaţie live a lui Hendrix.
În 1983, Steve Wozniak, co-fondatorul Apple, arăta forţa acestui brand, organizând un concert (foto sus) în semn de mulţumire pentru comunitatea în care el devenise un om de succes. A rezultat un show întins pe 3 zile în luna mai, cu 670.000 de oameni prezenţi şi un line-up de zile mari, rămas în Cartea Recordurilor drept unul dintre cele mai mari concerte din istorie. Motley Crue, Scorpions, INXS, U2, Van Halen, David Bowie, Ozzy Osbourne, Judas Priest - cu toţii au fost pe scenă şi ne putem da lesne seama de gusturile muzicale ale lui Wozniak.
Cele mai mari concerte din istorie cu public de milioane
Ce-i drept, la o privire lejeră asupra recordurilor menţionate mai sus, e limpede că bătălia s-a dat mai mereu între monştrii rockului. Nici în partea superioară a clasamentului nu lipseşte rockul: Rolling Stones a realizat în 2006 unul dintre cele mai mari concerte din istorie la Rio de Janeiro, cu 1.500.000 de oameni veniţi să-i vadă. Iar cu 15 ani înainte, AC/DC, Pantera şi Metallica marcau, la doi ani de la căderea cortinei de fier, un record cândva de neimaginat: un concert cu un public de 1.600.000 de oameni, chiar la Moscova, piatra tare a comunismului.
Dar să fim fair-play şi să recunoaştem şi meritele celeilalte tabere în acest top: muzica electronică, house, trance, care se duelează cu rockul la supremaţia concertelor. Astfel, Tiësto, Paul Van Dyk, Carl Cox şi Armin Van Buuren, au strâns la Duisburg, în 2010, pentru show-ul Art of Love, peste 1.400.000 de oameni. Este, însă, şi un record trist, căci din cauza unei busculade, la acest concert au murit 21 de oameni şi alţi 500 au fost răniţi.
Şi tot din tabăra muzicii electronice vine un nume care are nu mai puţin de cinci recorduri în acest top - şi care s-a întrecut pe sine de-a lungul timpului. Jean Michel Jarre a strâns 1.000.000 de oameni la Paris în 1979. Şi tot acolo a avut un public de 2.500.000, 11 ani mai târziu.
Şi, surprinzător, tot el se află în lupta pentru locul întâi în acest top, cu show-ul de la Moscova din 1997 (foto sus), când s-au celebrat 850 de ani de la naşterea oraşului şi când Jean Michel Jarre a avut uluitorul public de 3.500.000, un public magnetizat de mixul lui extravagant de sunet, lumini şi efecte speciale. Este un loc pe care se află la egalitate cu Rod Stewart, care figurează în Cartea Recordurilor cu cel mai mare concert gratuit din istorie (foto jos): tot 3.500.000 de oameni, adunaţi la Copacabana, de Revelion, la trecerea dintre 1994 şi 1995. În loc să aleagă un stadion, Rod a preferat celebra plajă, ca un cadou pentru populaţia săracă a Braziliei. Este ceea ce i-a şi inspirat pe cei de la Rolling Stones, în 2006.
Foto: Facebook