Cine a fost Corneliu Vadim Tudor

15 septembrie, 2015
Corneliu Vadim Tudor png
image

"Sunt un om de dreapta care conduce un partid de stânga", obişnuia să spună cel care şi-a încercat şansa de cinci ori la alegerile prezidenţiale din România.

Corneliu Vadim Tudor s-a născut pe 28 noiembrie 1949 la Bucureşti, fiul lui Ilie şi Eugenia.

A absolvit în 1971 Universitatea Bucureşti, Facultatea de Filosofie. În perioada 1978–1979 a urmat la Universitatea din Viena un curs de istorie, ca bursier "Herder", devenind doctor în istorie.

Înainte de 1989 a fost un apropiat al lui Eugen Barbu şi a lucrat la revista acestuia "Săptămâna", fiind membru al PCR, din septembrie 1980 până la 5 iunie 1989, când, din cauza unor motive "politice, culturale şi personale", şi-a depus carnetul PCR şi legitimaţia de ziarist pe adresa lui Nicolae Ceauşescu.

La 2 martie 1990, înfiinţează revista "România Mare", unde ocupă postul de redactor şef. De asemenea, a înfiinţat revista Tricolorul, pe care a folosit-o de-a lungul timpului pentru a ataca politicieni, ziarişti şi alte persoane publice.

Alături de acelaşi Eugen Barbu a înfiinţat partidul cu doctrină naţionalistă România Mare, pe care l-a reprezentat în Parlamentul României în mai multe legislaturi, din 1992 până în 2008. Este ales preşedinte al partidului (din 20 iunie 1991, reales în martie 1993 şi în noiembrie 1997).

S-a făcut remarcat în spaţiul public prin temperamentul său vulcanic şi naţionalismul pronunţat, printr-un război perpetuu cu "duşmanii acestei ţări".

A avut o bogată carieră politică, a fost membru al Parlamentului în mai multe legislaturi, membru al Parlamentului European şi a candidat de mai multe ori la alegerile prezidenţiale. În 2000 a ajuns în turul doi al acestora, unde a obţinut puţin peste 30% din sufragii.

A avut o activitate publicistică impresionantă, cu 32 de volume publicate. A scris şi proză, poezie şi chiar piese de teatru, iar o parte din operele sale au fost traduse în franceză, engleză şi arabă.

A fost distins cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler (2004). În 2007, a primit Medalia de Bronz a Vaticanului, înmânată de Papa Benedict al XVI-lea.

Corneliu Vadim Tudor a fost o figură centrală în numeroase controverse, o parte pornite de la acuzaţii virulente formulate de acesta la adresa unor persoane diverse, altele fiind dispute generate de derapajele sale lingvistice. De altfel,  era cunoscut prin prin izbucnirile sale temperamentale, cu caracter naţionalist, combinate cu retorica politcă dură, atât în publicaţiile sale, cât şi în apariţiile pe scena publică.

A scris versuri şi pentru cântecele lui Marian Nistor şi ale formaţiei Savoy: „Mulţumesc, iubită mamă“, „Fă-mă, Doamne-o lacrimă“, „Într-un sat de pescari“ şi „Car cu boi“.

Împreună cu soţia sa, Doina, a avut două fete - Lidia şi Eugenia.Recente pe Ok! Magazine

Serena Williams (2) jpg
Monica Davidescu 50 (2) jpg
am5 jpg
pt site DSC 5287 fl jpg
Kim Kardashian si Pete Davidson (3) jpg
casa lui Ben Affleck jpg
al11 jpg
Donald Trump
cristiano ronaldo yacht georgina rodriguez jpeg
Lia Bugnar jpg
laura11 jpg
Paris Jackson jpg
Olivia Newton John și John Travolta, apropiați și în 1978, când abia apăruse filmul ”Grease” jpeg
Ashton Kutcher şi Mila Kunis au o avere de 255 de milioane de dolari jpeg
olivia1 jpg
carla bruni profimedia 0712152924 jpg
ales8 jpg
Jennifer Lopez a revenit în SUA (2) jpg