Cum au fost ceremoniile de învestire a preşedinţilor americani de-a lungul timpului. Imagini de arhivă
Cum arăta Washingtonul în vremurile de altădată, când se desfăşura inaugurarea unui nou preşedinte american? Aceste imagini de arhivă spun povestea acelor vremuri
Abraham Lincoln - 1865
Fotografia de mai sus a surprins un moment de la discursul lui Abraham Lincoln de pe 4 martie 1865, când a avut loc ceremonia lui de învestitură pentru cel de-al doilea mandat.Luna următoare, preşedintele Lincoln a fost asasinat. Cel de-al 16-lea preşedinte american a marcat profund istoria Americii, conducând-o prin războiul civil şi abolind sclavia.
William H. Taft - 1909
În imagine, se vede sala balului de inaugurare a preşedintelui Taft, pe 20 ianuarie. În ciuda unui vifor tăios, Taft a defilat peintr Washington în caleaşcă. Taft a fost cel de-al 27-lea preşedinte american, dar nu a fost reales, fiind învins la a doua candidatură de către Woodrow Wilson.
Woodrow Wilson - 1913
Cel de-al 28-lea preşedintele al Statelor Unite ale Americii a avut o ceremonie de învestitură care a atrs un public numeros la Capitoliu. cu toate acestea, învestirea lui a marcat un moment memorabil: pentru prima dată din 1853, un preşedinte proaspăt numit a anulat mult aşteptatul bal de inaugurare,întrucât America se confrunta cu războiul, iar lui Wilson nu i-apărut potrivit să petreacă în astfel de vremuri tensionate.
Calvin Coolidge - 1925
Fotografia este de pe 4 martie 1925, când Coolidge şi soţia sa, Grace, alături de Senatorul Charles Curtis, cel care prezida comisia de inaugurare, plecau de la Casa Albă către Capitoliu, pentru ceremonia de învestitură. Coolidge era vicepreşedinte când preşedintele în exerciţiu Warren G. Harding a murit subit în 1923. Astfel, Coolidge a preluat imediat frâiele, conducând America în ultimii doi ani de mandat ai lui Harding şi fiind apoi ales de drept.
Herbert Hoover - 1929
Cel de-al 31-lea preşedinte al Americii, republicanul Hoover a avut un mandat greu - a condus ţara chiar în timpul Marii Depresii. Perioada extrem de problematică a făcut ca Hoover să nu mai fie dorit de americani.
Franklin Delano Roosevelt - 1933
În imagine, Herbert Hoover se află alături de preşedintele ales Roosevelt, în drum spre ceremonia de învestitură a celui din urmă. Roosevelt a fost cel care a mutat ceremonia de învestitură din martie, aşa cum se desfăşurasepână atunci, în luna ianuarie - aşa cum se desfăşoară de atunci. Roosevelt a condus America din 1933 pâmă la moarte lui, în 1945 - adică vreme de 12 ani. Democratul a fost singurul preşedinte ales de 4 ori. În acele vremuri, regula celor două candidaturi nu era înscrisă în Constituţie - dar fusese cumva public proclamată de George Washington, care a refuzat să mai candideze a treia oară în 1976. Roosevelt, în schimb, a vrut să intre şi a treia oară în cursa electorală. Şi chiar şi a patra, în timpul celui de-al doilea război mondial, în 1944. Acest al patrulea mandat nu mai reuşit, însă, să-l ducă la capăt, fiind un fumător înrăit şi având o sănătate şubredă - Roosevelt s-a stins din viaţă pe 12 aprilie 1945, în urma unei hemoragii intracerebrale masive.
Harry S. Truman - 1949
Truman a preluat conducerea, înlocuindu-l pe Rossevelt după moartea acestuia - iar apoi a fost ales ca preşedinte în 1948, devenind astfel cel-al cincilea preşedinte consecutiv al Partidului Democrat.
Dwight D. Eisenhower - 1953
El a fost cel de-al 34-lea preşedinte al Americii, câştigând două mandate şi aflându-se astfel la conducere din 1953 până în 1961, cu Richard Nixon ca vicepreşedinte.
John F. Kennedy - 1961
Cel de-al 35-lea preşedinte este şi cel despre care s-a scris cel mai mult. A fost preşedintele sex simbol, venit dintr-o dinastie cu tradiţie în politica americană - dar în ciuda faptului că s-a scris cel mai mult despre el, JFK nu a dus, de fapt, niciun mandat la capăt. La doar doi ani de la câştigarea alegerilor, a fost asasinat în Texas pe 22 noiembrie 1963.
James Carter - 1977
El l-a învins pe preşedintele Ford la alegerile din 1976. Ford venise la conducere după demisia lui Nixon. Aşadar, faptul că James Carter a câştigat alegerile l-a transformat pe Ford în singurul preşedinte american care nu a fost ales.
Foto: Getty Images