Cum ne putem proteja în cazul unei explozii nucleare. Măsurile de urgenţă care se iau în cazul unui asemenea dezastru
Exploziile nucleare, până mai ieri scenarii aproape imposibile, revin în atenţia oamenilor şi stârnesc o adevărată şi întemeiată îngrijorare.
Căci după cum ne relatează ştirile, trupele ruse au bombardat intens astă-noapte centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din ţară, dar şi din Europa.
Un obuz a lovit o clădire administrativă şi a declanşat un incendiu în incinta sitului centralei. Vineri dimineaţă, serviciile de urgenţă ucrainene au confirmat că au reuşit să stingă incendiul, însă centrala este sub controlul ruşilor. Nivelul de radiaţii este în prezent normal. Kievul acuză Moscova că recurge la „teroarea nucleară”. Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU în următoarele ore pentru a discuta despre această situaţie.
Cum ne putem proteja totuşi, dacă acest lucru devine realitate? Multe persoane care au trăit explozia de la Cernobîl îşi amintesc pastilele cu iod pe care fuseseră sfătuiţi să le ia, pentru a preveni bolile de tiroidă. Acum, specialiştii atenţionează că aceste suplimente se iau numai în cazul în care medicul le recomandă. Nu se iau la întâmplare, spun specialiştii din toată lumea, şi în niciun caz, nu se administrează copiilor. Acest iod există deja integrat în sarea care se găseşte pe piaţa din România, iar concentraţia este stabilită prin lege.
Cum o explozie nucleară este ceva ce se întâmplă rapid şi neaşteptat, există câteva acţiuni de urgenţă care îţi pot salva viaţa. Guvernul american le-a enumerat, pe site-ul lor oficial.
În primul rând, nu sta în aer liber. Te adăposteşti imediat undeva în interior. Scapi imediat de hainele contaminate, dacă ai fost afară în timpul exploziei. Speli imediat pielea care a fost expusă. Dezinfectantele de mâini nu sunt recomandate şi în niciun caz să nu le foloseşti pentru zonele sensibile. Nu folosi pe piele nici şerveţele dezinfectante. Mergi dacă ai posibilitatea într-un subsol. Sau la mijlocul clădirii în care te afli, dacă nu este dotată cu un subsol.
Stai departe de pereţii clădirii sau de acoperiş. Încearcă să păstrezi o distanţă faţă de persoanele necunoscute. De asemenea, masca de protecţie poate fi de ajutor, mai ales dacă te adăposteşti lângă persoane necunoscute.
Încearcă să stai în casă cât mai mult. Asigură-te că ai provizii în casă şi un radio cu baterii pentru a asculta instrucţiunile de urgenţă care se dau în cazul unui dezastru. De asemenea, nu scoate afară nici animalele de companie. Amenajează-le un loc pentru nevoile fiziologice. Cele mai recomandate provizii sunt apa, conservele, alimentele neperisabile, batoanele proteice.
Este bine să ai în casă şi un aragaz de voiaj. Baterii, lanterne şi pături. Identifică din timp locurile în care te poţi adăposti şi ascultă informările autorităţilor pentru cazurile de urgenţă.
Pregăteşte din timp o geantă cu medicamente uzuale, pe care e bine să le ai dacă nu poţi ieşi din casă.