Dean, Sammy & Frank, suprema prietenie a showbizului de altădată
Când spui Ocean’s 11, te gândeşti la Brad Pitt, George Clooney şi Matt Damon? Mai gândeşte-te odată, la originalul Ocean’s, făcut în 1960 cu artiştii din gaşca The Rat Pack! Altfel spus, trei tipi pe care i-a unit o prietenie legendară, despre ale cărei taine picante vorbesc acum urmaşii.
La început, acest grup s-a format în jurul actorului Humphrey Bogart, care a şi rămas un fel de lider până la moartea sa, în 1957. Din anii ’60, membrii principali ai acestei găşti fenomenale, pe care toată presa stătea cu ochii aţintiţi, au fost Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. şi Dean Martin. Între cei trei a existat o chimie atât de puternică, încât au făcut împreună şi spectacole, dar şi filme, precum Ocean’s 11 sau Robin and the 7 Hoods. Azi, Tracey Davis zâmbeşte când îşi aminteşte de tatăl său, Sammy Davis Jr., în compania prietenilor Frank Sinatra şi Dean Martin. „Cele mai dragi amintiri ale mele sunt cele în care toţi erau la costum“, a povestit ea în exclusivitate pentru revista Closer. „Miroseau a colonie, beau bourbon, iar eu stăteam între ei, mică fiind, şi mă gândeam ce cool e totul. Le simţeam energia...“
Era acolo mai mult decât o gaşcă faimoasă în showbiz, care se aduna nu doar fiindcă dădea bine ca trei cântăreţi cu greutate să se distreze împreună. „Legăturile dintre ei erau foarte puternice“, spune şi fiica lui Dean Martin, Deana. „După ce tata a murit, Frank a spus: «N-am fost fraţi din naştere, ci prin alegere». Şi toţi trei au simţit la fel.“
Simţeau la fel şi când era vorba de felul cum se distrau. Le plăceau ţigările, băutura şi femeile, după cum detaliază Shawn Levy, autorul cărţii Rat Pack Confidential. „Erau hedonişti şi da, aveau momente de imaturitate. Dar în acelaşi timp erau aceste trei simboluri culturale.“ Iar Tracey Davis completează, vorbind despre faptul că distracţia venea doar după ore lungi de repetiţii muzicale: „Succesul lor a fost unul foarte muncit. În zilele acelea nu era ca acum: puneai pe un cont de socializare o piesă şi gata. Munceau mult şi toţi aveau aceeaşi etică a muncii...“ O etică şi o loialitate care a durat toată viaţa, la bine şi la rău. „Frank şi Sammy l-au ajutat enorm pe tata să treacă peste pierderea fiului său, Dean Paul“, îşi aminteşte Deana Martin (68) despre accidentul de avion din 1987 în care a pierit fratele ei. „La fel s-a întâmplat şi când Frank Sinatra Junior a fost răpit în 1963. Acela a fost un incident înfricoşător. Iar când Sammy şi-a pierdut ochiul în accidentul de maşină din 1954, tata şi unchiul Frank au stat alături de el şi l-au încurajat enorm.“
Şi îi mai unea ceva amuzant: aversiunea faţă de porecla primită de gaşca lor, The Rat Pack – un fel de „haita şobolanilor“. „Lui Frank îi displăcea profund eticheta asta, i se părea că era în bătaie de joc. Ei îşi ziceau Clanul, iar show-ul lor din Vegas se numea The Summit“, spune Deana. Interesant este, însă, că legenda din spatele acestui nume e chiar simpatică. Se pare că numele de The Rat Pack l-ar fi dat chiar Lauren Bacall, pe vremea când soţul ei, Humphrey Bogart, era sufletul găştii. Ea i-a văzut într-o noapte pe prietenii petrecăreţi întorcându-se ameţiţi după o noapte în Las Vegas şi ar fi strigat nervoasă la ei: „De unde-mi veniţi, că uite în ce hal arătaţi: ca o haită de şobolani!“. Acelea erau vremurile când Vegasul era foarte periculos, iar ei erau regi acolo.
Pe de altă parte, ei aveau voie să se ia în râs unul pe altul, să-şi pună porecle caraghioase, să-şi facă farse. Făceau şi glume rasiste chiar, dar asta tocmai fiindcă Sammy chiar era ca un frate pentru ei, iar Frank şi Dean nu aveau în realitate nici urmă de rasism. De altfel, în această privinţă atitudinea lor a ajutat la schimbarea lucrurilor, fiindcă niciunul n-a acceptat să cânte în localurile segregaţioniste. „Frank şi Dean spuneau: «Dacă Sammy nu va putea veni data viitoare cu noi, nu ne mai întoarcem aici!»“, punctează Tracey.
Gaşca asta exercita un magnetism fantastic asupra multor mai mari ai zilei, iar încurcăturile n-au lipsit. John F. Kennedy a fost unul dintre fanii lor. După un concert la The Sands, din Vegas, Sinatra i-a făcut cunoştinţă lui J.F.K. cu Judith Camp-bell, aceeaşi pe care a cuplat-o ulterior şi cu liderul mafiei, Sam Giancana – creând astfel un spion al Mafiei la Casa Albă. Aşa se făceau jocurile între Hollywood, Washington şi gangsteri, sub sloganul „Cherchez la femme!“. Suspicios, J.F.K. a început, însă, de la un anumit punct să se distanţeze de Sinatra, preferând prietenia cu Bing Crosby. Lucrurile s-au complicat mai târziu, după ce Marilyn Monroe, amanta lui J.F.K., a avut o tentativă de suicid chiar la Cal-Neva Lodge, din Nevada, care îi aparţinea lui Sinatra şi unde Giancana petrecea o grămadă de timp. Câteva zile mai târziu, o nouă tentativă de suicid i-a reuşit lui Marilyn în Los Angeles şi întreaga gaşcă, dar şi J.F.K. şi mafia au intrat în fibrilaţii, disperaţi să-şi şteargă orice legătură cu celebra sinucigaşă. Sam, Frank şi Dean au rămas uniţi şi prin această furtună.
Dar au existat şi situaţii în care Clanul a avut conflicte puternice. „Când tata ajunsese să se drogheze cu cocaină la sfârşitul anilor ’70, Frank l-a criticat vehement pentru acel stil de viaţă şi, la un moment dat, nu au mai vorbit. Iar când a reuşit în sfârşit să se lase de droguri, Frank i-a întins mâna şi i-a spus că-i pare rău pentru cum s-a purtat. Şi şi-au reluat prietenia ca şi cum nimic nu se întâmplase“, povesteşte fiica lui Sammy Davis Jr. „Personalităţile lor erau atât de diferite, dar se potriveau perfect, ca piesele unui puzzle!“ Azi, acest clan rămâne unul cât se poate de cool şi inspiraţional în cultura pop – în filme, haine şi muzică!
foto: Getty Images