Ei se bat pentru Premiul Gopo!

14 martie, 2018
Nominalizatii la Gopo jpeg

Şase actori talentaţi concurează pentru trofeul Gopo pentru cel mai bun actor în rol principal, care va fi decernat în cadrul galei de pe 27 martie

Nominalizaţii celei de-a douăsprezecea ediţii a Galei Gopo la acestă categorie sunt: Alexandru Potocean (“Mariţa”), Şerban Pavlu (“Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”), Vlad Ivanov (“Un pas în urma serafimilor”), Tudor Aaron Istodor (“Fixeur”), Mircea Postelnicu (“Ana, mon amour”), Andi Vasluianu (“Breaking News”).

image

Îl ştii din pelicula lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, care a obţinut premiul Palme d'Or, sau din pelicula „Nuntă mută“, în regia lui Horaţiu Mălăele, personajul Iancu aducându-i o nominalizare la Premiile Gopo, tot la categoria „Cel mai bun actor într-un rol principal “. De data aceasta, "Mariţa", un road-movie care explorează relaţia tată-fiu la o vârstă a fiului la care ar trebui să se producă desprinderea de părinte, îl aduce din nou printre nominalizaţii la Gopo. "Personajul meu e uşor departe de mine. Îl preocupă anumite zone ale vieţii care pe mine nu mă interesează. Nu fac eforturi foarte mari să ajung în fiecare an să îmi văd familia. El merge până în pânzele albe. De sărbători, îl aduce pe tatăl lui în mijlocul familiei. Student la filozofie, idealist, îşi asumă foarte multe lucruri importante la o vârstă foarte tânără, în jur de 20 şi ceva de ani. Am stat să îmi aduc aminte dacă eram aşa, atunci, la vârsta lui. Nu aş şti să răspund sau nu cred că am fost aşa. Sunt mai introvertit. Cumva îmi place să fac ce vreau eu, nu ce trebuie", spune Alex Potocean pentru capitalcultural.ro despre pelicula care i-a adus o nouă nominalizare la Gopo.

Cunoscutul actor de 42 de ani din serialul HBO "Umbre" face aici un rol care a fost o reală provocare pentru el. Filmul “Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor" spune povestea lui Doru (Şerban Pavlu), un tăietor de lemne dintr-o localitate izolată, rămas văduv de o săptămână - şi nevoit astfel s-o ducă înapoi la orfelinat pe Meda, fetiţa pe care au avut-o opt ani în asistenţă maternală. Ca s-o păstreze, are nevoie de bani, dar ce e dispus să facă pentru Meda un om obişnuit să respecte legile? Ar fi în stare să participe la o acţiune de braconaj? “Am avut o problemă de identificare a spaţiului. Eu sunt orăşean. Nu am avut bunici la ţară. Şi trezindu-te acolo în prima zi de filmare, vezi cât de diferiţi sunt de tine oamenii locului în felul în care-şi ascund sau nu temerile, interesele, fricile. Asta a fost problema mea esenţială, pentru că există un spaţiu rural al nostru pe care toţi îl reunoaştem şi de care îmi era frică la acel moment că nu voi putea să-l reproduc fidel prin personajul meu. Mi-a fost teamă să nu se spună: Hai, dom'ne, nişte orăşeni fac un un film în care se prefac ţărani…”, a povestit Şerban pentru Adevărul despre experienţa rolului cu care concurează acum la Gopo.

Regizorul Daniel Sandu şi-a făcut debutul de succes în lungmetraj cu “Un pas în urma serafimilor”, o poveste inspirată din experienţa sa ca elev al unui seminar teologic, acolo unde s-a izbit de un sistem complet corupt şi abuziv. Rezultatul este unul dintre cele mai bune filme româneşti de după Revoluţie.

“Bogăţia interioară fantastică… Asta m-a atras la personajul meu. Am avut posibilitatea să-l cunosc chiar pe părintele Ivan care slujeşte în Roman, cel care i-a fost profesor lui Daniel Sandu, dar am refuzat, pentru că nu m-a interesat să aduc pe ecran o copie fidelă a acestui părinte. M-a interesat părerea artistică a regizorului şi a mea despre acest personaj. Cred că părintele Ivan prezentat în acest film are principii şi teorii despre ortodoxism foarte bune, dar drumul către ele este greşit”, spune Vlad Ivanov pentru AaRC.ro despre rolul cu care mulţi îl consideră favorit la Gopo anul acesta. Mai mult decât atât, “Un pas în urma serafimilor”, are cele mai multe nominalizări la Gopo – 15! Şi va fi interesant de văzut câte premii va lua un film cu un subiect atât de delicat.

Tudor Istodor

"Fixeur" a fost propunerea României pentru nominalizarea la Premiile Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină  - o peliculă despre un aspirant la un post de reporter (Tudor Istodor) care se luptă să realizeze un material despre o prostituată minoră repatriată din Franţa, pentru ale cărei confesiuni este gata să depăşească nişte limite - până când ajunge să înţeleagă că înverşunarea şi ambiţiile lui profesionale se transformaseră în abuz şi manipulare.

„Mi-a plăcut foarte mult să fac acest rol şi să lucrez cu regizorul. Am repetat foarte mult cu el, cu 4-5 luni înainte şi toate lucrurile au ajuns să se aşeze în mine aşa cum trebuie. Sunt lucruri pe care le am din personaj, lucruri pe care a trebuit să le iau din altă parte. Sper ca oamenii să-şi pună nişte întrebări esenţiale după ce au văzut acest film”, a comentat fiul Maiei Morgenstern pentru AaRC.ro

Controversat pentru scenele explicite de sex, "Ana, mon amour", filmul lui Călin Peter Netzer, adaptarea cinematografică a romanului lui Cezar Paul Bădescu "Luminiţa, mon amour", a câştigat un Urs de Argint la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Fost student al lui Ion Cojar şi al lui Adrian Titieni, Mircea Postelnicu este actorul de 30 de ani din rolul principal care a dovedit multă deschidere şi naturaleţe pentru a spune o poveste cu cele mai multe şi mai directe scene de nuditate din cinematografia românească - alături de actriţa Diana Cavallioti. Cum s-a pregătit pentru acest rol? "Am petrecut foarte mult timp împreună, eu şi Diana am locuit împreună pentru o perioadă, am discutat foarte mult despre noi, despre text, despre personaje, psihanaliză, am văzut multe filme. Am fost şi la şedinţe de psihanaliză pentru a ne familiariza şi mai mult cu subiectul şi situaţia propuse în film", a povestit Mircea Postelnicu pentru click.ro.

Un jurnalist îşi pierde operatorul într-o explozie, chiar pe teren, în timpul unei filmări, iar ulterior se vede nevoit să facă un documentar despre viaţa acestuia, mergând la casa natală a celui dispărut, unde începe să descopere un om pe care nu-l cunoştea de fapt. Pentru că întâmplarea făcuse să plece ca jurnalist cu el pe teren pentru prima dată atunci când omul a murit. Sursa lui principală de informaţie este fiica de 15 ani a celui dispărut. Cum a fost pentru Andi povestea aceasta? “Sunt nişte momente emoţionante în film. Evident că te gândeşti cum e să rămână un copil singur. Nu ai cum să nu empatizezi cu povestea asta. Dar mai mult decât atât, aici este vorba despre transformarea asta a personajului meu: dintr-un om rece, un profesionist cinic, el ajunge să se simtă apăsat de lucrurile astea şi începe să se îndepărteze de zona asta de hienă TV şi să simtă lucrurile. Despre asta e, de fapt, filmul. Asta a vrut şi regizoarea Iulia Rugină. Să se vadă un om care se transformă”, a povestit Vasluianu pentru OK! Magazine despre rolul său din "Breaking News", debutul regizoral al Iuliei Rugină.



Recente pe Ok! Magazine

Nicole Kidman și Keith Urban, Getty (1) jpg
Ivanka Trump Foto Profimedia (4) jpg
Melania și Donald Trump la inaugurare profimedia 0955701946 jpg
Joe Lando și Jane Seymour Dr Quinn 2 profimedia 0565028332 jpg
Ivanka Trump, Elon Musk, Profimedia (1) jpg
FotoJet Monica jpg
Radu Bucălae și soția lui Alexandra foto Antena 1 (1) jpg
Melania Trump învestire GettyImages 2194756378 jpg
Ben Affleck cu fiul său și noul cățel, Profimedia (3) jpg
Tom Cruise jpg
Adrian Vancica   Studio Andrei Vancica foto Alex Damian 20 jpg
Diana Bulimar și logodnicul ei Radu Foto PR Antena 1 RAP01297 (4) jpg
jessica  alba plaja mexic profimedia jpg
Ivanka Trump, fericită de revenirea la Casa Albă, Instagram (2) (1) jpg
Călin Georgescu, Robert Turcescu png
Cameron Diaz la Berlin, Profimedia jpg
FotoJet Jane jpg
Acasă la Donald Trump și Melania colaj getty images profimedia jpg