Elvis Presley și misterul morții lui. Ce spune fosta sa soție, Priscilla Presley?
La 45 de ani de la pierderea Regelui Rock‘n’Roll, căutăm vinovatul pentru dispariția lui prematură – președintele Nixon, mafia, doctorul Nick, colonelul Parker sau... el însuși?
Pe 16 august, se împlinesc 45 de ani de la moartea lui Elvis Presley (1935-1977), ocazie cu care presa internațională răscolește – a câta oară?! – întreaga lui viață pentru a găsi cauza decesului său regretabil. Dacă, până de curând, cele mai vehiculate ipoteze aveau de-a face cu tratamentul acordat de medicul său personal, care-i prescria analgezice și amfetamine pe timpul zilei și somnifere noaptea, sau cu exigențele impresarului, care l-ar fi muncit până la moarte, mai nou ies la iveală și alte posibile motive. De pildă, sinuciderea e luată tot mai mult în calcul, iar dovezile aduse sunt cutremurătoare!
Întreaga lume vuiește despre moartea lui Presley încă din 1977, iar autopsia secretă, făcută la cererea familiei, și dosarul confidențial pe care FBI îl are despre el n-au făcut decât să dea apă la moară conspiraționiștilor. La ceva timp după tragedie, s-au adeverit zvonurile cu privire la faptul că Regele Rock‘n’Roll a murit pe „tron”, acasă la el, în Graceland, odată ce logodnica lui de-atunci, Ginger Alden, a dezvăluit, în autobiografia Elvis and Ginger (2014), că l-a găsit pe Elvis de-abia respirând în baie: „Arăta de parcă întregul corp era înghețat într-o poziție de șezut”, cu fața umflată și vineție. Ce-i drept, certificatul de deces precizează că starul și-a dat ultima suflare într-un spital din Memphis. Trei medici s-au ocupat de autopsia cântărețului – Eric Muirhead, Jerry Francisco și Noel Florredo –, iar rezultatul a fost făcut public abia după două luni. Francisco a ținut o conferință de presă în care a anunțat că Elvis murise în urma unui atac de cord, însă ce-a cauzat acel atac de cord... rămâne un mister.
Poate constipația dată de barbiturice, cine știe?! Oricum Francisco a infirmat că drogurile l-ar fi ucis, susținând că avea în sânge doar câteva urme firave de medicamente prescrise de doctorul George „Nick” Nichopoulos (1927-2016). Numai că raportul toxicologic l-a contrazis, existând cantități semnificative de barbiturice, sedative, antidepresive în organismul acestuia. Se pare că Elvis a apelat, pentru prima dată, la dr. Nick în 1967, ca să-i prescrie niște pastile pentru durerile provocate de călărit, și, până în 1970, devenise deja singurul lui client. „Elvis era ferm convins că exista o pastilă pentru orice!”, a dezvăluit dr. Nick pentru American Medical News, în 1981. Cu un an înainte, Nichopoulos fusese acuzat că a îndopat cu pastile 14 muzicieni, dar judecătorul l-a considerat nevinovat. Abia în 1995, a fost acuzat de malpraxis, pentru care avea cea mai josnică scuză: „Îmi păsa prea mult” de pacienții cărora continua să le prescrie pastile, cu toate că erau deja dependenți.
Un alt personaj controversat, care ar fi acționat mână în mână cu dr. Nick, a fost impresarul cântărețului. Colonelul Tom Parker (1909-1997) și-a văzut propriul interes când l-a exploatat pe Elvis până în ultima lui clipă de viață. Însă, dacă jocul făcut de acesta era meschin – ca ștergerea unor datorii din cazinouri – alta a fost situația cu președintele Nixon, mafia sau FBI-ul. Serviciile Secrete aveau multe informații confidențiale despre cel mai mare star de pe planetă. Cetățeni preocupați excesiv de integritatea morală au depus numeroase plângeri la poliție pentru simplul motiv că Elvis avea mișcări scenice diavolești, versuri insinuante și crea isterie la tot pasul. „Presley a fost ținta multor încercări de șantaj, iar FBI a investigat fiecare caz...”, a relatat tern guvernul american. Rămâne să ne mai întrebăm ce n-au făcut public autoritățile de peste ocean...
În viziunea unora, Presley era un spion cu relații la nivel înalt. Nu degeaba a ajuns în Biroul Oval de la Casa Albă cu președintele de-atunci, Richard Nixon! Acesta i-a oferit celui mai mare star din lume o insignă cu totul specială, care-i permitea „să intre în orice țară cu arme și droguri”, după cum ne informează Priscilla în autobiografia ei. Și, vrând-nevrând, ne întoarcem la drogurile care i-au grăbit, cu siguranță, moartea! În ultimele opt luni din viață, Elvis a consumat peste 10.000 de doze de amfetamine, tranchilizante, barbiturice și tot felul de alte narcotice. Toate prescrise de „sufletistul” dr. Nick, care îl aproviziona pe Rege tocmai ca el să nu ajungă să-și procure „marfa” din stradă. Însă fosta doamnă Presley îl blamează în primul rând pe Elvis pentru decăderea sa.
De fapt, e convinsă că el s-a sinucis! „Știa prea bine ce făcea! Lumea se întreabă de ce nu a încercat nimeni să-l oprească. Nu-i adevărat asta! Dar, pur și simplu, nimeni nu-i putea spune lui Elvis ce să facă!”, a explicat Priscilla în documentarul Elvis Presley: The Searcher (2018). Tot ea a povestit cum a devenit Elvis dependent de pastile: „Le dădeau soldaților în armată, în Germania de Vest, ca să-i țină treji noaptea, când aveau misiuni”.
Teoria sinuciderii e confirmată și de fratele vitreg al lui Presley, Rick Stanley, care susține că cele două bilețele de „Adio!” descoperite lângă trupul neînsuflețit al lui Elvis au fost scrise chiar de el. „Pentru mine e dovada clară că plănuia să-și ia singur viața”, a spus Stanley cu toată sinceritatea. Cele două scrisori, descoperite la 40 de ani de la moartea Regelui Rock‘n’Roll, au fost adresate fostului manager de turneu și prietenului Joe Esposito și conțin pasaje precum: „Sunt sătul de viața mea!” și „Am nevoie de-o îndelungată odihnă!”. Și, din păcate, exact asta a primit!
La 45 de ani de la dispariția lui, am trecut în revistă posibilele motive ale decesului său prematur. Dar cel mai probabil vom afla adevărul despre moartea lui Elvis Presley pe 16 august 2027. Abia atunci, când se împlinesc 50 de ani de la pierderea Regelui Rock‘n’Roll, va fi făcut public rezultatul autopsiei cerute de familia lui. Tatăl cântărețului, Vernon Presley, a sigilat întregul document până atunci, iar noi nu putem decât presupune că toate concluziile medicului legist vor merita așteptarea. Altfel de ce să fie păstrate strict secret timp de cinci decenii?!