Emil Constantinescu, preşedintele care a scăpat din două atentate teroriste, aniversat la Ateneul Român

21 noiembrie, 2019
1 emil constantinescu 1 jpg jpeg

Zi importantă pentru fostul preşedinte al României, care a fost sărbătorit în cadrul unui eveniment cu iz regal.

Fostul şef al statului, care a condus ţara în perioada 1996-2000, Emil Constantinescu a fost aniversat de familie, prieteni, colegi şi reprezentaţi ai elitei academice la împlinirea a opt decenii de viaţă.

Evenimentul a fost organizat la Ateneul Român de Fundaţia Română pentru Democraţie. De la acest eveniment nu au lipsit Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române, Principele Radu, fostul preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

emil constantinescu majestatea sa margareta principele radu ateneu 3 jpg jpeg

Camerata Regală a susţinut un concert care a cuprins “Anotimpurile” de Antonio Vivaldi şi “Patru anotimpuri la Buenos Aires” de Astor Piazzolla.

11 emil constantinescu majestatea sa margareta principele radu ateneu 5 jpg jpeg

Invitaţii au avut şi ei parte de o surpriză: "Mărturii – Emil Constantinescu. Om de ştiinţă, om de stat", un volum publicat la Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, pe care fostul lider de stat ]l patronează.

Urările s-au împletit cu amintirile momentelor petrecute alături de primul preşedinte care a deschis în faţa României drumul european pe care se află acum.

Emil Constantinescu le-a vorbit invitaţilor despre momentele grele care i-au marcat viaţa şi despre oamenii care l-au ajutat să le depăşească: “Dacă mă gândesc la viaţa mea, cred că Dumnezeu a avut mult de lucru. Important este nu cât trăieşti, ci cum trăieşti. Şi modul în care iei alegeri în diferite răscruci ale vieţii”.

10 emil constantinescu majestatea sa margareta principele radu ateneu 4 jpg jpeg

Declaraţia sa vine să completeze recentele mărturisiri legate de cum a reuşit să scape de două atentate teroriste: ”Când am fost cu colegul meu Popescu, în ’80, la un congres în Franţa - ca să vezi ce înseamnă destinul - după ultima zi, trebuia să mai stăm o zi la Veneţia, că eram în circuit. Hai să mânăam. Seara, am schimbat trenul, iar a doua zi am văzut la televizor ca teroristii au aruncat in aer exact vagonul acela al nostru!”, a relatat Constantinescu.

Un alt atentat din care a scapat a avut loc la Berlin. ”Am fost recent la un târg de Crăciun la Berlin. Am plecat, am ajuns la aeroport şi am primit telefon de la Alina Stan că a avut loc un atentat chiar în locul unde fusesem cu o oră şi jumătate înainte! Deci sunt un beneficiar al acestei extraordinare pronii cereşti.”

Despre Emil Constantinescu

, astăzi în Republica Moldova, fiind fiul Mariei şi al lui Ion Constantinescu, de profesie inginer agronom originar din Oltenia. Familia Constantinescu s-a refugiat în anul 1943 în satul Brădetu, judeţul Argeş, unde Emil Constantinescu şi-a trăit copilăria.

În 1956 a absolvit Liceul „Nicolae Bălcescu” din Piteşti (actual Colegiu I.C. Brătianu), apoi, în 1960, a obţinut diploma în Ştiinţe Juridice a Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti. După stagiul militar, a urmat de un an de activitate ca judecător stagiar la Tribunalul Regional Piteşti – secţia economică, iar în anul 1961 se înscrie la Facultatea de Geologie – Geografie pe care o încheie în 1966.

Emil Constantinescu este Doctor în Geologie al Universităţii Bucureşti şi Doctor ès Sciences al Universităţii Duke, SUA.

A urmat o carieră universitară strălucită, lucrând mai întâi ca ca asistent, lector, conferenţiar şi profesor de Mineralogie la Facultatea de Geologie din anul 1966 până în prezent, când este profesor la Şcoala Doctorală a Universităţii Bucureşti. În 1980 a fost distins cu Premiul Academiei Române.

2 emil constantinescu si bill clinton jpg jpeg

După Revoluţie, a fost membru fondator al Alianţei Civice, iar în 1991 a devenit preşedintele Convenţiei Democratice din România, din partea căreia a fost desemnat candidat unic al CDR pentru alegerile prezidenţiale din anul 1996. A intrat în al doilea tur de scrutin şi a obţinut 38% din voturi, în turul al doilea, în confruntarea cu preşedintele în funcţie, Ion Iliescu. În timpul mandatului său, România a început negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană şi NATO, a primit vizita Papei Ioan Paul al II-lea şi cea a preşedintelui Bill Clinton.

Emil Constantinescu este căsătorit din 1963 cu o fostă colegă de la Facultatea de Drept, Nadia, de profesie jurist. Împreună au doi copii, o fată, care activează în domeniul medicinei, şi un băiat, care conduce o companie românească în domeniul energiei solare.

FOTO: Fundaţia Română pentru Democraţie



Recente pe Ok! Magazine

Iuliana Tudor (2) jpg
Nicole Kidman întinerită, GettyImages (1) jpg
Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
Dan Grecu a murit   COSR 2 Marius Urzică jpg
Jennifer Garner si Ben Affleck profimedia 0880706932 jpg
Cosmina Păsărin, Alin Gălățescu, Magda Coman, Camelia Șucu la Voices of Disability   PR jpg
White Brunch jpg
Cindy Crawford în Mexic, Profimedia (2) jpg
Ana Bodea JPG
FotoJet Ben (1) jpg
banner cristina cioran png
Donald Trump Jr  și Kimberly Guilfoyle, GettyImages (3) jpg
Iulia Vântur în roșu jpg
Salma Hayek și François Henri Pinault,  GettyImages (4) jpg
Roxana Ciuhulescu jpg
Blue Ivy Carter, fiica lui Beyonce si a lui Jay Z   profimedia 0944940833 jpg
Donald Trump și Jill Biden, GettyImages (4) jpg