Emmanuel Macron l-a concediat personal pe brutarul care furniza pâine Palatului Élysée

6 octombrie, 2021
1 emmanuel macron brutarul de la elysee jpg jpeg

Nu te-ai fi aşteptat ca preşedintele Franţei să fie atât de implicat în "bucătăria" Palatului. Dar decizia lui e de neclintit!

Ca orice politician, Emmanuel Macron are parte de evenimente sociale diverse, menite să-i reasigure popularitatea în rândul electoratului. Asta mai ales după unele decizii politice complet... nepopulare!

Sâmbătă, şeful statului francez a avut ocazia să-l felicite pe "cel dintâi brutar al ţării", anume Makram Akrout, cel care a câştigat vineri competiţia pentru "cea mai bună baghetă din Paris". Şi, ca să înţelegeţi importanţa acestui premiu, aflaţi că, în Franţa, se consumă zilnic 30 de milioane de baghete!

stanga
dreapta
2 emmanuel macron brutarul de la elysee jpg jpeg

Tradiţia franceză spune că învingătorul primeşte onoarea de a furniza pâine timp de un an la Palatul Elysée. Însă, în ajunul ceremoniei, programată sâmbătă, 2 octombrie, în faţa curtii bisericii Notre Dame, unii militanţi de extremă dreapta şi ziarul "Causeur" au descoperit şi răspândit câteva mesaje alarmante, care ar fi fost postate în trecut de Akrout, pe Facebook.

Se pare că Makram Akrout este un imigrant tunisian ajuns în Franţa fără documente, în urmă cu douăzeci de ani. Ulterior, şi-a luat cetăţenia franceză şi a lucrat ca brutar la Les Boulangers, în arondismentul 12. Bucuria de-a fi copt „cea mai bună baghetă din Franţa” şi de-a câştiga titlul de furnizor prezidenţial, timp de un an, i-a fost umbrită de trecutul plin de furie la adresa statului francez, despre care ar fi făcut postări incitante la ură pe reţelele de socializare.

„Franţa încurajează şi propagă decadenţa în ţările noastre, pentru a-şi proteja interesele coloniale şi ne împinge să ne îndepărtăm de religia şi valorile islamice”; „Am plâns după Charlie Hebdo şi Notre-Dame, dar, din partea Franţei, aceşti câini nu plâng atunci când creatorul Allah este batjocorit” sunt câteva mesaje făcute publice de site-ul Tunis Tribune, care se defineşte drept „portalul tunisienilor lumii”.

Asemenea informaţii au alertat administraţia de la Élysée, care a decis să renunţe la serviciile brutarului, pe motiv că este islamist. Makram Akrout se apără, spunând că probabil contul său a fost piratat şi şi-a angajat un avocat.

Din păcate pentru el, Akrout a devenit primul brutar exclus, de când premiul a fost creat de primăria Parisului, în 1994.

Interesant este însă că, de câţiva ani încoace, Palatul Élysée primeşte produse de la brutării tunisiene. Faptul că populaţia de origine arabo-musulmană a devenit stăpână o tradiţie tipic franceză are şi o conotaţie politică. La Paris, bagheta chiar a devenit o problemă politică. 

Foto: ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

alberts30 jpg
Vera Wang jpg
perju20 jpg
1 paul de romania jpg jpeg
liot2 jpg
begona gomez profimedia 0703879614 jpg
brigitte profimedia 0703853077 jpg
allen jpg
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (11) jpg
ciutacu20 jpg
Top Gun  Tom Cruise (3) jpg
Cameron Diaz jpg
r kelly gettyimages 172025666 jpeg
8 johnny depp3 jpg jpeg
Shakira si Pique jpg
brigitte profimedia 0703644029 jpg
3 ariana grande jpg jpeg
Winona Ryder și Johnny Depp (4) jpg