Fiul Mihaelei Rădulescu a intrat la două facultăţi de prestigiu din SUA: "Sufăr enorm că a plecat copilul de acasă", spune diva de la Monaco
Ayan Schwartzenberg a urmat întocmai parcursul programat de mama sa, dar acum, când a venit momentul "zborului",
"El e într-un moment de reuşită, el e pe un drum foarte bun, dar eu sufăr pentru că eu eram aia care îi povestea de şcoli în America şi sufăr că mi-am făcut-o singură cu mâna mea", i-a povestit cu o deschidere incredibilă Mihaela Rădulescu jurnalistei Amalia Enache, în cadrul unui podcast realizat pentru fundaţia Hope and Homes for Children.
De altfel, scopul întâlnirii celor două vedete Pro TV a fost acela de a vorbi despre copii, relaţia părinte-copil, dar şi în ce măsură Mihaela Rădulescu, cunoscută şi pentru activitatea ei caritabilă, i-a inoculat fiului său, Ayan, această doză de implicare socială, de responsabilitate umană.
La 16 ani, Ayan Schwartzenberg a fost pus în situaţia de-a alege între două facultăţi de prestigiu din Statele Unite ale Americii, unde fusese acceptat după anii de studii de la Monaco - una dintre ele fiind Princeton!
"Şi eu, şi tatăl lui (Elan Schwartzenberg, n.r.) eram total împotriva ideii de învăţământ în altă ţară. Pentru nimic în lume, la noi nu exista această variantă. Mie să-mi plece copilul de acasă, cine ştie unde? Tătăl lui era de aceeaşi părere, n-am crezut niciunul dintre noi că ar trebui să plece de acasă până la 18 ani, sub niciun motiv. Dar iată că el a venit să ne spună că el vrea să facă asta."
Culmea e, conştient sau nu, că Mihaela Rădulescu îl pregătise tocmai pentru acest moment. "Cred foarte mult în sistemul de învăţământ american, cel universitar, chiar am fost fanul acestui sistem de învăţământ şi ştiam dintotdeauna că, dacă vrei să-ţi îndrumi copilul spre o universitate de genul ăsta, trebuie să începi să-l pregăteşti din grădiniţă. Asta înseamnă că trebuie să te gândeşti şi la cantitatea de sporturi şi genul de sporturi pe care le face, trebuie să te gândeşti la instrumente muzicale - măcar să fie familiar cu ele, trebuie să te gândeşti la o cultură generală satisfăcătoare şi la o activitate socială, la rezultatele şcolare - pentru că toate astea ajung, la un moment dat, într-un dosar de aplicaţie la facultate. Dacă nu aveam grija asta din urmă să adun acolo nişte lucruri, nişte situaţii, acum nu avea nicio şansă la o şcoală din America, pentru că acolo aşa funcţionează lucrurile", ne explică Mihaela. "Trecutul contează enorm, practic contează tot ce pui în mintea şi formarea unui copil, contează aproape la fel de mult ca notele, aproape la fel de mult ca implicarea socială şi ca performanţele în sport."
Şi da, Ayan chiar a făcut pian şi chitară, dar a făcut şi tenis, înot, baschet, volei, navigaţie, călărie, scufundări, fotbal american, hochei pe gheaţă, patinaj, sporturi de contact, schi, snowboard, wakeboard. Voi ţineţi pasul?
Uneori, pentru a-l face să realizeze anumite riscuri, Mihaela Rădulescu a apelat şi la lecţii mai dure. "La 14 ani, am făcut o plimbare "iniţiatică" într-un centru de dezintoxicare, în aripa cea mai cruntă, aceea a drogaţilor în sevraj. Am vrut să vadă cu ochii lui ceva ce nu-ţi poţi scoate din cap: oameni şi copii care se dau cu capul de calorifer, care sunt legaţi cu lanţul tocmai pentru că sunt într-o autorănire şi violenţă permanentă. E un spectacol care te face să vomiţi şi care, îţi garantez eu, te face să nu vrei să te apropii de droguri".
Dar, pe lângă asta, l-a învăţat şi să-şi poarte singur de grijă. "L-am învăţat să gătească - mare greşeală am făcut, că găteşte cam mult, nu e bine - , l-am învăţat să-şi calce o cămaşă, în ordinea corectă a laturilor, l-am învăţat să danseze. Mi-am dorit să ştie despre viaţă, să aibă sentimente, să aibă dorinţe".
Dar, cu toate aceste pregătiri, mama Mihaela Rădulescu nu are cum să nu resimtă un gol acum, când Ayan stă în campusul universitar din New Jersey. "Când te duci acasă şi casa e goală, iar lucrurile lui sunt încă acolo...Eu am făcut exces în a păstra lucrurile copilului meu, pe unele le-am transformat în obiecte de artă în capul meu, nişte instalaţii, nişte tablouri cu prima pereche de papuci, prima scrisoare pe care mi-a scris-o, avem şi o capsulă a timpului, pe care într-o zi o s-o deschidem împreună. Mi-e greu să mă desprind, la mine e o întârziere în a mă desprinde de vârstele lui, am rămas cu un delay... Inclusiv acum mi-e greu să ştiu că iar pleacă din vacanţă în America şi iar rămâne casa goală."
Iată ce alte lucruri a mai povestit Mihaela Rădulescu, în podcastul Amaliei Enache: