FOTO Dinu Patriciu – Înainte de cădere
Cine a fost, cum gândea şi ce preferinţe avea unul dintre cei mai controversaţi oameni politici de la noi, într-un material remember marca OK!, publicat în 2011 – astăzi cu referiri la trecut
Cine a fost, cum gândea şi ce preferinţe avea unul dintre cei mai controversaţi oameni politici de la noi, într-un material remember marca OK!, publicat în 2011 – astăzi cu referiri la trecut
Călătorea mult, avea relaţii în cele mai diferite cercuri politice şi financiare şi investea în arhitectura creierelor viitorului: oameni capabili să gândească şi să acţioneze liber.
Era un mogul incomod pentru Putere. Un om cu opinii solide şi vocale. Dar, în primul rând, era, un afacerist cu fler şi un vizionar în mediul de business autohton. La 61 de ani, patronul celui mai mare trust de media românesc, Adevărul Holding, rămânea în fruntea clasamentului miliardarilor din România, dar îşi păstra şi poziţia la nivel mondial, clasându-se pe locul 540 în topul internaţional realizat de revista americană „Forbes“.
O performanţă greu de obţinut şi numai cei mai buni au reuşit să-şi păstreze laurii. Dinu Patriciu avea mentalitatea omului care iese mereu câştigător. El nu aşteapta ca viitorul să se întâmple. Îl anticipa. Părea că strategia lui era cea a paşilor mărunţi şi siguri. Căci fiecare business deţinut avea un traseu bine stabilit pe următorii ani, iar rezultatul investiţiilor s-a tradus în profitul anual. Până la criza care a lovit grav în 2011-2012.
Unii au spus că a avut noroc. Alţii, că şi-a exploatat bine ocaziile. Oricum ar fi, cert e că a avut un start bun în viaţă. S-a născut sub o stea norocoasă, într-o zodie de foc şi în familia unui cunoscut petrolist din perioada interbelică, Valeriu Patriciu, doctor în geologie, geofizică şi mineralogie, geolog-şef la Societatea Astra Română (o filială a companiei petroliere Royal Dutch Shell). Iniţial, Dinu Patriciu a manifestat înclinaţii artistice şi şi-ar fi dorit să urmeze artele plastice. Ceva mai pragmatic, tatăl său l-a îndrumat să aleagă drumul arhitecturii şi, într-adevăr, timp de câţiva ani şi-a găsit împlinirea în realizarea mai multor proiecte de arhitectură, printre care şi cea a unui palat în Abu Dhabi, pentru fiul şeicului Reza, şi a unor complexe de lux, clădiri de birouri şi hoteluri în Emiratele Arabe Unite.
Cu o experienţă solidă câştigată în imobiliare, era firesc ca şi investiţiile sale să vizeze acelaşi domeniu, aşa că, în februarie 1990, Dinu Patriciu a înfiinţat S.C. Alpha Construcţii şi Investiţii Imobiliare S.A., care a obţinut Autorizaţia de funcţionare nr. 1, ca prima firmă privată înfiinţată în România postcomunistă. „Este perfect adevărat că eu am înfiinţat prima firmă privată din România de după 1989“, rememora Dinu Patriciu, în urmă cu câţiva ani, începuturile sale ca afacerist în România. „Făceam proiectare de arhitectură. Toată lumea făcea proiecte în ’90. Toţi visam, nu? Şi apoi m-am apucat de imobiliare“.
Şi cum orice vis are nevoie de-o fundaţie solidă, Patriciu a plusat şi a trecut şi la altfel de construcţii: cele politice. Libertarian convins, tot în ’90 s-a alăturat echipei care fonda Partidul Naţional Liberal postdecembrist. A fost ales deputat de Timiş şi, în timpul guvernului Petre Roman, a fost numit ministrul lucrărilor publice şi amenajării teritoriului. Desigur, au urmat şi alte funcţii (a candidat chiar şi pentru postul de primar general al Bucureştiului, în 1996), iar mişcările din interiorul partidului nu l-au ocolit. Dar indiferent de mutările şi permutările liberalilor, Dinu Patriciu a rămas fidel libertarianismului.
Aceleaşi principii l-au ajutat să înveţe lecţia capitalismului şi s-o aplice nu doar în domeniul imobiliar, ci şi în cel petrolier. Achiziţia companiei Rompetrol, în 1998, şi apoi a rafinăriei Petromidia s-au dovedit a fi două mişcări înţelepte, care l-au transformat într-unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa energetică a României. Iar noile investiţii în retail şi media au dat şi ele roade vizibile.
„Noi nu avem o mitologie a succesului. Dimpotrivă, batjocorim succesul“ – Dinu Patriciu
Pentru unii, Patriciu a fost simbolul îmbogăţitului peste noapte. Pentru alţii, afaceristul însetat de extindere. Nu şi-a pierdut nici entuziasmul, nici vitalitatea, nici chiar atunci când a aflat că s-a îmbolnăvit de cancer, iar business-urile lui au trecut demult graniţa ţării (în Suedia, Germania, Polonia, Belgia, Olanda, Georgia). Şi tot în slujba aceloraşi idei liberale, Dinu Patriciu a vrut să împartă şi altora din cunoştinţele sale şi să-i încurajeze să gândească şi să acţioneze liber, prin fundaţia care-i poartă numele. Căci, nu-i aşa, aceasta e cea mai profitabilă investiţie pe termen lung.
Curriculum Vitae:
Data şi locul naşterii: 3 august 1950, Bucureşti
Studii: Institutul de Arhitectură „Ion Mincu“, Bucureşti
Domenii de activitate: retail, imobiliar, bancar, media, IT&C, energie, resurse minerale
Avere estimată la: 2,1-2,2 miliarde de euro (2011)
Stare civilă: căsătorit cu Dana Patriciu, de profesie arhitect
Copii: Ana (31), Maria (26) şi Andrei (fiul Danei Patriciu)
Investea în artă
Arta a fost una dintre pasiunile sale, în care a investit constant. Antreprenorul deţinea cea mai importanţă colecţie personală de artă, de care urmau să se bucure şi alţii, căci Patriciu intenţiona, la un moment dat, să deschidă un muzeu public cu peste 300 de piese, mare parte tablouri, dar şi sculpturi.
Quizz 20
1. Laptop sau iPad? iPad.
2. Schi sau scuba diving? Scuba diving.
3. Ţuică sau whisky? Niciuna.
4. Mentor sau model? Mentor.
5. Platină sau diamante? Diamante.
6. Medicină tradiţională sau alternativă? Tradiţională.
7. Câini sau pisici? Câini: Gucci şi Smokie.
8. Maşină hibrid sau SUV? SUV.
9. Muzică românească sau internaţională? Internaţională.
10. Marele Canion sau Zidul Chinezesc? Marele Canion.
11. Steaua sau Oţelul Galaţi? Nu mă pricep la fotbal şi nici nu vreau să mă pricep.
12. Michelle Obama sau Carla Bruni? Niciuna.
13. Cu sau fără gardă de corp? Fără.
14. Party acasă sau club? Acasă.
15. Monarhie sau republică prezidenţială? Monarhie.
16. Femei de carieră sau...casnice? Femei de carieră.
17. Iaht sau avion? Iaht.
18. Fast-food sau mâncare bio? Mâncare bio.
19. Trabuc sau ţigare? Trabuc.
20.Ţinută office sau casual? Casual.
În anul 2006, Topul 300 al revistei Capital îl plasa pe Dinu Patriciu pe locul al şaptelea dintre cei mai bogaţi români, cu o avere de circa 300-350 de milioane de dolari.
Foto arhiva ADH