"Frumuşelul" Austriei a demisionat. Cu ce le-a greşit Sebastian Kurz susţinătorilor săi?
Tânărul cancelar, denumit "copilul-minune" al politicii austriece, e vizat de un scandal de corupţie.
Omologul Angelei Merkel din vecini şi, totodată, cel mai tânăr şef de guvern din Europa a plecat cu coada între picioare de la vârful Guvernului, după ce a devenit obiect de anchetă sub suspiciunea de dare de mită şi de abuz de încredere. Mai concret, el este investigat de procurori cu privire la folosirea banilor publici în folosul partidului său.
Practic, între 2016 şi 2018, Sebastian Kurz (35) ar fi utilizat ”resurse ale ministerului de finanţe pentru a achita sondaje de opinie, care au fost ulterior măsluite pentru a servi interesului său politic şi a partidului pe care îl conduce”.
Sebastian Kurz şi 9 alte persoane, Partidul Popular Austriac ÖVP şi un grup de presă fac obiectul anchetei în acest dosar. Percheziţii au fost derulate miercuri la sediul partidului ÖVP dar şi la cancelarie. Procurorii au ţinut să precizeze că investigaţiile îl vizează direct pe cancelar pentru ”deturnare de fonduri, corupţie şi trafic de influenţă”.
Sebastian Kurz şi-a prezentat demisia pentru ”a se evita ca ţara să plonjeze în haos şi într-un impas”, după cum a explicat el în faţa presei adăugând că se retrage pentru ”stabilitatea” ţării. În acelaţi timp, a respins acuzaţiile. El susţine că va putea, cu siguranţă, să clarifice lucrurile. ”Sunt doar un om, cu emoţii şi cu erori”, s-a justificat el.
Sebastian Kurz este cunoscut drept "copilul-minune" al politicii austriece. A intrat în partid la 16 ani, a fost numit secretar de stat la 24 de ani, înainte chiar de a termina facultatea, iar la 27 de ani, era cel mai tânăr ministru de Externe din Uniunea Europenă. Intrat în guvern ca secretar de stat, în 2013, la vârsta de 27 de ani, Sebastian Kurz a devenit în acelaşi an ministru de Externe. Să vă spunem că, la nici 30 de ani, găzduia negocierile pentru semnarea tratatului nuclear cu Iranul? Iar 4 ani mai târziu prelua, pentru prima dată, postul de cancelar. Asta după ce, în campanie, tânărul a mers din uşă în uşă, alături de partenera sa de viaţă, Susanne Thier, iubita sa din facultate, a fost prezent pe reţelele de socializare şi a avut propriul canal de Youtube.
Acum, chiar dacă a demisionat din funcţia de cancelar, intenţionează să rămână şef al Partidului Popular Austriac - pe care îl conduce din 2017, dar şi al grupului său parlamentar, un rol crucial în sistemul politic austriac.
După anunţul demisiei, Kurz l-a desemnat pe Alexander Van der Bellen Schallenberg ca următorul cancelar, un diplomat de carieră, absolvent de studii de Drept la Viena, Paris şi Bruges, fost ministru de Externe şi tată a patru copii.
FOTO: Profimedia, Instagram