Jackie Kennedy - Secretele Primei Doamne
Răutăcioşii ar spune că Jackie a iubit strategic, asigurându-şi astfel, alături de JFK, şi locul ei în istorie. Fiindcă soţia controversatului preşedinte american a ştiut şi i-a tolerat toate amantlâcurile.
Soţul ei murise şi fusese înmormântat în urmă cu o săptămână, iar Jacqueline Kennedy, care pe-atunci avea 34 de ani, a fost din prima secundă extrem de preocupată ca lumea să-şi amintească de soţul ei ca de un mare preşedinte. Iar planul ăsta i-a ieşit de minune. Conştientă de faptul că JFK avea o armată de critici, dar şi de defecte, Jackie s-a temut că puţinul timp petrecut de el la Casa Albă se va pierde în negura istoriei. „Se temea că JFK va rămâne doar un portret pe un perete, ca atâţia alţi preşedinţi care au fost uitaţi, spune autorul cărţii Eu şi Doamna Kennedy. Mai mult, cei care au cunoscut-o cu adevărat spun că, deşi a suferit din cauza infidelităţilor lui, nu a vrut ca acestea să-i umbrească realizările. „Se iubeau cu bune şi cu rele“, dezvăluie un prieten de familie, încercând să explice complexa lor legătură. „Între ei, era o legătură kinetică. Ea îl accepta aşa cum era, nu încerca să-l schimbe!“
Cu JFK. El a fost bărbatul vieţii pentru ea.... şi pentru multe alte femei.
Jacqueline, fiica cea mare a agentului de bursă John Bouvier III şi a soţiei lui mondene, Janet, a intrat în mariajul cu JFK având puţine iluzii. „La fel de infidel fusese şi tatăl ei. Jackie venea dintr-o lume în care asta era ceea ce făceau bărbaţii şi era acceptat de către consoartele lor“, spune Pamela Keogh, autoarea cărţii Jackie Style. De altfel, la fel fusese şi mariajul părinţilor lui JFK: durase 55 de ani, în ciuda numeroaselor păcate ale lui Joe Kennedy. „La sfârşitul zilei, Jack se întorcea întotdeauna la Jackie. Şi cu asta basta!“. „Pentru aceste doamne, situaţia stătea cam aşa: când aflau de o infidelitate, se întâlneau în oraş ca să-şi distreze copiii. Erau pur şi simplu pragmatice“, comentează Cornelia Guest, fiica lui CZ Guest, care a fost confidenta fostei Primei Doamne.
Jurnalista mondenă Liz Smith, care a scris elaborat despre amanta lui JFK, Judith Exner, după ce aceasta şi-a publicat memoriile, spune că Jackie n-a fost deloc surprinsă de ceea ce a citit în carte. Din contră, mai degrabă fascinată. „Bunii ei prieteni Truman Capote şi Gore Vidal mi-au spus că ştia tot despre Judith şi despre celelalte amante şi că citea cu mare interes rubrica mea“, spune Smith. Altfel spus, dacă Onassisnu putea controla nebuniile soţului, voia să-şi controleze cât de bine putea propria imagine.
Cel mai greu i-a fost, însă, să facă asta după pierderea lui JFK. Cu atât mai mult cu cât a fost nevoită să-şi crească singură copiii, pe Caroline, care avea aproape 6 ani, şi pe John Jr., de 3 ani. În conversaţiile purtate cu doi preoţi după asasinarea lui JFK, Jackie vorbeşte despre disperarea la care ajunsese, contemplând chiar ideea suicidului. Astfel, într-o scrisoare adresată preotului irlandez Joseph Leonard, ea şi-a mărturisit furia împotriva lui Dumnezeu. La rândul lui, preotul Richard McSorley, intervievat fiind de Thomas Maier pentru tomul The Kennedys: Americas Emerald Kings, a spus că Jackie l-a întrebat dacă „Dumnezeu ar despărţi-o de soţul ei dacă s-ar sinucide...“. Când părintele i-a explicat poziţia bisericii asupra actului suicidal, Jackie s-a retras spunând că n-ar face asta niciodată, dar că o doboară singurătatea.
Aristotle Onassis şi Jackie Kennedy
Ulterior, chiar a avut puterea să depăşească acea dramă, reinventându-se ca soţia magnatului grec Artistotel Onassis, cu care s-a măritat în 1968 (la moartea lui, în 1975, acesta i-a lăsat 20 de milioane de dolari). A încercat să le fie alături copiilor: lui Caroline, acum în vârstă de 59 de ani, şi lui John Jr, care a murit, însă, într-un accident de avion, în 1999, la 5 ani de la moartea ei. Şi, finalmente, Jackie a găsit iubirea încă o dată alături de comerciantul de diamante Maurice Tempelsman, cel care i-a stat alături până la decesul ei din cauza cancerului în 1994. Cu toate acestea, anii petrecuţi la Casa Albă, care au intrat în mitologie şi cu ajutorul ei, au rămas pentru ea cei mai frumoşi din viaţa sa. „Mulţi dintre prietenii ei spun că l-a iubit pe JFK fiindcă el a făcut totul posibil!“
Celelalte femei
Protejat de stuff-ul său, JFK ascundea multe în spatele acestui zid. „Era consumat aproape zilnic de aventuri sexuale“, spune jurnalista Seymour Hersh.
Judith Exner
Ea ar fi fost un cadou din partea gangsterului Sam Giancana pentru preşedintele american, bruneta pretinzând ulterior că a făcut un avort după ce a rămas însărcinată cu copilul lui JFK.
Marilyn Monroe
Potrivit lui Hersh, instabilitatea emoţională a vedetei a constituit o continuă ameninţare pentru Casa Albă, totul culminând cu moartea ei după o supradoză de medicamente, în 1962.
Mary Pinchot Meyer
Cumnata prietenului preşedintelui, Ben Bradlee, a scris totul despre aventura ei la Casa Albă în jurnalul său. Lucru dezvăluit ulterior de Bradlee însuşi. Curios este că Mary a murit în 1964 într-un asasinat care a rămas un caz nerezolvat de poliţie.
Mimi Alford
Ea s-a îndrăgostit nebuneşte de preşedintele pe care îl găsea „magnetic“, deşi a înţeles că acesta nu căuta o relaţie care să-i înlocuiască mariajul cu Jacqueline.
Foto: Guliver/Getty Images/Rex Features