Jeff Bezos, geniul cu viaţă dublă. Cum a ajuns să formeze un cuplu cu soţia celui mai bun prieten

20 septembrie, 2020
1 jeff jpg jpeg

Cel mai bogat om din lume, CEO-ul Amazon, are un traseu personal surprinzător, pe măsura averii lui de 188 de miliarde de dolari.

Pentru cei care cred că figurile din topul Forbes al celor mai bogaţi antreprenori vin la pachet cu o viaţă searbădă, trăită în obsesia pentru muncă şi ban, Jeff Bezos e aici să îi contrazică şi să pună sare şi piper peste ceea ce ar putea fi o simplă poveste despre una dintre cele mai străluci­te cariere în domeniul tehnologiei. Născut în Albuquerque, crescut în Houston şi mai târziu în Miami, Jeffrey Preston Jorgensen pe nume­le lui din certificatul de naştere, azi în vârstă de 56 de ani, a absolvit summa cum laudae în 1986 secţia de inginerie electronică şi IT a prestigioasei Universităţi Princeton. Pentru mama lui, n-a fost neapărat un copil planifi­cat: Jacklyn Gise era doar o liceeană de 17 ani când l-a născut, iar tatăl lui, Ted Jorgensen, avea un magazin de biciclete. Un copil venit prea devreme se pare că a dăunat căsniciei lor, astfel că divorţul a survenit rapid, Jacklyn re­căsătorindu-se cu imigrantul cubanez Miguel Bezos, care l-a adoptat pe Jeff, de unde nume­le lui de azi. Alături de noua lui familie, Jeff s-a mutat în locurile unde Miguel lucra ca inginer. În Miami, bunăoară, a făcut liceul, lucrând în paralel la McDonald’s pentru bani de buzunar. Inteligenţa lui peste medie era, însă, cât se poate de evidentă pentru toţi colegii şi pro­fesorii, Jeff absolvind liceul cu cea mai mare medie şi declarând atunci că visul lui este să creeze un parc virtual global. Ceea ce s-ar pu­tea spune că a reuşit...

Remarcat de companii drept un student eminent, pentru Bezos n-a fost o problemă găsirea unui job. Din contră: problema era ce să aleagă din ofertele primite în domeniul telecomunicaţiilor. Dar, după ce a lucrat pen­tru Fitel, avansând rapid pe funcţia de director de dezvoltare, a migrat în domeniul bancar, lucrând pentru D.E. Shaw &Co., unde a ajuns vicepreşedinte înainte să împlinească 30 de ani. Era limpede că omul e un geniu.

Tot atunci, în 1993, a luat şi decizia istorică de a înfiinţa o librărie online. După ce lucruri­le au fost puse pe şine, şi-a dat demisia de la D.E. Shaw & Co. şi a fondat oficial Amazon în garajul lui, pe 5 iulie 1994 - având şi o infuzie de capital de 300.000 de dolari de la părinţii lui. Şi da, numele companiei vine de la râul din America de Sud, pentru că este o sursă de viaţă şi începe cu prima literă a alfabetului, precum începutul unei noi ere. Încrezător în eextinde­rea internetului, a prezis că Amazon va de­trona Barnes & Nobel, care domina fizic piaţa vânzării de carte. Dar asta nu era de ajuns. În 1998, Bezos a diversificat oferta Amazon cu secţiunile de muzică şi filme şi alte produse. N-a fost, însă, un drum uşor. În  2002,com­pania a fost la un pas de faliment, Bezos fiind nevoit să impună concedieri de 14% din perso­nal. Dar chiar anul următor şi-a revenit ca de pe o trambulină, reuşind să facă un profit de 400 de milioane de dolari. Iar după ce în 2007 a lansat Kindle, device-ul pentru cărţi electro­nice, ascensiunea lui financiară nu a mai fost oprită de nimic, în paralel implicându-se şi în alte business-uri, cum ar fiachiziţionarea The Washington Post.

Până aici am vorbit despre profesie, ne­glijând viaţa personală. Bezos s-a căsătorit  în 1993 cu autoarea de romane MacKenzie Tuttle, pe care o cunoscuse cu un an în urmă la compania la care lucra şi el atunci, D.E. Shaw. Nimic mai firesc, cei doi începând o viaţă de familie de succes şi devenind părinţii a patru copii. Anul trecut, pe 9 ianuarie 2019, ca din senin, venea, însă, lovitura: după 26 de ani de mariaj, Bezos şi MacKenzie îşi anunţau divorţul pe Twitter după... o lungă perioadă de separare. Deci lucrurile erau în realitate putre­de de multă vreme în familia magnatului. Ră­masă la divorţ cu doar vreo 25% din averea lui, MacKenzie ar fiputut ficonsiderată aproape o perdantă, având în vedere că sunt şi 4 copii la mijloc. Asta dacă nu avem în vedere averea omului: perdanta, aşadar, a plecat cu nu mai puţin de 35 de miliarde de dolari.

La câteva ore după ce au postat anul trecut anunţul divorţului, National Enquirer făcea dezvăluirea: Jeff Bezos avea o amantă, chiar una cunoscută la americani, care prezentase ştiri la un post TV, Lauren Sanchez, iar bom­ba venea la pachet cu informaţia că deţineau SMS-uri hot trimise de Lauren, dar şi... poze în care Bezos îşi expunea organele genitale pentru ochii ei pofticioşi. Figura celui mai de succes om de afaceri se descompunea brusc în ochii publicului. Cu atât mai mult cu cât acesta s-a implicat în luptă, afundân­du-se, practic, într-o tele­novelă. În februarie anul trecut, Bezos scria că Nati­onal Enquirer l-a şantajat, cerându-i bani pentru a nu publica pozele cu el gol... Dar cum ajunseseră aceste intimităţi în posesia altor per­soane? O variantă conspiraţionistă este că Bezos de­venise ţinta guver­nului saudit pentru criticile la adresa lor publicate în The Washington Post. A doua variantă deja complică lucrurile incredibil: amanta ar fitrimis selfie-urile lui nud către fratele ei, care le-ar fivândut celor de la National Enqui­rer. Aşadar, e posibil ca Bezos să fifost trădat chiar de amanta al că­rei corp susţinea că îl obsedează în atâtea SMS-uri.

Asta deşi Laura Sanchez avea la rân­dul ei o viaţă împlinită. Cel puţin financiar. Era căsătorită cu unul dintre cei mai apreciaţi agenţi de talente de la Hol­lywood, Patrick Whitesell, cu care are doi copii şi care îi era bun prieten lui Bezos. Fap­tul că şi ea era căsătorită nu a făcut decât să înteţească pasiunea pe care şi-au trăit-o prin hoteluri din Beverly Hills şi în avioane private. De fapt, aşa a şi descoperit soţia lui adevărul. A dat peste un formular standard în care erau trecuţi pasagerii unui private jet cu care că­lătorise Jeff: doar el şi Laura Sanchez, care se puteau astfel desfăta în linişte cu sexnebun la înălţime. „Nu-ţi face griji dacă va trebui să deschidem o paraşută”, i-a scris el încins. „Vom sări împreună cu aceeaşi paraşută!”

În culise, scandalul trebuie să fi fost teribil de jenant, dat fiindfaptul că mogulul şi soţia lui petreceau chiar vacanţe împreună cu cea­laltă familie: Lauren, soţul Patrick şi copiii lor. Dintre toţi, cel mai şocat a fost bietul agent hollywoodian, care nu avea nici cea mai mică idee că soţia îl trăda constant pe unde apuca. Mariajul lor s-a sfârşit tot cu un divorţ. Acum s-a aşternut din nou liniştea peste numele lui Bezos, care se reface după un scandal aşa cum nu şi-a închipuit vreodată că va trăi. Titlurile din presă au revenit mai aproape de zona lui de confort: „Averea lui Bezos ar fidepăşit 200 de miliarde de dolari dacă nu ar fidivorţat”. Dacă... Şi, ce-i drept, o întrebare rămâ­ne: dacă presa nu afla despre infide­litate, oare Bezos ar fidivorţat? Sau ar fifost genul care şi-ar ficonti­nuat viaţa în minciună, evitând valurile divorţului?



Recente pe Ok! Magazine

Violeta Bănică, fiica Andreei Marin, pe podiumul de modă la gala Nu există nu se poate   Facebook (9) jpg
Andie MacDowell la Cannes, 2023, Getty (5) jpg
Miss Universe Argentina PNG
Gest tandru între Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu la gala Nu există nu se poate   Insta (3) jpg
Oana Mosneagu si Vlad Gherman au stabilit data nuntii   Instagram (8) jpg
FotoJet Rafa și Nole jpg
Roxana Ciuhulescu la gala Nu există nu se poate     Foto Mihai Solovastru Photography (1) jpg
FotoJet Gala Andreea jpg
Sharon Osbourne, Profimedia (3) jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck la premiera This is me now, Profimedia (7) jpg
Carmen Iohannis in alb la Seul la intalnirea cu comunitatea romaneasca   Administratia Prezidentiala (1) jpg
Riley Keough jpg
FotoJetBeckhams (1) jpg
Rebel Wilson   Instagram (2) jpg
FotoJetAnca jpg
monica tatoiu ea png
Carmen Iohannis și Klaus Iohannis la Cimitirul Național din Seul din Coeea de Sud   Administrația Prezidențială (9) jpg
Împăratul aztec Moctezuma al II lea și urmașa lui, Blanca Barragan Moctezuma   Profimedia jpg