Marilyn, Elvis şi Elizabeth Taylor. Războaiele ”top secret” ale moştenirilor VIP

4 iunie, 2016
VARIOUS jpeg

Pentru averile câtorva staruri cu greutate se duc lupte în surdină, departe de ochii lumii. OK! îţi prezintă culisele unora dintre cele mai grele conflicte financiare din lumea celebrităţilor.

Marilyn Monroe - 27 milioane $

image

Vorbim de un caz foarte interesant de admi­nistrare a moştenirii, fiindcă Marilyn n-a avut copii. Şi nici soţ, la momentul decesului. Mai mult, în ciuda extraordinarei faime, nu aduna­se o avere de invidiat, iar valoarea ei incredibil de mică de-atunci şochează azi: când a murit, în 1962, Monroe valora 370.000 $, care în anii 2000 ar însemna circa 2 milioane şi ceva. Aşa se face că în testamentul ei întâlnim sume precum cea de 10.000 de dolari, lăsată surorii vitrege, Bernie Miracel. 50.000 de dolari i-au revenit secretarei personale, May Reis. O altă sumă a plecat spre psihoterapeuta ei, Marianne Kris. Cu 100.000 de dolari a dispus înfiinţarea unui fond care să asigure traiul mamei ei, Gladys Baker. În fine, restul averii şi mai ales mobilierul, garde­roba, obiectele personale şi drepturile de autor din filme le-a lăsat profesorului ei de actorie, Lee Strasberg şi soţiei acestuia, Paula, ei fiind un fel de părinţi adoptivi pentru Marilyn. Strasberg a murit în 1982, lui supravieţuindu-i cea de-a doua lui soţie, Anna – care, deşi n-a avut, în fapt, legă­tură cu Marilyn, s-a trezit a fi moştenitoarea ei.

Important este, însă, că doamna Strasberg s-a priceput de minune să administreze averea – şi că ei i se datorează sporirea încasărilor de pe urma numelui lui Marilyn. Anna a trecut prin nesfârşi­te procese intentate celor care au dorit, de-a lun­gul timpului, să exploateze de capul lor imaginea lui Marilyn. Ea a apelat la CMG Worldwide (o companie specializată în administrarea averilor celebrităţilor decedate) ca să se ocupe de licenţa mărcii Marilyn Monroe, sub care se comerciali­zează orice produs ce beneficiază de imaginea ei. Şi aşa au început să curgă contracte pe sume fru­moase, cu companii ca Mercedes Benz, Coca-Cola ori branduri de parfumerie, îmbrăcăminte, pape­tărie. E drept, Anna a făcut şi paşi discutabili. De exemplu, Marilyn a vrut ca unele dintre rochiile ei celebre să revină unor colegi de breaslă. Doam­na Strasberg, în schimb, le-a vândut prin casa de licitaţie Christie’s, obţinând 1 milion de dolari doar pe rochia purtată de Monroe când i-a cântat „La mulţi ani!“ preşedintelui J.F.K.

Lee Strasberg şi Anna Strasberg

Ulterior, Anna a vândut drepturile de adminis­trare a imaginii lui Monroe către Authen­tic Brands Group, care, după un îndelungat proces, s-a izbit în 2012 de o decizie legală nemiloasă: drepturile post-mortem din pu­blicitate nu mai intră în aria testamentară a vedetei, legea din statul California stabilind asta pentru toate celebrităţile care au murit înainte de 1 ianuarie 1985. Ei bine, în ciuda acestei prevederi, administratorii averii ei se luptă acum în justiţie cu Avela, o compa­nie care comercializează, printre altele, şi produse cu imaginea lui Monroe. Iar bătălia se dă pe linia fină dintre drepturile din pu­blicitate şi conceptul de marcă înregistrată. Iar punctul de vedere al judecătorului Ka­therine Polk Failla, care se ocupă de proces, este cât se poate de pertinent: „Doar fiindcă imaginea lui Marilyn îi aparţine acum ori­cui şi a intrat în domeniul public nu înseam­nă că cei care îi administrează averea nu se pot prevala de dreptul mărcii înregistrate“. Un caz interesant pentru avocaţii speciali­zaţi în acest domeniu, care poate naşte un precedent istoric în justiţia californiană.

Walt Disney - 400 milioane $

image

Premiul pentru cea mai murdară bătălie pentru moştenire pleacă spre Dosarul Disney! Ce ironic – pentru un om care a creat cele mai frumoase desene animate! Ei bine, închipuiţi-vă că prin 2014, la aproape 50 de ani de la moartea maestrului, nepoţii lui gemeni, Brad şi Michelle (copiii mezinei lui Walt, Sharon), încă se mai luptau pentru a obţine controlul averii – după un şir de procese cu acuzaţii de incompetenţă mentală şi chiar incest!

Elizabeth Taylor

image

Şi Elizabeth Taylor Trust, administrat de cei patru copii ai actriţei, s-a aflat anul trecut într-un conflict cu casa de licitaţii Christie’s, pentru vânzarea diamantului Taj Mahal, în valoare de 8,8 milioane de dolari, primit de actriţă de la Richard Burton. Bătălia s-a aprins când cumpărătorul anonim a returnat bijuteria, spunând că n-a aparţinut, aşa cum se credea, soţiei unui împărat din secolul al XVII-lea, care a domnit peste Imperiul Mughal.

Elvis Presley - 300 milioane $

image

După ce a murit în 1977, averea Regelui Rock’n’Roll i-a revenit tatălui Vernon Presley şi fiicei lui Elvis, Lisa Marie Presley. La rândul său, Vernon (care a murit în 1979) a numit prin testament trei co-executori ai averii: Banca Naţională de Comerţ din Memphis, prin care El­vis îşi derulase toate afacerile, Joseph Hanks, contabilul Regelui, şi Priscilla Beaulieu Pres­ley, cea care-i fusese soţie până în 1973. Iar cum Hanks s-a retras de bunăvoie în 1990, imperiul Presley a continuat să fie adminis­trat, în principal, de două mâini de fier: cea a Priscillei şi cea a fiicei Lisa Marie. Iar femeile cele mai importante din viaţa lui Elvis chiar au ştiut să conserve şi să sporească moştenirea Re­gelui. Deşi n-a fost uşor. Cum nu e nici acum.

Lupta pentru apărarea veniturilor aduse de numele Regelui Rock’n’Roll este una necontenită. Chiar la începutul lunii martie, Priscilla – prin Elvis Presley Enterprises Inc., com­pania care administrează averea lui Elvis – a dat în judecată un cazinou din Las Vegas (patria în care Regele a triumfat cu seria de concerte din 1970), fiindcă deţine obiecte care i-au aparţinut artistului. Priscilla încearcă, astfel, să recupereze costume de sce­nă, bijuterii şi scrisori ale lui Presley – mai exact, sute de obiecte pe care le-a împrumutat resortului Westgate, pentru a dezvolta atracţia turistică „Graceland Presents Elvis“. Odată expoziţia în­cheiată, resortul a tăcut mâlc când a trebuit să restituie preţioa­sele exponate, pe care le-a făcut nevăzute. Nevăzute la propriu, căci Priscilla s-a trezit efectiv că i s-a tăiat accesul la camera video care supraveghea exponatele. Sună a scenariu de film, nu-i aşa?

Dar asta nu e tot! Cilla se luptă şi cu Sony (mai exact o com­panie subsidiară din Germania, acolo unde Elvis a făcut armata), cerându-i socoteală în privinţa veniturilor din exploatarea muzicii lui Elvis. Fiindcă vechea înţelegere cu compania, semnată în anii ’70 de Presley şi managerul lui, Colonelul Parker, nu mai poate fi valabilă azi, în era digitală a iTunes-ului. Atunci, Presley a obţinut 2,8 milioane de dolari, iar Colonelul 2,6 milioane (da, atât de bine manipula situaţia Parker!). Acum, însă, vorbim de o extensie digitală a copyright-ului, iar Cilla duce acest război în tribunal de patru ani. Şi nu renunţă!

Jimi Hendrix - 80 milioane $

image

Pare greu de crezut, dar zeul rock a murit în 1970, iar familia sa a făcut pace în privinţa banilor lui abia anul trecut! Iniţial, bătălia principală a fost dusă de tatăl lui, Al – care s-a luptat cu casele de muzică şi a câştigat. Dar după moartea lui Al în 2002, el a lăsat majoritatea averii fiicei lui adoptate, Janie. Iar fratele lui Jimi, Leon, şi copiii acestuia s-au simţit nedreptăţiţi şi au apelat la justiţie. De altfel, Leon începuse conflictul legal cu Janie încă de la moartea lui Jimi. În august 2015, clanul Hendrix a arborat, însă, steagul păcii printr-o înţelegere în afara tribunalului.

James Brown - 100 milioane $

image

Tatăl muzicii soul a murit în 2006, la 73 de ani, iar situaţia averii lui nu e nici acum clară! În testament, artistul a specificat că vrea ca o parte din bani să fie investiţi în educaţia nepoţilor lui, iar restul să fie cheltuiţi pentru educaţia copiilor defavorizaţi din statele americane Georgia şi South Carolina – cu specificaţia că orice altă rudă a fost trecută cu vederea intenţionat. Cum era de aşteptat, soţia Tomi Rae Hynie şi copiii au contestat testamentul şi au obţinut jumătate de avere, dar decizia nu e finală, fiindcă acum se discută autenticitatea mariajului lui Tomi Rae cu Brown. În plus, producătorul muzical Jacque Hollander, care a lucrat cu James Brown, a contestat hotărârea, susţinând testamentul original.

Text: ioana alina avram; foto: guliver/gett y images/rex features/splash news, arhiva adh



Recente pe Ok! Magazine

Usha Vance si JD Vance colaj GettyImages jpg
Ivanka Trump si Jared Kushner vs Audrey Hepburn GettyImages 2195012244 jpg
Melania și Donald Trump, Profimedia (6) jpg
Lauren Sanchez și Jeff Bezos Foto Profimedia (4) jpg
Nicole Kidman și Keith Urban, Getty (1) jpg
Ivanka Trump Foto Profimedia (4) jpg
Melania și Donald Trump la inaugurare profimedia 0955701946 jpg
Joe Lando și Jane Seymour Dr Quinn 2 profimedia 0565028332 jpg
Ivanka Trump, Elon Musk, Profimedia (1) jpg
FotoJet Monica jpg
Radu Bucălae și soția lui Alexandra foto Antena 1 (1) jpg
Melania Trump învestire GettyImages 2194756378 jpg
Ben Affleck cu fiul său și noul cățel, Profimedia (3) jpg
Tom Cruise jpg
Adrian Vancica   Studio Andrei Vancica foto Alex Damian 20 jpg
Diana Bulimar și logodnicul ei Radu Foto PR Antena 1 RAP01297 (4) jpg
jessica  alba plaja mexic profimedia jpg
Ivanka Trump, fericită de revenirea la Casa Albă, Instagram (2) (1) jpg