Mel Gibson, eroul răzvrătit de la Hollywood

28 mai, 2017
1 mel gibson png png

Patru decenii de carieră, din care n-au lipsit filme care au intrat în istoria cinemagrafiei mondiale datorită succesului lor răsunător la box office. Dar viaţa privată a starului hollywoodian bate orice film de acţiune care l-a avut ca protagonist. Dependenţa de alcool şi droguri, violenţa domestică şi comportamentul lui homofob, antisemit, rasist şi misogin merită cu prisosinţă un prim-plan revelator.

„După mai bine de 20 de ani de căsnicie, am început să am o vagă idee despre ce-şi doresc femeile. Şi cred că răspunsul e o conversaţie bună şi ciocolată.“

În preajma aniversării lui de anul acesta (de pe 3 ianuarie), Mel Gibson (61) a primit un cadou nesperat, fiind denumit, la Hollywood International Film Festival, Regizorul Anului, pentru filmul Hacksaw Ridge (2016), care i-a şi adus o nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun regizor. Recunoaşterea meritelor sale este cu atât mai importantă cu cât ea vine după o pauză regizorală de zece ani. De fapt, au fost zece ani în care toate uşile i-au fost închise etanş la Hollywood, din cauza neseriozităţii de care a dat dovadă ca actor şi regizor constant ameţit de aburii alcoolului şi, mai ales, a declaraţiilor lui jignitoare care-au ajuns la urechile mai-marilor din industrie. Susţinut de „fratele de suferinţă“ Robert Downey Jr., un fost dependent de droguri care-a fost şi el scos pe tuşă o perioadă dureros de lungă, Gibson a primit şansa de-a reveni în branşă în 2016, când a şi lansat Hacksaw Ridge. „Scriu neîncetat. Am tot timpul o poveste în minte“, recunoaşte regizorul. Şi datorită succesului obţinut cu acest film, nume importante din domeniu sunt dispuse din nou să lucreze cu una dintre cele mai mari, dar şi mai controversate celebrităţi din Cetatea Filmului.

După o pauză de zece ani, Mel s-a întors la Hollywood, apelând la aliaţii săi - rugăciunea, terapia şi consilierea.

Cu un total de şapte pelicule regizate până-n prezent, 21 de filme produse şi nu mai puţin de 54 de roluri jucate în cele patru decenii de carieră, starul îşi justifică cu vârf şi îndesat statutul de superstar hollywoodian şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din industria cinematografică americană (cu o avere care depăşea 800 de milioane de dolari înainte de divorţ!). Iar la asemenea apelative, mai putem adăuga lejer superlative care-i definesc atuurile fizice evidente şi farmecul incontestabil. De fapt, suntem dispuşi să-i trecem cu vederea până şi ieşirile regretabile care i-au pătat imaginea ani de-a rândul şi asta numai de dragul impresiei pe care ne-a lăsat-o în filme precum Braveheart (1995), What Women Want (2000) şi Mad Max (1979).

În momentul în care a fost promovat pentru prima data pe piaţa internaţională, se spunea că Mel Colmcille Gerard Gibson (numele lui din acte) ar fi australian, însă nici vorbă de aşa ceva! Este american get-beget, născut (pe 3 ianuarie 1956) şi crescut în New York. E-adevărat că la 12 ani s-a mutat cu întreaga familie în Australia, însă motivul a fost cât se poate de personal. Tatăl lui, Hutton Gibson, a suferit un accident grav la locul de muncă şi a fost pensionat pe caz de boală. Recompensat cu o sumă colosală pentru acele vremuri (150.000 de dolari) în urma suferinţelor îndurate, Gibson Sr. a decis relocarea întregii familii. Adevăratul motiv? Cel mai probabil a fost vorba de încercarea reuşită a lui Hutton de a-i scăpa pe fiii săi mai mari de război. Părăsind ţara, aceştia n-au mai fost înrolaţi în armată după declanşarea războiului din Vietnam. „Nu mă consider nici american, nici australian, ci mai de grabă un hibrid perfect…“, conchide Mel. Al şaselea dintre cei 11 copii ai familiei Gibson (Mel are cinci surori şi cinci fraţi) a urmat o şcoală catolică în Sydney, care era destinată exclusiv băieţilor, după care a primit o bursă la Facultatea de Film. N-a fost vorba despre o dorinţă arzătoare de-a lui de-a deveni actor (dimpotrivă, el se visa chef sau jurnalist), ci pur şi simplu despre intenţia uneia dintre surorile lui, care-i intuise talentul, de-a face actor din el. Şi norocul s-a ţinut scai de Mel. Cel puţin pe plan profesional. La scurt timp după absolvire, a câştigat primul său rol principal într-un film. Şi nu unul oarecare, ci un blockbuster australian, Mad Max (1979), care avea să-i ducă buhul şi-n Hollywood. Însă, parţial dezinteresat de şansa pe care a primit-o, actorul la început de drum nici măcar nu şi-a bătut capul să se pregătească intens pentru primul său rol important. De fapt, chiar în seara dinaintea începerii filmărilor, Mel a avut o răfuială într-un bar local, care l-a învineţit binişor. Tot răul spre bine, totuşi, pentru că imaginea şifonată i-a prins de minune pe platoul de filmări, fiind exact look-ul pe care şi-l dorea regizorul George Miller pentru personajul lui.

image

. În 1985, a primit primul său milion de dolari, salariul pentru Mad Max: Beyond Thunderdome, partea a treia a faimoasei serii de succes. Iar Lethal Weapon l-a făcut cu adevărat vedetă în Statele Unite. De fapt, filmul de acţiune din 1987 a fost atât de bine primit de publicul de peste Ocean, încât au urmat încă trei părţi de un succes asemănător, în ’89, ’92 şi ’98. După ce a dovedit tot ce-a avut de dovedit ca erou al filmelor de acţiune, Mel a schimbat puţin registrul începând cu 1990. „Vreau să încerc orice gen cinematografic posibil“, şi-a explicat el implicarea în tragedia Hamlet sau în comedii precum Bird on a Wire şi Air America. După ce şi-a făcut mâna ca regizor cu The Man Without A Face, mâna ca regizor cu The Man Without A Face, în 1993, Gibson a dat lovitura cu Braveheart (1995), câştigătorul a cinci Oscaruri, printre care şi premiul pentru Cel mai bun film. 2000 a fost un an îndeosebi prosper pentru actor, având în vedere că trei dintre filmele în care a apărut – The Patriot, Chicken Run şi What Women Want – au înregistrat încasări de peste 100 de milioane de dolari. Iar în 2004 a realizat unul dintre cele mai controversate proiecte cinematografice din toate timpurile, The Passion of the Christ. Mel a contribuit din plin la scenariu, a produs şi regizat pelicula vorbită în limbi complet necomerciale precum latina, un dialect sirian şi ebraica.

Mai mult, a finanţat producţia din banii lui (25 de milioane de dolari la număr!), fiind proiectul de suflet al actorului care este, în mod surprinzător, un catolic practicant. „Cred în Dumnezeu cu toată fiinţa mea. Şi îi mai cer ajutorul din când în când…“, recunoaşte acesta. Iar Dumnezeu pare să-i mai şi răspundă la rugăminţi, deoarece Gibson a scos un profit absolut surprinzător cu acest film – peste 125 de milioane de dolari în primele cinci zile de difuzare, depăşind astfel recordul deţinut chiar şi de The Lord of the Rings: The Return of the King. De fapt, controversata peliculă l-a făcut multimilionar pe regizor, The Passion of the Christ devenind cel mai de succes film din toate timpurile! Şi după ce a dat asemenea lovitură, culmea!, au urmat cei zece ani în care toţi dintre cei cu putere de decizie în Cetatea Filmului i-au întors spatele.

Ce s-a întâmplat mai exact, ce-a declanşat furia nebună care-a pus stăpânire pe el şi l-a transformat în persona non grata chiar acolo unde se simţea cel mai bine, pe platoul de filmare? „Hollywood-ul este o fabrică, iar noi suntem doar o mică parte din mecanism. Dacă ne stricăm, suntem înlocuiţi, e simplu“, a încercat chiar el un răspuns. Şi ce l-a „stricat“ pe el? În primul rând, alcoolul. „Beau de la 13 ani“, spune fără ocolişuri. „Alcoolismul este des întâlnit în familia mea. Dar există oameni care reuşesc să se lase de băut şi ăsta-i un adevărat miracol!“, a continuat cel care obişnuia, în timpul filmărilor de la Lethal Weapon 2, să bea cinci beri la micul dejun. În al doilea rând, nici diagnosticul de tulburare bipolară, primit în urmă cu câţiva ani, nu i-a făcut viaţa mai uşoară. „Am avut parte de momente de maximă fericire, dar şi de nişte prăbuşiri catastrofale… Am aflat recent că sunt maniaco-depresiv“, a spus lucrurilor pe nume în 2002. Pe un asemenea fond instabil, a venit şi despărţirea de cea care a fost unica soţie din viaţa lui – şi asta timp de 26 de ani! – Robyn Denise Moore. De fapt, divorţul de mama a şapte dintre cei nouă copii ai săi a fost triggerul care a declanşat un şir parcă nesfârşit de momente controversate marca Mel Gibson. Odată cu separarea de Robyn – pe care a luat-o de soţie în 1980, în plină ascensiune profesională, şi care i-a luat apoi jumătate de avere la divorţ, însumând peste 400 de milioane de dolari! – a început şi decăderea superstarului. În 2006 (adică anul în care s-a separat de soţie), a fost prins beat la volan. Şi, de parcă asemenea ştire nu era de-ajuns pentru tabloidele aflate permanent în căutarea senzaţionalului, Gibson le-a oferit acestora un subiect şi mai consistent.

Şi-a descărcat nervii pe poliţistul James Mee care l-a oprit în trafic şi a avut îndrăzneala să-l aresteze. „Nu înţelegi, viaţa mea s-a sfârşit! Robyn mă părăseşte. Sunt distrus!“, i s-a plâns ofiţerului de poliţie. Neimpresionat de problemele faimosului şofer, agentul de circulaţie n-a dat semne că-l iartă pentru depăşirea vitezei legale şi conducerea sub influenţa alcoolului. Dimpotrivă, l-a dus la secţie pentru a răspunde în faţa legii. Iar a doua zi, presa din întreaga lume a redat ad litteram comentariile antisemite ale lui Gibson la adresa ofiţerului evreu, care a avut nenorocul să fie pe tură în acea zi şi să aibă de-a face cu recalcitrantul star hollywoodian. „Nenorociţii de evrei! Ei sunt responsabili pentru toate războaiele din lumea asta!“, a ţipat actorul în timp ce încerca să se opună arestării.  Sub presiunea publicului care n-a apreciat deloc atacul pornit de Mel împotriva poliţistului şi sfătuit, cel mai probabil, de o armată întreagă de oameni de comunicare care încercau din răsputeri să-i salveze cariera lui Gibson, vedeta şi-a cerut scuze în mod public pentru  „comportamentul revoltător“ şi a explicat cum comentariile lui „au ieşit la suprafaţă într-un moment de nebunie“. La scurt timp după episodul regretabil, Mel a fost eliberat condiţionat, după care s-a internat într-o clinică de reabilitare pentru a-şi trata dependenţa de alcool.

image

Întreaga viaţă i s-a schimbat în 2006. Cu toate că actele de divorţ au fost depuse de Robyn abia în aprilie 2009 – adică la o lună de când apăruseră în presă imagini cu actorul şi o femeie misterioasă distrându-se împreună la plajă! – prăbuşirea lui Mel începuse deja de trei ani. După ce s-a descoperit infidelitatea actorului, s-a aflat şi identitatea „celeilalte femei“ – pianista Oksana Grigorieva, de fapt amanta pe care Mel o avea de trei ani şi cu care a şi făcut un copil, pe Lucia, în octombrie 2009. După încheierea mariajului său, Gibson şi-a continuat idila cu frumoasa artistă rusoaică. Dar ceea ce părea o înduioşătoare poveste de dragoste n-a fost de fapt decât o aventură fără happy end. Mai mult, cei doi iubiţi şi-au luat „Adio!“ în cel mai scandalos – şi, de ce nu?!, public – mod cu putinţă. Ea l-a acuzat pe el de violenţă fizică şi verbală, iar el a făcut-o pe mama copilului său cum i-a venit la gură. Au declarat oficial că s-au despărţit în aprilie 2010, când au şi obţinut fiecare ordin de-a păstra distanţa unul faţă de celălalt. Şi asta n-a fost tot! O fi fost bietul superstar păcălit de o rusoaică frumoasă, care n-a refuzat nici banii şi nici faima pe care i le-a adus asocierea cu el, însă nici el n-a fost uşă de biserică. De fapt, şi-a dat arama pe faţă într-o serie de înregistrări telefonice cu Oksana, pe care a ameninţat-o şi-a agresat-o verbal. „Dacă o să fii violată de un grup de negrotei, să ştii că o să fie vina ta!“, i-a răcnit acesteia într-un acces de furie.

Parcă am vrea şi acum, spre binele lui, să nu dăm crezare tuturor celor relatate în amănunt de publicaţiile de scandal şi să-i urmăm sfatul („Nu credeţi niciodată tot ce auziţi, ci doar jumătate din ceea ce vedeţi“), dar subiectul e prea serios pentru a fi tratat în glumă. Scandalul s-a stins într-un final în privat, unde s-au şi stabilit şi plătit daunele financiare inerente, însă alte conflicte, parcă şi mai aprige, i-au luat locul. „N-am reuşit să-mi păstrez echilibrul aşa cum ar fi trebuit şi am avut ceea ce se numeşte o cădere nervoasă“, a admis la finele anului trecut. Reflectând şi prin 2003 la viaţa lui, Mel a recunoscut că s-a aflat chiar în pragul sinuciderii atunci când avea vreo 35 de ani şi îl cuprinsese o disperare cruntă. Tot el ne dă de înţeles că şi-a găsit ulterior salvarea cu ajutorul religiei. În plus, n-a stricat nici c-a reuşit să-şi refacă şi viaţa amoroasă alături de o jună frumoasă, fosta campioană la echitaţie Rosalind Ross, cu 34 de ani mai tânără decât el. „Vârsta e doar un număr, iar noi doi ne distrăm de minune împreună!“, şi-a apărat actorul idila cu tânăra de 26 de ani, care-a devenit, la începutul anului, mama celui de-al nouălea copil al superstarului. „Dumnezeu decide numărul nostru de moştenitori, nu noi.“ Şi tot El trebuie să fi pus umărul şi la redresarea profesională a lui Gibson, care pregăteşte urmarea filmului The Passion of the Christ, denumită, deloc întâmplător, The Ressurection (Învierea).

image

Foto: Guliver/ Getty Images, Splash News, Rex Features, privateislandsmag.com



Recente pe Ok! Magazine

Iuliana Tudor (2) jpg
Nicole Kidman întinerită, GettyImages (1) jpg
Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
Dan Grecu a murit   COSR 2 Marius Urzică jpg
Jennifer Garner si Ben Affleck profimedia 0880706932 jpg
Cosmina Păsărin, Alin Gălățescu, Magda Coman, Camelia Șucu la Voices of Disability   PR jpg
White Brunch jpg
Cindy Crawford în Mexic, Profimedia (2) jpg
Ana Bodea JPG
FotoJet Ben (1) jpg
banner cristina cioran png
Donald Trump Jr  și Kimberly Guilfoyle, GettyImages (3) jpg
Iulia Vântur în roșu jpg
Salma Hayek și François Henri Pinault,  GettyImages (4) jpg
Roxana Ciuhulescu jpg
Blue Ivy Carter, fiica lui Beyonce si a lui Jay Z   profimedia 0944940833 jpg
Donald Trump și Jill Biden, GettyImages (4) jpg