O mexicancă vrea să reabiliteze imaginea strămoșului ei, Împăratul aztec Moctezuma al II-lea
Ultimul conducător independent al Imperiului aztec n-a fost un om slab și aservit coloniștilor spanioli și tocmai asta vrea să demonstreze urmașa sa, Blanca Barragán Moctezuma, după secole în care numele i-a fost ponegrit pe nedrept.
Se spune că Împăratul aztec Moctezuma al II-lea avea un număr mare de soții și concubine, precum și fii și fiice, care, potrivit unor cifre, ar fi putut fi mai mult de 150 la sosirea lui Hernán Cortés în Mexic-Tenochtitlán. Cu toate acestea, cifra variază în funcție de sursă și nu este posibil să se știe câți descendenți are astăzi. În ciuda acestui fapt, Montezuma a avut câțiva descendenți notabili, a căror linie genealogică poate fi urmărită până în zilele noastre. Cea mai importantă dintre fiicele sale a fost Tecuichpo Ixcaxochitzin, care a fost botezată creștinește ca Isabel Moctezuma în onoarea reginei spaniole. A fost cea mai iubită fiică a tlatoani, născută între 1503 și 1510.
Când Moctezuma a fost răpit de coloniști, i-a cerut lui Cortés să aibă grijă de fiicele sale: Isabel, María și Marina. Unele versiuni spun că Cortés a fost cel care l-a ucis pe tlatoani, în timp ce alții spun că propriul său popor a fost cel care l-a ucis când a văzut docilitatea sa față de spanioli.
Dar acest ultim conducător independent al Imperiului aztec, așa-numitul ultim Hueyi Tlatoani care a condus trei puternice orașe-stat premergător cuceririi spaniole a Mexicului de astăzi, nu a fost un om slab și aservit coloniștilor, așa cum a fost portretizat până acum în istorie. Moctezumaal II-lea a fost un lider puternic, înzestrat și harnic, în timpul căruia au ost posibile multiple realizări arhitectonice, științifice, tehnologice, administrative, organizatorice și spirituale, așa cum una dintre urmașele sale încearcă să o și demonstreze.
Potrivit istoricului Blanca Barragán Moctezuma, o descendentă a împăratului, în 2020, în Mexic ar exista între 600 și 700 de descendenți ai lui Moctezuma al II-lea care au vârsta legală, iar în Spania în jur de 350. Un alt descendent contemporan proeminent din Mexic este Esteban Moctezuma, actualul secretar al educației publice al guvernului mexican.
În 2019, Federico Acosta și Ascanio Pignatelli, descendenți ai Împăratului aztec Moctezuma al II-lea și, respectiv, ai conchistadorului spaniol Hernán Cortés, s-au reunit în Centrul istoric al Ciudad de Mexico pentru a comemora 500 de ani de la întâlnirea strămoșilor lor.
În prezent, deținătorul titlului ducal de Moctezuma de Tultengo este José Juan Marcilla de Teruel-Moctezuma y Valcárcel. În 2019, José Juan Marcilla s-a pronunțat împotriva prezentării de scuze actualului rege al Spaniei pentru crimele comise împotriva popoarelor indigene, în timpul cuceririi.
Prin descendența lui Isabel Moctezuma, deținătoarea actuală a titlului nobiliar este Carmen Ruiz Enriquez de Luna, a XIII-a contesă de Miravalle, care trăiește în Andaluzia, Spania. Până în urmă cu câțiva ani, atât guvernul spaniol, cât și cel mexican acordau o pensie de aur descendenților acestui neam. Dacă această pensie controversată ar fi restabilită, Carmen Ruiz spune că ar folosi-o pentru "a ajuta populațiile indigene mexicane, ceea ce sunt sigură că ar fi foarte util pentru ele; printr-o fundație sau orice alt sistem. Pentru că acei 60.000 de dolari teoretici pe an ar trebui să fie distribuiți între destul de mulți urmași și nu ne-ar scoate din sărăcie".
De peste 40 de ani, Blanca Barragán Moctezuma se luptă pentru a reabilita imaginea strămoșului ei, Împăratul aztec Moctezuma al II-lea, și pentru a readuce în Mexic penacho, mitica sa coafură, expusă în prezent într-un muzeu vienez.
"Mă simt furioasă. Pentru că povestea a fost prost spusă. Cultura noastră a fost disprețuită, negată, înecată în sânge...", spune Blanca Barragán Moctezuma, pentru care tot ce ține de Împăratul aztec Moctezuma al II-lea este nu doar o poveste de familie, ci și istoria unei civilizații, cea a poporului aztec decimat de spanioli în secolul al XVI-lea. "Un adevărat genocid", insistă soțul ei. Este, de asemenea, povestea unei reabilitări lente, a unei rescrieri răbdătoare a unei întregi perioade - cea a colonizării spaniole.
FOTO: Profimedia