Poveştile cocktailurilor celebre inspirate de vedete
Vara este anotimpul cocktailurilor. Iar aceste băuturi faimoase aflate în topul celor mai apreciate cocktailuri din lume au în spate figuri celebre
Margarita
Există mai multe teorii despre cine a inventat acest faimos cocktail. Pe de-o parte, a existat un anume Danny Herrera, proprietarul restaurantului Rancho La Gloria din Tijuana, care a pretins că a inventat cocktailul în 1938, inspirat de o dansatoare. De cealaltă parte, un alt Danny, şi anume Danny Negrete, tot din Tijuana, a pretins şi el paternitatea cocktailului, pe care ba l-ar fi inventat pentru cumnata lui, Margarita, ba ar fi fost inspirat de o frumuseţe care cânta acolo unde lucra el, la Agua Caliente Racetrack, unde aveau loc curse de cai – frumuseţea ar fi fost nimeni alta decât Margarita Cansino, cea care avea să devină vedeta hollywoodiană Rita Hayworth (foto sus). Oricare dintre aceste variante e mai aproape de adevăr, cert este că cei din Tijuana sunt fermi convinşi că ei au dat lumii Margarita şi nu vor să audă în ruptul capului de varianta conform căreia o americancă, Margarita Sames din Dallas, ar fi inventat-o, de fapt. Ce-i drept, cocktailurile nu fac parte din cultura mexicană şi localnicii nu consumă Margarita nici azi. Dar turiştii, da. În Tijuana este licoarea locului. Cocktailul mexican este preparat cu tequila, triplu sec sau alt lichior cu aromă de portocale şi suc de lămâie sau limetă, deseori servit cu sare pe marginea paharului. Pentru margarita se preferă tequila blanco, deşi se poate folosi şi tequila oro.
Champagne Passion
Un alt cocktail inspirat de o celebritate vintage! Este vorba despre Ingrid Bergman, interpreta Ilsei Lund din pelicula Casablanca. Ilsei îi plăcea mult şampania. De-asta mixologul Brian Van Flandern a creat un cocktail pe bază de şampanie, la care a adăugat lichior de fructul pasiunii şi fructul pasiunii pasat, o linguriţă şi jumătate de bitter Angostura, patru căpşuni şi o felie de portocală.
Sex on the Beach
Acest cocktail a fost creat în 1987 în Fort Lauderdale, Florida, fiind inspirat, se zice, de o scenă care, la vremea ei, îl marcase pe barmanul inventator – o scenă din filmul din 1953 From Here To Eternity, cu Burt Lancaster (foto sus) şi Deborah Kerr, considerată atunci controversată. Scena era mult prea îndrăzneaţă, prea plină de erotism pentru anii 50 (foto jos). Cum prepari cocktailul? Ai nevoie de 45 ml lichior de piersică, 45 ml votcă, 60 ml suc de merişor, 60 ml suc de portocală, 60 ml suc de ananas, felii de portocală şi cireşe confiate pentru decor. Puneţi toate ingredientele lichide într-un shaker, împreună cu o mână de cuburi de gheaţă. Agitaţi foarte bine, apoi turnaţi conţinutul în pahare mai înalte. Garnisiţi cu câte o felie de portocală şi o cireaşă confiată.
Această scenă din From Here to Eternity ar fi inspirat cocktailul Sex on the Beach.
Manhattan
Legenda spune că acest cocktail a fost special creat pentru o petrecere pompoasă, găzduită de Lady Randolf, mama lui Winston Churchill, la Manhattan Club, din New York, în anii 1800. Mai există şi varianta conform căreia Winston Churchill spunea că a învăţat reţeta de cocktail Manhattan de la mama sa, originară din Brooklyn. Cum îl preparaţi? Puneţi într-un shaker două părţi de scotch, o parte de vermut dulce (roşu), câţiva stropi de bitter concentrat (Angostura sau Underberg) si câteva cuburi de gheaţă. Amestecaţi bine si strecuraţi apoi într-un pahar de cocktail. La final decoraţi cu două-trei vişine din vişinată.
Bloody Mary
Barmanul Ferdinand „Pete” Petiot ar fi preparat prima dată băutura în 1920, în localul parizian Harry's Bar. În fapt, el începuse să experimenteze cu votca, noua băutură alcoolică a acelor vremuri, pe care la început a declarat-o lipsită de gust. În aceeaşi perioadă, Petiot descoperise sucul de roşii la cutie, adus din SUA. Aşa a început să prepare celebrul cocktail, pe care îl vindea în meniuri sub denumirea de „Cocktail cu Suc de Roşii”, pentru a evita sancţiunile impuse de Prohibiţie. Amuzant este că primul pahar l-ar fi preparat fix pentru un anume client pe nume Vladimir Smirnov, care făcea parte din celebra familie ce a dat numele votcii “celei fără de gust” Smirnoff. Şi mai amuzant este că numele de Bloody Mary ar fi izvorât din pronunţarea cu greutate a numelui slav Vladimir. Totuşi, mai există două variante despre nume: Bloody Mary face referire la regina Maria Tudor I a Angliei şi Irlandei, temută pentru accesele ei sângeroase de furie împotriva Protestanţilor. O altă variantă spune că băutura ar fi primit numele după vedeta hollywoodiană Mary Pickford (foto sus). Cum preparaţi cocktailul? Amestecaţi 100 ml de suc de tomate, 45 ml de votcă, 15 ml de suc de lămâie, 1 linguriţă de sos Worcestershire, un vârf de sare, un vârf de piper, puţin sos chilli. Adăugaţi o codiţă de ţelină verde şi lime pentru decor – plus cuburi de gheaţă.
Shirley Temple
Dacă n-aţi prea consumat acest cocktail care poartă numele actriţei, înţelegem de ce. Este un mix non-alcoolic. Da, fără alcool, asta tocmai pentru că Shirley era invitată la diverse petreceri încă din perioada ei de copil minune. Şi, neavând voie să bea, barmanul de la Chasen's Bar, din Beverly Hills, a inventat o băutură pentru ea. Ulterior, Shirley cea ajunsă la maturitate ura acest cocktail tocmai fiindcă nu avea alcool. Reţeta? 15 ml suc de lămâie, 15 ml suc de lime, 15 ml grenadine, 30 ml suc de portocale, suc acidulat de lămâie sau socată, cireşe Maraschino pentru decor sau o felie de portocală. Adăugaţi sucul de lămâie, lime-ul şi socata într-un pahar cu gheaţă şi la sfârşit turnaţi grenadine-ul.