Rita Hayworth, devorată de pasiuni
Luna trecută s-au împlinit aproape trei decenii de la dispariţia celei mai populare pin-up girl. OK! rememorează destinul zbuciumat al unuia dintre cele mai strălucitoare sex simboluri din Vechiul Hollywood.
Când Rita Hayworth s-a stins pe 14 mai 1987, la 69 de ani, în apartamentul său din New York, întreaga Americă, în frunte cu preşedintele Ronald Reagan, şi-a transmis mesajele îndurerate de condoleanţe către fiica ei, Prinţesa Yasmin. Rita se afla, însă, de şase ani, încă de la 63 de ani, sub supravegherea lui Yasmin, cea care ştia cel mai bine că se ajunsese la capătul unei curse epuizante. Cea care ştia ce luptă grea dusese mama ei cu Alzheimerul, dar şi cu alcoolismul – două boli care răpuseseră o divă ce avea atâtea de uitat! Căci niciunul dintre cele cinci mariaje nu-i adusese fericirea după care tânjise atât. Şi fiindcă nu avusese fericirea visată, nici ea, la rândul ei, nu fusese capabilă s-o dăruiască copiilor ei...
După ce a apărut alături de Cary Grant în 1939 în Only Angels Have Wings, presa a denumit-o Zeiţa Iubirii. Anii următori aveau să-i cimenteze celebritatea cu apariţii precum cea alături de James Cagney, în The Strawberry Blonde, în 1941, ori cea din 1944, de pe coperta revistei Life, cu Rita purtând un costum de baie – o fotografie care a devenit posterul pin-up ce a alimentat fanteziile fierbinţi ale întregii armate americane în Al Doilea Război Mondial. Cât despre Gilda, producţia din 1946, în care Rita joacă o femme fatale, aceasta e imaginea cu care a rămas pentru totdeauna asociată. Iar filmul avea să-i marcheze viaţa, partenerul ei din film, Glenn Ford, îndrăgostindu-se de ea, deşi era însurat. Ea avea 28 de ani pe-atunci – iar idila ei cu Glenn s-a întins cu numeroase sincope, pe parcursul tuturor celor cinci mariaje ale ei. Adrienne McLean, autorul cărţii Being Rita Hayworth, scrie că nefericirea actriţei a venit din faptul că a fost mereu atrasă de bărbaţii autoritari până la abuzul fizic – adică exact genul de bărbat care era tatăl ei, Eduardo Cansino, un dansator cu origini spaniole, care a luat-o cu el pe scenele din night cluburi de la o vârstă fragedă. Aşa a şi fost remarcată la 16 ani, în Mexic, de un producător de la compania Fox.
Trei ani mai târziu, Rita se căsătorea prima dată, cu Edward C. Judson, un producător de film cu 22 de ani mai în vârstă decât ea, care i-a creat imaginea de divă. El e cel care i-a dat Margaritei Carmen Cansino numele de scenă Rita Hayworth – şi cel care i-a ales culoarea de păr castanie care a consacrat-o. Edward era, însă, insuportabil de dominator şi manipulator, astfel că mariajul a durat doar cinci ani. A urmat Orson Welles, geniul care cucerise Hollywoodul cu pelicula Citizen Kane. „Rita nici nu terminase liceul, aşa că Orson i-a deschis orizonturile culturale“, comentează McLean. S-au căsătorit în 1943, dar el s-a plictisit foarte repede de această căsnicie, mai ales după ce Rita a rămas însărcinată cu fiica lor, Rebecca. „Mi-a spus că n-ar fi trebuit să se însoare niciodată, fiindcă asta îi îngrădea libertatea“, a povestit actriţa.
fiindcă Prinţul Aly Khan, un mogul indian al curselor de cai, era un adevărat Playboy internaţional. Astfel încât, la scurt timp după ce a păşit cu ea spre altar în 1949, Prinţul a început să calce strâmb. În 1951, Rita a divorţat de el, invocând „cruzimea extremă, de natură mentală“. În urma mariajului lor, a rezultat, însă, o fiică – Prinţesa Yasmin, cea care avea să-i rămână alături Ritei până la moarte. Ultimele două tentative la fericirea maritală au fost la fel de dureroase, disperarea ei de a găsi iubirea afectându-i copiii. Astfel, în 1954, Rita era investigată pentru că-şi neglijase fiicele, lăsându-le pe termen nelimitat cu o bonă în New York, în timp ce ea please în Florida cu cel de-al patrulea soţ, artistul argentinian Dick Haymes. Investigaţia a început după ce vecinii s-au plâns că fiica cea mare nu era înscrisă la şcoală, iar cea mică se juca în gunoi. Mariajul cu Dick a durat doar trei ani – la fel ca cea din urmă căsnicie, cu producătorul de film James Hill. Cu o zi înainte de pronunţarea ultimului divorţ, Glenn Ford, partenerul ei din
, s-a mutat chiar lângă casa în care locuia Rita la Hollywood, reluând relaţia cu aceasta. O ultimă tentativă de a regăsi fericirea venită, însă, prea târziu. Rita dădea deja semne alarmante de Alzheimer, la doar 43 de ani – şi se lupta cu alcoolismul. „Toţi bărbaţii pe care i-am iubit s-au culcat seara cu Gilda şi s-au trezit dimineaţa cu mine!“
Bărbaţii care au rănit-o
Orson Welles
„Cred că după divorţul lor, ea a tot încercat să se împace cu el“, spune biograful Adrienne McLean despre cel de-al doilea soţ al Ritei, care a regizat-o în pelicula The Lady From Shanghai, în 1947.
Glenn Ford
Rita s-a îndrăgostit de el pe platourile de filmare a peliculei Gilda, dar a simţit mereu că el îşi dorea ca ea să fie doar femeia din film, un standard la care nu se putea ridica.
Prinţul Aly Khan
„El era genul de bărbat care putea face orice femeie să se simtă centrul universului“, spune McLean despre cel de-al treilea soţ al Ritei, care şi-a dorit o nuntă fastuoasă la Cannes.