Sergiu Nicolaescu a încetat din viaţă

3 ianuarie, 2013

În ciuda pronosticului favorabil al medicilor spitalului Elias, regizorul român a decedat în această dimineaţă, în urma unor complicaţii cardiace şi pulmonare.

În ciuda pronosticului favorabil al medicilor spitalului Elias, regizorul român a decedat în această dimineaţă, în urma unor complicaţii cardiace şi pulmonare.

Deznodământ trist pentru Sergiu Nicolaescu, care a pierdut astăzi, la 08.20, lupta cu boala. Internat de câteva săptămâni la spitalul Elias, unde a fost operat zilele trecute de peritonită, regizorul în vârstă de 82 de ani nu a mai răspuns tratamentului intensiv postoperator şi s-a stins din viaţă.

Reprezentanţii Spitalului Elias declarau că intervenţia chirurgicală a avut loc „în contextul afecţiunii digestive cronice benigne cunoscute“. Potrivit reprezentanţilor Spitalului Elias, peritonita localizată cu punct de plecare apendicular a fost descoperită intraoperator şi a fost rezolvată laparoscopic.

Interesant este că, luna trecută, regizorul a presimţit că i se apropie sfârşitul şi a declarat că nu mai are mult de trăit. Din această cauză, el a decis să iasă din politică şi să-şi dedice restul timpului carierei de cineast, care l-a şi consacrat de altfel.

Din nefericire, o căzătură l-a adus prima oară la spital, cu câteva coaste fracturate, care, iniţial, păreau responsabile de unele complicaţii pulmonare. Ulterior, s-au descoperit şi peritonita, care a impus operaţia de urgenţă.

Sergiu Nicolaescu rămâne în memoria noastră drept una dintre cele mai importante figuri ale cinematografiei româneşti. El a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu cuprinde peste 60 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt "Dacii" (1966), "Mihai Viteazul" (1970), "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971), "Cu mâinile curate" (1972), "Osânda" (1976), "Ultima noapte de dragoste", "Nea Mărin miliardar" (1979), "Ciuleandra" (1985), "Mircea" (1989), "Coroana de foc" (1990), "Triunghiul morţii" (1999), "Orient Express" (2004), "15" (2005), "Supravieţuitorul" (2008), film pentru care a obţinut cel mai mare credit, de 1,8 milioane de lei, la concursul Centrului Naţional al Cinematografiei, în 2006.

Dacă filmul

a fost cea mai vizionată premieră românească a anului 2004, probabil că cea mai impresionantă producţie semnată de regizorul Sergiu Nicolaescu a fost "Mihai Viteazul" (1979), cu Amza Pellea în rolul principal - creaţie de referinţă în istoria filmului românesc.

Despre "Mihai Viteazul", Sergiu Nicolaescu afirma că a fost cel mai greu film din cariera sa, cel mai greu "pariu" al său, dar că a meritat.

Studiourile Columbia ar fi dorit să producă filmul, într-o distribuţie de zile mari, cu Orson Welles, Elisabeth Taylor, Richard Burton şi cu Charleton Heston în rolul marelui voievod. Autorităţile vremii au decis, însă, că distribuţia filmului trebuie să fie exclusiv românească, iar filmările au fost realizate în Cehoslovacia şi în Turcia.

De-a lungul carierei, actorul, scenaristul şi regizorul Sergiu Nicolaescu a lucrat alături de cele mai mari nume ale cinematografiei româneşti - Amza Pellea, Florin Piersic, Septimiu Sever, Ilarion Ciobanu, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Emmerich Schaffer, Olga Tudorache, Ghorghe Dinică, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Colea Răutu, Gina Patrichi, Octavian Cotescu, Iurie Darie, Eugenia Bosânceanu, Ernest Maftei.

Totodată, în îndelungata sa carieră, Sergiu Nicolaescu a jucat peste 35 de roluri, de la comisarul Moldovan la Mircea cel Bătrân, mareşalul Averescu şi Carol I.

Foto: arhiva ADH



Recente pe Ok! Magazine

Elena Vîșcu, fosta soție a lui CRBL
Richard Gere și soția sa, Alejandra Silva, Profimedia (3) jpg
Maria Neculiță, Simona Amânar, Andreea Răducan, Octavian Bellu, Nadia Comăneci, Daniela Silivaș, Cătălina Ponor, Oana Ban,  Dana Sofronie la gala 110 ani de Olimpism în România   COSR jpg
FotoJet Gemenele jpg
Ana Ularu și Daniel Nuță la lansarea serialului Cod Roșu la Paris   Focus Sat jpeg
Crina Abrudan, Ioana Picoș, Andreea Chirițescu, Alexandra Chirițescu jpg
Radu Stefan Banica (2)   Antena 1 JPG
Săptămâna a început bine pentru Dan Negru (53 de ani), supranumit „Regele audiențelor” în televiziune
Adela P jpg
Angelina Jolie la Torino, Profimedia (4) jpg
Joan Collins și soțul Percy, GettyImages (1) jpg
Sasha Alexander, Lucia Sofia Ponti, Eduardo Ponti, Sophia Loren și Roberta Armani, Foto Profimedia jpg
Regele Charles Foto Getty Images (6) jpg
Adrian Daminescu, de nerecunoscut jpg
Banner Stefan Bănică Lavinia parva
Elena Lasconi 1 (1) jpg
skynews brad pitt pitt 6234765 jpg
Cristela și Călin Georgescu jpg